Τον φόβο ότι θα έχουν την «τύχη» του προσωπικού στη Sonoco και στη Βαρβαρέσος εκφράζουν οι εργαζόμενοι της Fieratex της οικογένειας Ανεζουλάκη, οι οποίοι από αύριο Τετάρτη, 5 Ιούνιου, με απόφαση της εισηγμένης εταιρείας μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι και το τέλος του μήνα.

Πώς το «Μάντσεστερ των Βαλκανίων» ξέμεινε από κλωστοϋφαντουργίες

Ήδη μετά το πρόσφατο λουκέτο των δύο βιομηχανικών μονάδων του αμερικανικού κολοσσού χαρτοποιίας Sonoco σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, καθώς και την ανακοίνωση της εισηγμένης νηματουργίας Βαρβαρέσος προς τους εναπομείναντες εργαζομένους της για κλείσιμο των τριών εργοστασίων της στη Νάουσα, η Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κεντρική Μακεδονία μετράει περί τους 220 ανέργους σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

«Φοβόμαστε για την επόμενη μέρα. Πιστεύουμε ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας» λέει στον ΟΤ ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ «Ο Σπάρτακος», ενώ ο ίδιος τονίζει και τις δυσκολίες για τον άμεσο βιοπορισμό των ανθρώπων που δουλεύουν στην παραγωγή της επιχείρησης υφασμάτων, καθώς η διαθεσιμότητα σημαίνει μισό ημερομίσθιο και μισό ένσημο για κάθε εργαζόμενο.

Η περιφρούρηση και οι «μεταφορές – μετακομίσεις»

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Σωματείου, ενώπιον εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, της ΓΣΕΕ, αλλά και της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων της Βαρβαρέσος, αποφασίστηκε η περιφρούρηση της εργοστασιακής μονάδας στη Νέα Σάντα, στο Κιλκίς.

Όλο το διάστημα που οι εργαζόμενοι θα είναι σε διαθεσιμότητα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ομάδες θα εναλλάσσονται περιφρουρώντας το εργοστάσιο ώστε να αποφευχθούν «μεταφορές-μετακομίσεις», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Καρυπίδης.

Αποχώρηση με μισή αποζημίωση

Την ίδια ώρα περίπου 30 εργαζόμενοι από τους συνολικά 100 έχουν συμφωνήσει για οικειοθελή αποχώρηση από την επιχείρηση λαμβάνοντας το ήμισυ της αποζημίωσής τους. Πρόκειται για εργαζομένους με περισσότερα από 15 χρόνια στη Fieratex.

Περίπου το μισό προσωπικό της εταιρείας, σύμφωνα πάντοτε με το Σωματείο, «μετράει» πάνω από 15 χρόνια εργασίας στην εταιρεία που κατά βάση ο τζίρος της προέρχεται από εξαγωγικές πωλήσεις.

Τι επικαλέστηκε η εταιρεία

Μάλιστα την έλλειψη παραγγελιών από το εξωτερικό στο πλαίσιο της γενικότερης πτωτικής πορείας του κλάδου της ένδυσης πανευρωπαϊκά, επικαλέστηκε η διοίκηση της Fieratex, με βάση τα λεγόμενα του εκπροσώπου των εργαζομένων, για να δικαιολογήσει την απόφασή της να μπουν οι εργαζόμενοι στην παραγωγή σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα, αφού έτσι θα της δοθεί πίστωση χρόνου για να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες.

Από την πλευρά του πάντως ο κος Καρυπίδης σημειώνει ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της διοίκησης, αφού «το προηγούμενο διάστημα έρχονταν παραγγελίες και η εταιρεία τις έδιωχνε με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να υπάρχει πάτημα για τη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού, αλλά και να φύγει ο κόσμος από μόνος του».

Τα ανησυχητικά σημάδια είχα φανεί μήνες πριν, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου τον περασμένο Ιανουάριο οι εργαζόμενοι είχαν μπει σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 15 ημέρες, με τη διαβεβαίωση από τη διοίκηση πως δεν θα ξαναγίνει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί στο ακέραιο από την εταιρεία όσον αφορά τις μηνιαίες αποδοχές τους.

Από το 1988

Η οικογένεια Ανεζουλάκη ίδρυσε την Fieratex (ΑΦΟΙ ΑΝΕΖΟΥΛΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΒΑΦΕΙΑ ΠΛΕΚΤΗΡΙΑ) το 1988. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Νέα Σάντα εκτείνονται σε 58.000 τ.μ. και δραστηριοποιείται στομ χώρο της παραγωγής υφασμάτων και επεξεργασίας και εμπορίας αυτών είτε είναι ίδιας παραγωγής είτε παραγωγής τρίτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικογένεια Ανεζουλάκη, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Fieratex, κατέχει εδώ και δεκαετίες και μειοψηφική θέση στην εταιρεία ένδυσης Μινέρβα της οικογένειας Λαδένη, την οποία τους προηγούμενους μήνες ενίσχυσε.

Η αναστολή και το καμπανάκι του ορκωτού

Ας σημειωθεί ότι η μετοχή της Fieratex έχει τεθεί από το τέλος Απριλίου σε αναστολή διαπραγμάτευσης από τις χρηματιστηριακές αρχές καθώς η εταιρεία υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Ανεζουλάκη ενημέρωσε ότι «για τεχνικούς λόγους δεν είναι έτοιμη να δημοσιεύσει την ετήσια οικονομική έκθεση της χρήσης 2023 στις 30/04/2024. Η εταιρία θα προβεί στην δημοσίευση της εν λόγω οικονομικής έκθεσης το ταχύτερο δυνατό και μόλις διευθετηθούν τα τεχνικά θέματα που έχουν προκύψει».

Πάντως μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει τον ισολογισμό του 2023.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υποχώρησε στα 12 εκατ. ευρώ έναντι 15,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας μείωση 20,5%.

Το μικτό αποτέλεσμα εμφανίζεται αρνητικό και ανήλθε σε -972 χιλ. ευρώ έναντι θετικού 451 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το χρηματοοικονομικό κόστος ανήλθε σε 244 χιλ. ευρώ έναντι 164 χιλ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα της εταιρείας προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες 2,096 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 581 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Τέλος το αποτέλεσμα μετά φόρων που ήταν έντονα ζημιογόνο (-1,653 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με τις σωρευμένες ζημίες (13,471 εκατ. ευρώ) είχε ως συνέπεια ο ορκωτός ελεγκτής της εισηγμένης να κρούσει καμπανάκι κινδύνου.

Τα λουκέτα και οι προκλήσεις

Οι νέες δοκιμασίες της Fieratex και γενικότερα του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας, καθώς και η αύξηση των βιομηχανικών λουκέτων τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι η αποβιομηχάνιση που είχε κάνει έντονη την εμφάνιση της κατά τη δεκαετία του ’80 και συνέχισε και τις επόμενες δεκαετίες σε περιοχές, όπως η Εύβοια, η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλία και άλλες, φαίνεται ότι εξακολουθεί να απειλεί σοβαρά την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία και ειδικότερα ο τομέας της μεταποίησης, σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ συνοψίζονται στην πράσινη μετάβαση, στη στρατηγική αυτονομία, απαραίτητη σε καιρούς σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, στο κόστος ενέργειας, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό καθώς και στην ανάγκη χρηματοδότησης και ύπαρξης κανονιστικού πλαισίου επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις