Η πολυαναμενόμενη μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων αναμένεται να ενισχύσει την ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς Stoxx Europe 600 να αξιοποιήσει το ράλι-ρεκόρ που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής φέτος, ακόμη και αν ο χρόνος μείωσης των επιτοκίων της Fed παραμένει αβέβαιος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προηγηθεί στον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Δείκτης PMI: Συνεχίζεται η επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη

«Συνολικά, είναι ένας αρκετά καλός συνδυασμός για τις μετοχές» εξηγεί στο Bloomberg η Lilia Peytavin, στρατηγική αναλύτρια χαρτοφυλακίου στην Goldman Sachs  στο Παρίσι. «Αυτό που είναι κρίσιμο στη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι οι νέες προοπτικές της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει στην ευρωζώνη τα επόμενα τρίμηνα, οπότε αυτό θα είναι θετικό για τις κυκλικές μετοχές». Πρόκειται για τις μετοχές που ακολουθούν την πορεία του οικονομικού κύκλου.

Ιστορικά η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι καλός οιωνός για τις μετοχές. Από τη δεκαετία του 1980, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 2% τον μήνα που ακολουθεί τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed, δηλαδή περίπου διπλάσια απόδοση από την απόδοση των μετοχών σε κάθε δεδομένο μήνα, σύμφωνα με ανάλυση της Goldman Sachs. Το ράλι σε διάστημα 12 μηνών τείνει να είναι πολύ ισχυρότερο όταν οι μειώσεις συνοδεύονται από μια ισχυρή οικονομία, έδειξαν τα στοιχεία.

Τα κέρδη της τάξης του 8% φέτος τροφοδοτήθηκαν από την αισιοδοξία. Η ευρωζώνη έχει εξέλθει από την ύφεση, με τις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της να οδηγούν σε ταχύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη. Ταυτόχρονα, οι διαπραγματευτές έχουν πλέον τιμολογήσει πλήρως τουλάχιστον δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024.

Ενώ αυτό περιορίζει τις πιθανότητες μιας «μεγάλης αναπήδησης» εάν η κεντρική τράπεζα μειώσει τα επιτόκια την Πέμπτη, «η κίνηση δεν θα είναι άσχετη» σημειώνει ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Pictet Asset Management. «Μπορεί να έχει τιμολογηθεί, αλλά υπάρχει ένας ψυχολογικός αντίκτυπος που δεν μπορεί να αγνοηθεί, δεδομένου ότι τα θεμελιώδη μεγέθη κινούνται σιγά-σιγά προς τη σωστή κατεύθυνση».

Υπάρχουν ακόμη πιο καλά νέα όσον αφορά τις προοπτικές μεσοπρόθεσμα. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc. εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα τα επιτόκια να διαμορφωθούν τελικά γύρω στο 2% χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο αλλά υψηλότερα από την εποχή των μηδενικών επιτοκίων της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να επιλέξουν την Ευρώπη, δεδομένου ότι οι κυκλικές μετοχές της περιοχής «ήταν πολύ πιο πιθανό να υπεραποδώσουν έναντι των ΗΠΑ» εκτιμά η Beata Manthey.

Οι τομείς που θα ευνοηθούν από τη μείωση των επιτοκίων

Επιπλέον οι τομείς που είναι επιβαρυμένοι από τα χρέη, όπως τα ακίνητα θα ανακουφιστούν από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Το υψηλό κόστος δανεισμού και οι ανησυχίες σχετικά με την αναχρηματοδότηση έχουν πλήξει τις αποτιμήσεις των ακινήτων, καθιστώντας τον τομέα έναν από τους μεγαλύτερους υστερούντες στην Ευρώπη φέτος. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται επίσης να καταγράφουν κέρδη, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν τη χρηματοδότηση των αυτοκινήτων πιο προσιτή.

Οι μετοχές των τραπεζών που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στον Stoxx 600 από την αρχή του χρόνου ενδεχομένως να δεχθούν πλήγμα. Σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan είναι επιφυλακτικοί για τις τραπεζικές μετοχές, καθώς «η φάση της υπεραπόδοσης των κερδών μπορεί να τελειώνει».

Μια πιθανή πηγή συνολικού κινδύνου είναι ο πιο επίμονος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός, ο οποίος θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προοπτικές για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν μειώσεις ανά τρίμηνο μετά την αρχική κίνηση αυτής της εβδομάδας, αλλά ορισμένοι εκτιμούν ότι οι αυξημένες πιέσεις στις τιμές και η ταχεία αύξηση των μισθών θα περιορίσουν τη χαλάρωση ειδικά αν συνεχιστεί η οικονομική ανθεκτικότητα.

«Όπως έχουν τα πράγματα, πιστεύουμε ότι μια μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα μπορεί σύντομα να θεωρηθεί ως λάθος πολιτικής» καταλήγει ο Gabriele Foa, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Algebris Investments.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές