Nέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τις “πειραγμένες” δοκιμές ασφαλείας σε ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με τις εταιρείας Toyota και Mazda να διακόπτουν τις αποστολές ορισμένων οχημάτων τους αφού το υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας διαπίστωσε παρατυπίες στις αιτήσεις για πιστοποίηση ορισμένων μοντέλων. Αυτή η διαδικασία σημειώνεται ότι για την ώρα δεν αφορά αποστολές οχημάτων στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Θα είναι το «διαφημιστικό Βατερλώ» της Toyota;

Οι παρατυπίες εντοπίστηκαν επίσης σε εφαρμογές της Honda, της Suzuki και της Yamaha, όπως ανέφερε το ιαπωνικό υπουργείο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες διαπιστώθηκε ότι υπέβαλαν λανθασμένα ή παραποιημένα δεδομένα δοκιμών ασφαλείας όταν υπέβαλαν αίτηση για πιστοποίηση των οχημάτων.

Το υπουργείο διέταξε τις Toyota, Mazda και Yamaha να αναστείλουν τις αποστολές ορισμένων οχημάτων ενώ προανήγγειλε ότι θα πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Toyota στην περιοχή Aichi την Τρίτη.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις ήρθαν στο προσκήνιο αφότου το υπουργείο ζήτησε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, στα τέλη Ιανουαρίου, να διερευνήσουν τις αιτήσεις πιστοποίησης μετά από ένα σκάνδαλο δοκιμών ασφαλείας σε ένα compact αυτοκίνητο Daihatsu της Toyota που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι.

Οι εξελίξεις αυτές ανεβάζουν στο κατακόρυφο το ενδιαφέρον για την ετήσια γενική συνέλευση της Toyota αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι εταιρείες παροχής συμβουλών πληρεξουσίων με επιρροή, η Institutional Shareholder Services και η Glass Lewis, συνέστησαν στους μετόχους να καταψηφίσουν την επανεκλογή του Akio Toyoda ως προέδρου στη συνεδρίαση.

Σε μια έκθεση προς τους μετόχους, η ISS ξεχώρισε το «κύμα παρατυπιών πιστοποίησης» στον Όμιλο Toyota.
«Ως υπεύθυνος του Ομίλου Toyota, θα ήθελα να ζητήσω ειλικρινά συγγνώμη από τους πελάτες μας, από τους λάτρεις των αυτοκινήτων και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε ο Toyoda, εγγονός του ιδρυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας και πρώην διευθύνων σύμβουλός της, σε συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι τα αυτοκίνητα δεν πέρασαν από τη σωστή διαδικασία πιστοποίησης πριν πουληθούν. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο σε όγκο οχημάτων ανακοίνωσε ότι σταμάτησε προσωρινά τις αποστολές και τις πωλήσεις τριών μοντέλων αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία.

Τα σκάνδαλα στις αυτοκινητοβιομηχανίες αποδεικνύονται ένα οδυνηρό σημείο για την κυβέρνηση, η οποία κατά τα άλλα έχει κερδίσει επαίνους από επενδυτές και στελέχη για τις μεταρρυθμίσεις της υπέρ της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο Yoshimasa Hayashi, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας, χαρακτήρισε την ανάρμοστη συμπεριφορά «λυπηρή».

Υποχώρησαν οι μετοχές

Η Toyota υποστήριξε ότι η παράνομη πράξη της συνέβη κατά τη διάρκεια έξι διαφορετικών δοκιμών που διεξήχθησαν το 2014, το 2015 και το 2020. Τα οχήματα που εμπλέκονται ήταν τρία μοντέλα παραγωγής – τα Corolla Fielder, Corolla Axio και Yaris Cross – και οι διακοπείσες εκδόσεις τεσσάρων δημοφιλών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένου ενός Lexus.

Σε μια δοκιμή, μέτρηση λήφθηκε μόνο για τη ζημιά που προκλήθηκε, μετά από σύγκρουση, στη μία πλευρά του καπό ενός μοντέλου, ενώ έπρεπε να υπάρξει μέτρηση και στις δύο πλευρές.

Σε άλλες περιπτώσεις, διεξάχθηκαν ορισμένες δοκιμές κάτω από πιο αυστηρούς όρους από αυτούς που ορίζει το υπουργείο που δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης.

Η Toyota ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να διερευνά ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων και σκοπεύει να ολοκληρώσει αυτήν την έρευνα έως τα τέλη Ιουνίου.

Πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα απόδοσης που παραβίαζαν τους κανονισμούς και οι πελάτες δεν έπρεπε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους.

Η μετοχή της Toyota έκλεισε με πτώση 1,8%, σημειώνοντας χαμηλότερη απόδοση 0,9% στον δείκτη Topix.

Η Mazda ανέστειλε τις αποστολές του σπορ αυτοκινήτου Roadster RF και του χάτσμπακ Mazda2 από την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα, αφού διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι είχαν τροποποιήσει τα αποτελέσματα δοκιμών λογισμικού ελέγχου κινητήρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Διαπίστωσε επίσης ότι οι δοκιμές σύγκρουσης των μοντέλων Atenza και Axela, τα οποία δεν είναι πλέον σε παραγωγή, είχαν παραβιαστεί με τη χρήση χρονοδιακόπτη για την ενεργοποίηση των αερόσακων κατά τη διάρκεια ορισμένων δοκιμών μετωπικής σύγκρουσης, αντί να βασίζονται σε έναν ενσωματωμένο αισθητήρα για την ανίχνευση της σύγκρουσης

Και η μετοχή της Mazda υποχώρησε 3,3% την Δευτέρα.

Η Yamaha από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι έχει σταματήσει τις αποστολές μιας σπορ μοτοσυκλέτας.

Η Honda εντόπισε λανθασμένες ενέργειες σε δοκιμές θορύβου και απόδοσης για μια περίοδο άνω των οκτώ ετών έως τον Οκτώβριο του 2017 σε πάνω από είκοσι μοντέλα που δεν παράγονται πλέον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή