Κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών κυμαίνονται στην Ασία οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι αγορές αφομοιώνουν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ενισχύσουν την προσφορά αργότερα φέτος και μετά την αύξηση των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 4 σεντς στα 77,56 δολάρια το βαρέλι έως τις 8πμ ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI παρέμειναν σταθερά στα 73,22 δολάρια το βαρέλι.

Πετρέλαιο: Ανοδικά κινούνται οι τιμές του

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν σχεδόν ένα δολάριο την Τρίτη στα χαμηλότερα επίπεδα διακανονισμού τους από τις αρχές Φεβρουαρίου και είχαν υποχωρήσει περίπου 3 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

Η διολίσθηση στις τιμές ακολούθησε τα νέα από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ+) και τους συμμάχους του για σχέδια αύξησης της προσφοράς από τον Οκτώβριο παρά τις πρόσφατες ενδείξεις αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης.

«Το Brent παραμένει υπό πίεση καθώς ένα τμήμα της αγοράς συνεχίζει να βλέπει το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο ΟΠΕΚ για τις εθελοντικές περικοπές ως δεσμευτική κίνηση ώστε να αυξηθεί η παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως το 4ο τρίμηνο του 2024 ανεξάρτητα από τις θεμελιώδεις προοπτικές πετρελαίου ή το κλίμα στο τέλος του καλοκαιριού», όπως αναφέρει η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων της Capital.

Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, έχει πει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα σταματήσει την κατάργηση των περικοπών ή θα τις ανατρέψει εάν η ζήτηση δεν ήταν αρκετά ισχυρή για να απορροφήσει τα βαρέλια.

«Η πρόθεση ήταν πάντα να επιβραδύνουμε την επαναφορά επιπλέον βαρελιών και να μην οδηγήσουμε την αγορά σε μια ύφεση με μια απότομη αύξηση της προσφοράς», σημείωσε η Κροφτ.

Αύξηση αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού πετρελαίου, βενζίνης και προϊόντα διύλισης αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΑΡΙ).

Τα στοιχεία του API έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαΐου, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για πτώση 2,3 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ο ανεξάρτητος ενεργειακός αναλυτής Τιμ Έβανς έγραψε ότι τα πρώιμα στοιχεία στην έκθεση API «αντιπροσωπεύουν μια ξεκάθαρη έκπληξη».

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια, διπλάσια από την αύξηση που περίμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities