Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από τον κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αύριο, 6 Ιουνίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,5%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να κερδίζει 1,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,20% στις 8.248 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,58% στις 18.512 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,48% στις 7.976 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η ιδιοκτήτρια της Zara, Inditex, σημειώνει άλμα 4,5%, αφού ανέφερε αύξηση πωλήσεων 7% το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Προς χαμηλό 4μήνου το πετρέλαιο – Πώς βλέπουν οι αγορές την πιθανή αύξησης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+

Οι επενδυτές αναμένουν όμως τα στοιχεία από μέτωπο της οικονομίας και πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία του δείκτη PMI για την ευρωζώνη τον Μάιο, ένα μέτρο των υπηρεσιών και της μεταποιητικής δραστηριότητας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Τα στοιχεία αυτά κρίνονται κρίσιμα την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συναντηθούν την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά εάν ο ελαφρώς υψηλότερος από τον αναμενόμενο δείκτης πληθωρισμού της ευρωζώνης, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, θα επηρεάσει την επικείμενη απόφαση της τράπεζας.

Οι τιμές καταναλωτή στις 20 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι για 2% και τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 2,4%.

Ανέκαμψαν οι δείκτες της Ινδίας

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με εκείνη της Ινδίας να βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανακάμπτοντας όμως σήμερα από το sell off της Τρίτης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Nifty 50 κέρδισε 2,3% και ο BSE Sensex σημείωσε άνοδο 2% στην Ινδία. Ο Nifty είχε βυθιστεί κατά 5,93% την Τρίτη, ενώ ο Sensex έχασε 5,74%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2020, αφού το Κόμμα Bharatiya Janata του πρωθυπουργού Narendra Modi έπεσε κάτω από την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ο δείκτης κεφαλαιοποίησης της αγοράς όλης της Ινδίας, ο οποίος παρακολουθείται στο χρηματιστήριο της Βομβάης, έχασε πάνω από 31,06 τρισ. ρουπίες, ή περίπου 371 δισ. δολάρια στις 4 Ιουνίου.

Ο Modi εξακολουθεί να είναι επικρατέστερος για τρίτη θητεία στην εξουσία αφού η Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία που ηγείται το BJP εξασφάλισε 294 έδρες, περισσότερες από τις 272 που απαιτούνται για να σχηματιστεί συνασπισμός ςτην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές