Η Washington Post, η εφημερίδα την οποία αγόρασε ο Τζεφ Μπέζος το 2013, δεν τα πάει καλά. Βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο με τα έσοδά της να λιγοστεύουν και το κοινό της να συρρικνώνεται.

Αναγνωρίζοντας μια δύσκολη κατάσταση, ο ιδρυτής της Amazon θέλει να αλλάξει το μοντέλο λειτουργίας της. Μάλιστα όπως αναφέρει το Business Insider, ο Μπέζος φαίνεται πως θέλει να μετατρέψει την Post σε μια νέα έκδοση του BuzzFeed, ενός μέσου μεσουράνησε την προηγούμενη δεκαετία.

Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Washington Post – Το παρασκήνιο

Το σχέδιο αλά Buzzfeed

Σε μία ανακοίνωσή του, ο Γουίλ Λιούις, CEO και εκδότης του εν λόγω μέσου ανέφερε: «Είμαι ενθουσιασμένος που σας ενημερώνω ότι αργότερα φέτος θα εγκαινιάσουμε ένα νέο τμήμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού που θέλει να καταναλώνει και να πληρώνει για ειδήσεις διαφορετικά από τις παραδοσιακές προσφορές. Αυτό το τρίτο τμήμα ειδήσεων θα αποτελείται από δημοσιογραφία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και θα λειτουργεί χωριστά από την κύρια ειδησεογραφική λειτουργία. Στόχος είναι να παρέχει στα εκατομμύρια των Αμερικανών – που αισθάνονται ότι οι παραδοσιακές ειδήσεις δεν είναι γι’ αυτούς αλλά εξακολουθούν να θέλουν να ενημερώνονται – συναρπαστικές και ακριβείς ειδήσεις εκεί που βρίσκονται και με το στυλ που θέλουν».

Αυτά δεν παρέχει βέβαια πολλές πληροφορίες και υπάρχουν μερικά βασικά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά σαφές ότι ο Λιούις, που τοποθετήθηκε από τον Μπέζος το περασμένο φθινόπωρο, εξέτασε την υφιστάμενη επιχειρηματική στρατηγική της Washington Post, το να είναι δηλαδή μια εφημερίδα με εθνική εμβέλεια και ένα συνδρομητικό μοντέλο εσόδων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν λειτουργεί. Ένας εκπρόσωπος δημοσίων σχέσεων της Washington Post τόνισε στο Business Insider ότι προς το παρόν το σχέδιο για τη νέα αίθουσα σύνταξης να δημοσιεύει όλη της τη δουλειά στον υπάρχοντα ιστότοπο και τις εφαρμογές της Post.

Είναι πιθανό ότι κάποιο είδος συνδρομής μπορεί να είναι μέρος του νέου πράγματος. Σίγουρα φαίνεται ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν ειδήσεις και ειδησεογραφικό υλικό που να φτάνει σε πολύ μεγαλύτερο κοινό από ό,τι σήμερα, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και την αξιοποίηση των προβολών για έσοδα από διαφημίσεις.

Και αν αυτό ακούγεται οικείο, είναι επειδή είδαμε πολλά από αυτά στον τελευταίο γύρο των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, όπου εταιρείες όπως το BuzzFeed και το Vice προσκολλήθηκαν στο άρμα του Facebook και την ανοδική του τροχιά. Το πρόβλημα εκεί προέκυψε όταν οι στόχοι του Facebook απέκλιναν από τους στόχους των εκδοτών, με τους εκδότες να παραγκωνίζονται.

Έχει πιθανότητες επιτυχίας;

Αυτό δεν σημαίνει ότι η λειτουργία μιας μεγάλης, ως επί το πλείστον δωρεάν, βασισμένης στη διαφήμιση εταιρείας ψηφιακών μέσων είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει. Η Daily Mail για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με δωρεάν περιεχόμενο και άρθρα που προσελκύουν πολλά κλικς.

Είναι επίσης λογικό ένας νέος διευθυντής να εμφανιστεί στη δουλειά του, να εκτιμήσει ότι ο παλιός τρόπος δεν λειτουργούσε και να θελήσει να κάνει μια δραματική στροφή. Και επειδή πολλοί εκδότες βασίζονται όλο και περισσότερο στις συνδρομές αντί για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν σημαίνει ότι έχουν και δίκιο.

Το πιο ανησυχητικό μέρος του σχεδίου του Λιούις είναι ότι τώρα έχει δύο σχέδια: Ένα είναι η Washington Post, η οποία πιθανότατα θα συνεχίσει να ενεργεί όπως η παλιά Washington Post. Και υπάρχει η νέα, ανώνυμη έκδοση της Washington Post, η οποία θα λειτουργεί πολύ διαφορετικά.

Και ενώ ο Λιούις μπορεί να περιμένει να υπάρξει κάποια συνέργεια μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων, με την υπάρχουσα ομάδα πωλήσεων-διαφημίσεων, να λέει ότι η νέα λειτουργία θα της δώσει τη δυνατότητα να προσεγγίσει ένα διαφορετικό σύνολο πελατών, αυτό δεν μπορεί να πάει τόσο μακριά. Αν αυτό το πράγμα πετύχει, θα είναι επειδή έχει βρει τον τρόπο να λειτουργεί δύο αίθουσες σύνταξης, με δύο διαφορετικούς στόχους, σε ένα περιβάλλον που είναι τόσο δύσκολο που μπορεί να κερδίσει την υπομονή ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή