Μια πιο ρεαλιστική και ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά στις υποχρεώσεις των πολιτών που απορρέουν από τον νέο Κανονισμό Πυροπροστασίας υιοθετεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για το τεράστιο κόστος που έπρεπε να επωμισθούν προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές που θέτει ο Κανονισμός, το ΥΠΕΝ «χαμηλώνει» τη ρητορική του.

Κανονισμός Πυροπροστασίας: Έκρηξη στο «μαύρο» χρήμα και το κόστος για τα μέτρα στα ακίνητα

Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης

Ειδικότερα, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, για τη φετινή περίοδο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός ή κοντά σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προχωρήσουν μόνο σε κλαδέματα, καθαρισμούς και απομάκρυνση εύφλεκτης ύλης.

Παράλληλα, ανάφερε ότι οι προδιαγραφές που προτείνονταν στην αρχική υπουργική απόφαση για τις τεχνικές μελέτες πυροπροστασίας δεν θα είναι υποχρεωτικές και οριζόντιες για όλους, αλλά ενδεικτικές. Όπως σημείωσε ο υπουργός , έχει ήδη υπογράψει την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ. Σε κάθε περίπτωση η υποβολή της τεχνικής έκθεσης παραμένει υποχρεωτική έως τις 21 Ιουνίου.

Οι αλλαγές

«Δεν έχουν οι μηχανικοί, οι δασολόγοι την υποχρέωση να ακολουθήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές του Κανονισμού Πυροπροστασίας. Με βάση μια αλλαγή που έκανα στην ΚΥΑ, οι προδιαγραφές είναι ενδεικτικές», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες τροποποιήσεις της ΚΥΑ. «Αυτό που χρειάζεται

είναι να κινητοποιηθούμε ως κοινωνία. Αν χρειαστεί να τροποποιήσουμε περαιτέρω την σχετική υπουργική απόφαση, με την εμπειρία που θα έχουμε από την πρώτη εφαρμογή (σ.σ. αφορά τις υποχρεώσεις για κλαδέματα, απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών κλπ) , θα το κάνουμε», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη για προστασία θα προσαρμόζεται με την πραγματικότητα.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, το περιεχόμενο των τεχνικών μελετών που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν οι πολίτες, και βάσει αυτών θα δεσμεύονται για τις μετατροπές που θα πρέπει να κάνουν στο ακίνητό τους σε ένα ή δύο χρόνια, θα προκύψει έπειτα από συνεννόηση του ιδιοκτήτη με τον μηχανικό του. Προανήγγειλε επίσης αλλαγές στις προδιαγραφές, βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από τις τεχνικές μελέτες.

«Πρέπει ο μηχανικός ή ο επαγγελματίας που θα αναλάβει τη σύνταξη της μελέτης, να προσαρμόσει την έκθεση σε ένα μίνιμουμ επίπεδο προστασίας με τον ιδιοκτήτη. Θα μιλήσουν οι επαγγελματίες με τους ιδιοκτήτες για να πετύχουν έναν συμβιβασμό που θα περιορίσει την πιθανότητα να καεί το σπίτι χωρίς παράλληλα να προκαλεί δυσανάλογο οικονομικό κόστος στο νοικοκυριό. Από την άλλη μεριά, “μηδέν μέτρα” δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση από την πολιτεία», υπογράμμισε ο υπουργός.

Υποχρέωση για τα δασικά αυθαίρετα

Έκθεση, πάντως, θα πρέπει να υποβάλλουν και οι δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί σε κάποιον νόμο τακτοποίησης. Πρόκειται για περίπου 100.000 κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων, αν και θεωρείται αβέβαιο αν οι ιδιοκτήτες τους θα …εμφανιστούν, αφού δεν τα είχαν δηλώσει ούτε όταν είχε ανοίξει η σχετική πλατφόρμα. Πάντως, όπως ανάφερε χθες ο κ. Σκυλακάκης, η υποβολή τεχνικής έκθεσης δεν συνιστά δήλωση τακτοποίησης αυθαιρέτου. Σε κάθε περίπτωση, στις δηλώσεις που, βάσει του Κανονισμού Πυροπροστασίας, πρέπει να υποβάλλουν οι δήμοι για να δημιουργήσουν ζώνες πυροπροστασίας μπορούν να συμπεριλάβουν και τους οικισμούς δασικών αυθαιρέτων, τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις».

Σχετικά με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος σε αναφορά του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η επίμαχη ΚΥΑ «θίγει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ιδιοκτησίας (άρθρο 17) ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να ασκεί τις αρμοδιότητές του, για το οποίο κρίνεται.

30 εκατ. στους δήμους για ζώνες πυροπροστασίας

Όσον αφορά στις υποχρεώσεις των δήμων, διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου για τη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών.

Από τη συμμετοχή του συνόλου των δικαιούχων 217 δήμων εκτιμάται πως θα καλυφθεί περίπου το 60% των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται

στις επίμαχες περιοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία των δασικών χαρτών. Η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων από τους δήμους λήγει στις 20 του μηνός.

Διαχειριστικά σχέδια

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προχωρά τις πρωτοβουλίες και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Ήδη έχουν ανατεθεί 19 μελέτες για δασικά οικοσυστήματα, συνολικής έκτασης 1.395.259 στρεμμάτων που αφορούν δύο περιοχές στο Καπανδρίτι, μία στην Πεντέλη, τρεις στο Αιγάλεω, μία στην Πάρνηθα, δύο στα Μέγαρα, δύο στη Λιβαδειά, τρεις στη Βυτίνα, μία στην Τρίπολη και από δύο σε Πύργο και Ολυμπία.

Συνολικά θα υλοποιηθούν 135 διαχειριστικές μελέτες, βάσει νέων σύγχρονων προδιαγραφών, οι οποίες μεταξύ άλλων θα λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση της κλιματικής κρίσης. Για την υλοποίησή τους έχει εξασφαλιστεί κονδύλι 13,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου