Ακτοπλοϊκά

Όσοι αποπειραθήκατε να κλείσετε τις θερινές σας διακοπές σε κάποιο νησί σίγουρα θα ήρθατε αντιμέτωποι με την πρώτη λυπητερή.

Και δεν εννοώ τις τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων. Άντε σ’ αυτό το σκέλος των δαπανών για τις διακοπές μπορεί και να σταθήκατε τυχεροί. Και να βρήκατε κατάλυμα σε λογική τιμή.

Αλλά για να φτάσεις στο νησί, μάλλον, τα πράγματα ζορίζουν. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν πάρει «φωτιά».

Παρατηρητήριο Τιμών

Άκουσα τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ και ερωτηθείς για το θέμα των ακτοπλοϊκών να κάνει αναφορά για «Παρατηρητήριο Τιμών».

Και αν θυμάμαι καλά η δημιουργία του είχε αναγγελθεί εδώ και τρεις με τέσσερις μήνες.

Υποθέτω, ότι για να το επικαλείται ο υπουργός μάλλον λειτουργεί. Και μέσα από αυτό υπάρχει εικόνα στο υπουργείο Ναυτιλία για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Τροχονόμος…

Βέβαια και το συγκεκριμένο Παρατηρητήριο, μάλλον δεν μπορεί να λύσει το θέμα της ακρίβειας στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Και ο υπουργός περισσότερο μοιάζει με τροχονόμο…

Και αν είναι σαν τα άλλα Παρατηρητήρια Τιμών στην αγορά μήπως δεν αρκεί από μόνο του αυτό το μέτρο για να συγκρατηθούν οι τιμές;

Μήπως ο κ. Στυλιανίδης και η κυβέρνηση θα πρέπει να δουν θέματα περαιτέρω ανοίγματος της αγοράς και δεν ξέρω, αν τελικά θα είχε αποτέλεσμα μία παρέμβαση όπως η επιβολή πλαφόν στα μικτά περιθώρια κέρδους των εταιρειών…

Στην αγορά των τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών η κυβέρνηση εφάρμοσε τέτοιο μέτρο.

Άρα στην ακτοπλοΐα θα το τολμήσει…;

Intrakat

Και από τα όχι τόσο ευχάριστα νέα, να πάμε σε πιο θετικές ειδήσεις. Και σε αυτές εταιρειών, οι οποίες αναπτύσσονται και με μετόχους που επενδύουν.

Και αναφέρομαι στην Intrakat. Η οικονομική χρήση του 2023 για την εισηγμένη έκλεισε με πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις.

Θα σας θυμίσω, τα σχόλια του αντιπροέδρου και CEO της εισηγμένης κ. Αλέξανδρου Εξάρχου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές στις 23 Απριλίου: «Πέρυσι προβλέψαμε ότι το 2023 θα πετύχουμε ισοσκελισμένα αποτελέσματα. Τα πήγαμε λίγο καλύτερα με καθαρά κέρδη των 3 εκατ. ευρώ», σημείωσε τονίζοντας με τον τρόπο αυτό όχι μόνο την ολική επαναφορά του ομίλου αλλά και το γεγονός ό,τι έφερε και επιδόσεις υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Να σας θυμίσω, επίσης, και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων της Intrakat, το οποίο μετά την εξαγορά της Άκτωρ Κατασκευές έχει εκτιναχθεί στα 4,9 δισ. ευρώ.

Οι Μπάκος – Καϋμενάκης – Εξάρχου

Γιατί σας τα γράφω όλα αυτά;

Γιατί η τριπλέτα των μεγαλομετόχων της Intrakat Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου φαίνεται να μην αρκούνται μόνο στη συνέχιση αυτής της καλής πορείας του ομίλου.

Αυτήν την ερμηνεία δίνουν αναλυτές και παράγοντες μετά τη συναλλαγή που ανακοινώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών και από την οποία προκύπτει ότι η «Winex Investments Limited» – η εταιρεία των τριών μετόχων – αύξησε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat.

Προχώρησαν σε αγορά 2.277.566 μετοχών με τιμή κτήσης 5,15 ευρώ ανά μετοχή επενδύοντας με τον τρόπο αυτό άλλα 11,7 εκατ. ευρώ.

Εμπιστοσύνη και σχέδια

Πλέον η Winex κατέχει το 39,17% από 37,75%. Κάτι που φανερώνει την εμπιστοσύνη των τριών ισχυρών μετόχων στις προοπτικές του ομίλου.

Μαθαίνω δε, ότι οι τρεις μέτοχοι έχουν κι άλλα σχέδια για την Intrakat. Σχέδια ανάπτυξης και επέκτασης…

Heleniq Energy

Και από τις κινήσεις στήριξης των μετόχων στην Intrakat, να σας πάω στα πλάνα άλλων μετόχων σε άλλη εισηγμένη.

Και συγκεκριμένα, αναφέρομαι, στην Helleniq Energy. Και στο αν θα ακολουθήσει και δεύτερο placement, κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφασίσουν οι δύο μέτοχοι το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και ο όμιλος Λάτση.

Lock up

Το πρώτο πακέτο μετοχών διατέθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Περίπου 11% από τις μετοχές των δύο μετόχων πέρασε σε ξένους επενδυτές.

Να σας θυμίσω, ότι στις 7 Ιουνίου λήγει η περίοδος lock up που δεν επέτρεπε νέο placement. Σε λίγες ημέρες δηλαδή απελευθερώνεται η διαδικασία διάθεσης κι άλλων μετοχών εφόσον το αποφασίσουν ΤΑΙΠΕΔ και όμιλος Λάτση.

Οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να μην έχουν αποφασίσει, αν και κάποια σενάρια δεν αποκλείουν τους μετόχους να είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί…

Θα δείξει

Λίγη υπομονή…

Να κλείσω τη σημερινή στήλη, όπως την άνοιξα. Με θέματα καθημερινότητας των πολιτών. Και πιο συγκεκριμένα με τις φωτιές που έχει ανάψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας.

Έχω να σας πω λοιπόν, ότι δεν είναι μόνο οι πολίτες που αγωνιούν για την εφαρμογή των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας και για το κόστος προσαρμογής των κτιρίων που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δάση με τις νέες προδιαγραφές.

Την ίδια αγωνία, όπως επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχουν μητροπόλεις και Ιερές Μονές. Προσφάτως μάλιστα, γνωστός μητροπολίτης επικοινώνησε με το υπουργικό γραφείο προκειμένου να μεταφέρει την ανησυχία του για ένα εκκλησάκι που βρίσκεται εντός δασικής έκτασης, καθώς το …παγκάρι δεν φτάνει για τις αναγκαίες μετατροπές.

Με ξυλομπογιές…

Στις πρωτοβουλίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας περιλαμβάνεται και η εκπόνηση διαχειριστικών μελετών. Μάλιστα, ετέθησαν και νέες, τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου η υλοποίησή τους να προσαρμοστεί στον 21ο αιώνα. Ανάμεσα σε αυτές είναι η διασύνδεσή τους με αντιπυρικά σχέδια, μελέτες, έργα AntiNero, η εξασφάλιση της δυνατότητας σύνδεσης με πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων κλπ. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή έως και το 2018, όπως ανέφεραν χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους στελέχη του ΥΠΕΝ, η απεικόνιση της διαφορετικής βλάστησης των διαχειριστικών σχεδίων γινόταν από τους δασολόγους με …ξυλομπογιές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories