Την επιθυμία που εκφράστηκε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, να συμμετάσχει η Τουρκία στην ομάδα των BRICS χαιρέτησε η Ρωσία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι το θέμα θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής του Οργανισμού, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την ομάδα των BRICS  από άλλα κράτη. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν η Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αιθιοπία, Ιράν, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ωστόσο δεν είναι πιθανό ο όμιλος να ικανοποιήσει πλήρως όλα τα αιτήματα, όπως είπε.

BRICS: Επιχειρηματικά deals και νέο σύστημα πληρωμών στο IFE Forum

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε επίσκεψη στο Πεκίνο, η σημαντικότερη επίσκεψη Τούρκου αξιωματούχου στην Κίνα, μέλος των BRICS από το 2012. Ο Φιντάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι και άλλους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα ήθελε να ενταχθεί στους BRICS κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κέντρο για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση τη Δευτέρα, ο Φιντάν είπε  «Θα θέλαμε φυσικά, γιατί όχι;». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας ότι είπε ότι η Άγκυρα εξετάζει επίσης τη συνεργασία με τα μέλη των BRICS και ότι θα παρευρεθεί σε προγραμματισμένη συνάντηση της ομάδας την επόμενη εβδομάδα στη Ρωσία.

Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι κινήσεις της Τουρκίας για να ενταχθεί στην ομάδα BRICS, καθώς η Άγκυρα δεν έχει δηλώσει επίσημα την πρόθεση της να ενταχθεί επίσημα.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε δεχθεί πυρά από τους δυτικούς συμμάχους της τα τελευταία χρόνια για τους δεσμούς της με τη Ρωσία, με ορισμένους να λένε ότι ο «άξονας» της απομακρύνεται από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Άγκυρα το απέρριψε, λέγοντας ότι παραμένει αφοσιωμένο μέλος της συμμαχίας και διατήρησε τον στόχο της για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα