Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ένδειξη ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αμβλύνονται με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι κενές θέσεις εργασίας  μειώθηκαν κατά 296.000 στα 8,059 εκατ. την τελευταία ημέρα του Απριλίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στην Έρευνα Job Openings and Labor Turnover Survey ή JOLTS.

Για κάθε Αμερικανό που αναζητά εργασία αντιστοιχούν 1,24 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο έναντι 1,3 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021, αλλά ταίριαζε με το υψηλό επίπεδο των χρόνων πριν από την πανδημία.

ΗΠΑ: Οριακή υποχώρηση των κενών θέσεων εργασίας- Μείωση προσλήψεων

Η έκθεση JOLTS παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να σχηματίζει εικόνα για την αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ αναφέρεται συχμά σε αυτή την αναλογία για να περιγράψει την απασχόληση.

Η μείωση δείχνει «μια συνεχή εξομάλυνση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας» εκτιμά η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην High Frequency Economics. «Από άποψη πολιτικής, η πρόκληση της Fed θα είναι να διατηρήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που όχι μόνο θα συμβάλλει στη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο, αλλά θα αποτρέπει επίσης μια σημαντική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στο μέλλον».

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα στις  8,355 εκατ. κενές θέσεις εργασίας έναντι 8,488 εκατ. που είχαν αναφερθεί προηγουμένως.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι οι κενές θέσεις εργασίες θα ανέλθουν σε 8,355 εκατ. τον Απρίλιο. Οι κενές θέσεις κορυφώθηκαν σε 12,0 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2022.

Ο αριθμός των ατόμων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους αυξήθηκε κατά 98.000 σε 3,507 εκατ. τον Απρίλιο. Το ποσοστό των παραιτήσεων παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα στο 2,2%, το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αφήσουν το επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο ίδιο εύρος 5,25%-5,50% που ήταν από τον περασμένο Ιούλιο. Δήλωσαν ότι η μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα περιμένει έως ότου τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός, μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο, κατευθύνεται προς τον στόχο του 2%.

Ωστόσο έχουν διευκρινίσει ότι μια απροσδόκητη και ουσιαστική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση επιτοκίων συντομότερα.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές τιμολογούν την πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed τον Σεπτέμβριο και την δεύτερη τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή