Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακής σημασίας, ξεκαθάρισε ο Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ της εκδήλωσης του ΣΕΒ «Άνθρωποι και Επιχειρήσεις στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Όπως κάθε τεχνολογική επανάσταση έτσι και η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει αναδιανομή πλούτου, τόνισε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, για να συμπληρώσει ότι η ιστορία της AI είναι μακρά και ότι οι απαρχές της εντοπίζονται στις δεκαετίες του ’40 και του ’50, ενώ στην ουσία πρόκειται για σύνθεση δύο ξεχωριστών παραγόντων: της βελτιστοποίησης και της στατιστικής.
Microsoft: Επένδυση 3,2 δισ. δολ. στη Σουηδία σε cloud και τεχνητή νοημοσύνη
Ο Δρ. Δασκαλάκης σημείωσε ότι η πορεία της AI είχε περιόδους «ακμής και κατάθλιψης», με τη σημερινή περίοδο να χαρακτηρίζεται ως περίοδος ακμής. «Αυτό που έχει αλλάξει ουσιαστικά και δραματικά την τελευταία 15ετία είναι η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αποτυπώνει και να κατανοεί δεδομένα», είπε.
«Η τεχνητή νοημοσύνη σήμερα δεν είναι τέλεια», είπε, «αλλά είναι πλέον πολύ ικανή», ενώ τόνισε τον σημαντικό ρόλο των δεδομένων στην εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρθηκε επιπλέον στην ικανότητα της AI να κατανοεί χρονοσειρές δεδομένων, αλλά και ορισμένα που κάνουν τη διαφορά: μόρια, πρωτεΐνες, κείμενο σε φυσική γλώσσα.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ. Δασκαλάκη, είναι το τί συνιστά περιεχόμενο ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «καύσιμο» της AI τα δεδομένα.
Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση στον χώρο της AI είπε ότι υπάρχει από τη μία οριζόντια διάθεση εφαρμογών/ υπηρεσιών που είναι αυτές που προσφέρουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Από την άλλη υπάρχουν και οι κάθετες εφαρμογές, δηλαδή αυτές που παράγονται από δικά μας δεδομένα και μπορούν να οδηγήσουν σε εργαλεία που εμείς θα αναπτύξουμε.
Άρα, διαπίστωσε, υπάρχουν τρεις τρόποι χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα: μέσω εμπορικά διαθέσιμων εργαλείων (π.χ. ChatGPT), μέσω υπηρεσιών που μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε δικά μας εργαλεία και τέλος ανάπτυξη εντελώς νέων εργαλείων βασισμένων σε δικά μας δεδομένα.
Στη συνέχεια ο Δρ. Δασκαλάκης πέρασε στο θέμα της εκπαίδευσης του προσωπικού των επιχειρήσεων. «Πρέπει να υπάρχει βαθύτερη κατανόηση του τι κάνουν τα εργαλεία AI», είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Όπως είπε, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει σαφής σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά. Πρέπει να κινηθούμε σε δύο κατευθύνσεις: τόσο προς το upskilling όσο και προς το reskilling, κατέληξε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ερευνητικό ίδρυμα «Αρχιμήδης» για την AI ενώ τόνισε ότι υπάρχει σημαντική ελληνική διασπορά στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης τόσο σε επίπεδο πανεπιστημίων όσο και σε επίπεδο μεγάλων επιχειρήσεων.
ΜΙΤ στην Ελλάδα
«Αν θέλουμε να παίξουμε στην α’ κατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα “MIT” εδώ στην Ελλάδα», είπε για να συμπληρώσει ότι «έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό».
Αναφερόμενος στη στήριξη που θα πρέπει να υπάρχει για να «ανέβουμε κατηγορία» είπε ότι απαιτούνται 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μπούμε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.
Για το νομικό πλαίσιο που δημιουργείται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ότι «καλό είναι να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα βάζει τα όρια, πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί η ΑΙ».
Το χαμένο τρένο του λογισμικού
Από την πλευρά του ο κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, είπε ότι «η Ελλάδα έχασε το τρένο του λογισμικού» ενώ τόνισε ότι όλες οι κορυφαίες εταιρείες σε αξία παγκοσμίως – πλην μιας – ανήκουν στο χώρο της τεχνολογίας.
Για το θέμα της ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Βερέμης είπε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να φτιάξει οπότε… ρυθμίζει», αν και σημείωσε ότι κάποιες ρυθμίσεις είναι σωστές, για να καταλήξει ότι «πρέπει η ρύθμιση να αντισταθμιστεί από μια παραγωγική λογική».
Η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τα πάντα
Η ΑΙ αφορά πολλαπλούς κλάδους και επηρεάζει τα πάντα, είπε από την πλευρά του ο Δρ. Γιάννης Μαστρογεωργίου, Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, ενώ τόνισε ότι τα δεδομένα είναι εξίσου σημαντικά τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα.
Και ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού τόνισε την ανάγκη του upskilling και του reskilling του προσωπικού ενώ έβαλε στο πλάνο και τη δια βίου μάθηση, συνολικά για τον πληθυσμό. Όπως είπε, πρέπει να γίνει πάντρεμα του ανθρώπου με την τεχνολογία.
Για το θέμα της αντικατάστασης των εργαζομένων από την τεχνητή νοημοσύνη, ο Δρ. Γιάννης Μαστρογεωργίου τόνισε ότι η AI είναι τεχνολογία υποστήριξης του ανθρώπου και όχι αντικατάστασής του.
Αναφερόμενος στο θέμα της κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο της τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι πρόκειται για πρόκληση για τον άνθρωπο ενώ παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η AI.
Κοσμογονικές αλλαγές
Ο κ. Γιάννης Λουμάκης, Chairman of the BoD & Managing Director, UNISYSTEMS, είπε από την πλευρά του ότι «ζούμε κοσμογονικές αλλαγές» και ότι η AI θα απελευθερώσει παραγωγικές δυνάμεις και πλούτο. Το θέμα είναι, είπε ο κ. Λουμάκης, πώς θα το διαχειριστούμε όλο αυτό καθώς είναι και θέμα πολιτικής.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είπε ότι πρωτοπόροι στον χώρο είναι σήμερα ΗΠΑ και Κίνα, ενώ η Ευρώπη υστερεί. Ειδικά για την Ελλάδα, είπε ότι υπάρχουν βασικές αδυναμίες: καταρχήν σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και στο ότι ελάχιστες εταιρείες επενδύουν στο R&D (έρευνα και ανάπτυξη). Αντίθετα, τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές προσπάθειες σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά χρειάζεται καλύτερος συντονισμός.
Τέλος, στο ερώτημα κατά πόσο είναι έτοιμες οι ελληνικές επιχειρήσεις, ο κ. Λουμάκης είπε ότι αποτελεί πρόκληση για αυτές η συμμετοχή και ολοκλήρωση των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού. Και για τις επιχειρήσεις, είπε ότι βασικό θέμα είναι η έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού και δεύτερο η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη.
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι θα χρειαστούν περί τα 20 εκατ. εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες μέσα στα επόμενα χρόνια αλλά τελικά διαθέσιμοι θα είναι μόνο 12 εκατομμύρια. Παράλληλα, τόνισε την σημαντική έξοδο ταλέντων από την Ευρωπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Latest News
Η Google αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουμε τις ειδήσεις – Τι είναι η λειτουργία «Daily listen»
Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο ενημέρωσης των χρηστών.
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Τα μοντέλα ΑΙ... ξέμειναν από ανθρώπινα δεδομένα - Τι προβλέπει ο Μασκ
Το σωρευτικό άθροισμα της ανθρώπινης γνώσης έχει εξαντληθεί στην εκπαίδευση μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη
Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας φέρνει η AI στη Wall Street
Ποια τμήματα των παγκόσμιων τραπεζών θα επηρεαστούν περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το θηριώδες ποσό που εξασφάλισε η startup που ανταγωνίζεται την OpenAI
Η startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic πλησιάζει σε συμφωνία για να συγκεντρώσει επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Επένδυση 11 δισ. από την AWS για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης
Mega deal για τις ανάγκες της ΑΙ - Σε πορεία συγχώνευσης Getty Images και Shutterstock
Ο Craig Peters, CEO της Getty θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της νέας συνδυασμένης επιχείρησης αξιας 3,7 δισ. δολ. - Υπολογίζουν σε συνέργειες μεταξύ 150 και 200 εκατ. δολ.
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τις startup τεχνητής νοημοσύνης το 2024
Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης για startup επιχειρήσεις αυξήθηκε το περασμένο έτος, κατά περίπου ένα τρίτο σε σχέση με το 2023
Νέα πανίσχυρα gaming chips με τη χρήση ΑΙ ανακοίνωσε η Nvidia
Η Nvidia ανέφερε ότι τα τσιπ της σειράς RTX 50 θα υποστηρίζουν μια δυνατότητα που ονομάζεται DLSS 4 που χρησιμοποιεί AI
Αύξηση κατά 15% το 2025 στην παραγωγή ημιαγωγών με κινητήρια δύναμη την AI
Η IDC αναμένει διψήφια ανάπτυξη για την παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών το 2025, αλλά η βιομηχανία θα πρέπει να πορευτεί σε πολλαπλές μεταβλητές