Μέρα μεγάλης χαράς είναι η σημερινή για τη Noval Property (θυγατρική του ομίλου Viochalco), κατά τον CEO της, Παναγιώτη Καπετανάκο, ο οποίος και χτύπησε το «καμπανάκι» της έναρξης της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή την εισαγωγή της εταιρείας.

«Οι νέοι μέτοχοι αξιολόγησαν θετικά την εταιρεία, όπως και το επενδυτικό της πλάνο, δημιουργώντας μια ισχυρή μετοχική σύνθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπετανάκος, υπενθυμίζοντας ότι εμπιστεύτηκαν την εταιρεία 4.752 ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και 87 Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, η προσφορά καλύφθηκε κατά 2,3 φορές.

Στα 571 εκατ. ευρώ η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Noval Property

Οι επενδυτές εκτίμησαν το υβριδικό επιχειρηματικό μοντέλο της Noval Property, που περιλαμβάνει και ακίνητα εισοδήματος και ανάπτυξη ακινήτων, τις αστικές αναπλάσεις, το χαμηλό δανεισμό (το χαμηλότερο μεταξύ των ΑΕΕΑΠ), τον διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επίσης, κατά τον κ. Καπετανάκο σταθερή θα είναι η εστίαση στα μερίσματα, με τους νέους μετόχους να αναμένεται να λάβουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

Ο κ. Καπετανάκος ευχαρίστησε τη διοίκηση της ΕΧΑΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και τους συμβούλους, ενώ υπενθύμισε ότι με την EBRD και τον όμιλο Viochalco στη μετοχική της σύνθεση, η εισαγωγή της στο ΧΑ θέτει την εταιρεία σε υγιή βάση για μια νέα αρχή.

Για την ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Noval Property μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι η εισηγμένη πλέον είναι στη δεύτερη θέση των εταιρειών ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η εισαγωγή ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς καλύφθηκε κατά 2,3 φορές, με τα κεφάλαια που αντλήθηκαν να αναμένεται να υποστηρίξουν το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας.

Η Noval Property δεν άγνωστη στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, καθώς το 2021, με μόλις δύο χρόνια ζωής, εξέδωσε το πρώτο «πράσινο ομόλογό» της ύψους 120 εκατ. ευρώ και το έθεσε προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο Αθηνών. Είχε καταστεί σαφές ότι η προτεραιότητα της είναι η βιώσιμη ανάπτυξη.

Από αριστερά: Ο CEO της EXAE, Γιάννος Κοντόπουλος με τον CEO της Noval Property, Παναγιώτη Καπετανάκο στο περιθώριο της εκδήλωσης για την εισαγωγή της Noval στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε και στην ευρύτερη αγορά, καθώς η Noval Property είναι η 14 εταιρεία του κλάδου real estate που μπαίνει στο ΧΑ, ενός κλάδου που καλύπτει το 5% της κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος είναι εμφανής, με το χρηματιστήριο να κινείται δυναμικά. Οι επενδυτές επιβραβεύσουν τις καλές και ισχυρές εταιρείες, ανέφερε.

Ο κ. Κοντόπουλος επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΧΑΕ να βρίσκεται δίπλα στις εταιρείες, βελτιώνοντας επίσης το πλαίσιο και τα εργαλεία λειτουργίας του.

Τέλος, η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, μίλησε για το βάθος στην αγορά που προσδίδει η εισαγωγή, σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλων προκλήσεις. Η εισαγωγή βάζει τις βάσεις για καλύτερες επιδόσεις και για την εταιρεία και για την ελληνική αγορά, ανέφερε η κ. Λαζαράκου.

Η ακτινογραφία της εισαγωγής

Σήμερα εισήχθησαν 126.431.958 κοινές ονομαστικές μετοχές της Noval Property, εκ των οποίων οι 17.388.025 διατέθηκαν μέσω δημόσιας προσφοράς στην τιμή των 2,78 ευρώ (υπερκάλυψη 2,28 φορές).

Η εισηγμένη πλέον Noval (όπως είναι και ο κωδικός της) άντλησε 48,3 εκατ. ευρώ, με το 45% της δημόσιας προσφοράς να καλύπτεται από ιδιώτες επενδυτές και το 55% από ειδικούς επενδυτές. Ειδικοί διαπραγματευτές θα είναι η Alpha Finance και η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρεία, τα αντληθέντα κεφάλαια θα διατεθούν την επόμενη τετραετία στη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος (340 εκατ.). Η μεγαλύτερη δρομολογημένη επένδυση της, ύψους 169 εκατ. ευρώ, αφορά στην ανακατασκευή των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Viohalco (επιφάνειας 106.000 τ.μ.) στην οδό Πειραιώς 248 -252 με ορίζοντα ολοκλήρωση το 2028. Πρόκειται για ένα μικτό έργο με γραφεία, ξενοδοχείο, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πολιτισμού.

Έτσι, τα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος που έχει σε εξέλιξη η διοίκηση, και το οποίο αφορά στην ανάπλαση και εμπορική αξιοποίηση ιδιόκτητων ακινήτων Τη δύναμη πυρός ενισχύουν και περίπου 75 εκατ. ευρώ μετρητά που διαθέτει η εταιρεία στα ταμεία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών