Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, λαμβάνοντας σημαντικά στηρίγματα από τον κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια αύριο, 6 Ιουνίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,84%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 3,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 8.255 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,89% στις 18.570 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,86% στις 8.005 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να εδραιώσει τους «ταύρους»

Σε επίπεδο τίτλων, η ιδιοκτήρια της Zara, Inditex, σημείωσε άλμα 3,7%, αφού ανέφερε αύξηση πωλήσεων 7% το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 8,2 δισ. ευρώ το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Οι αγορές επίσης στηρίχθηκαν από την ανακοίνωση ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού σημείωσε πτώση 1% στην Ευρωζώνη και 0,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 5,7% στην Ευρωζώνη και 5,5% στην ΕΕ.

Επίσης, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης, που μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 0,5 μονάδας δείκτη από τον προηγούμενο μήνα και φθάνοντας σε υψηλό 12 μηνών, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο δείκτης PMI

“Το φάσμα της ύφεσης έχει απομακρυνθεί. Αυτό οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η άνοδος διευρύνθηκε πρόσφατα. Στη Γερμανία, μπορούμε πλέον να μιλάμε για ανοδική τάση, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ιταλίας παραμένει σταθερή και η Ισπανία έχει βελτιωθεί από ήδη. Μόνο η Γαλλία είχε μια μικτή οπισθοδρόμηση, διολισθαίνοντας σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος. Συνολικά, ο τομέας των υπηρεσιών είναι πιθανό να διασφαλίσει ότι η Ευρωζώνη θα παρουσιάσει ξανά θετική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο», σημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HCOB, Cyrus de la Rubia.

Τα στοιχεία αυτά κρίνονται κρίσιμα την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2019, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συναντηθούν την Πέμπτη, αλλά οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά εάν ο ελαφρώς υψηλότερος από τον αναμενόμενο δείκτης πληθωρισμού της ευρωζώνης, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, θα επηρεάσει την επικείμενη απόφαση της τράπεζας.

Οι τιμές καταναλωτή στις 20 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ενώ ο στόχος της ΕΚΤ είναι για 2% και τους δύο προηγούμενους μήνες είχε υποχωρήσει στο 2,4%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: ΟΠΑΠ και τράπεζες το οδήγησαν και πάλι πάνω από τις 1.440 μονάδες

Τα σκαμπανεβάσματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκαν και σήμερα, με την αγορά να κλείνει θετικά, στη ζώνη των 1.440 μονάδων, έχοντας ισχυρές στηρίξεις τόσο από τον ΟΠΑΠ, όσο και από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μπήκε στο ραντάρ των αγοραστών στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 1.443,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.425,12 μονάδων (+0,03%) και 1.445,93 μονάδων (+1,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 116,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια αξίας 11,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,49% στις 3.492,12 μονάδες, ενώ στο +1,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.340,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,50% στις 1.254,08 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές