Τα σκαμπανεβάσματα στο χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκαν και σήμερα, με την αγορά να κλείνει θετικά, στη ζώνη των 1.440 μονάδων, έχοντας ισχυρές στηρίξεις τόσο από τον ΟΠΑΠ, όσο και από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος μπήκε στο ραντάρ των αγοραστών στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34% στις 1.443,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.425,12 μονάδων (+0,03%) και 1.445,93 μονάδων (+1,49%). Ο τζίρος ανήλθε στα 116,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια αξίας 11,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,49% στις 3.492,12 μονάδες, ενώ στο +1,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.340,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,50% στις 1.254,08 μονάδες.

Στο τέλος βρήκαν ρυθμό οι αγοραστές

Αν και οι συναλλαγές στο πρώτο μισό της συνεδρίασης ήταν επιφυλακτικές, από τις 14:00 και μέχρι τη λήξη, το ΧΑ κατάφερε να κλείσει με σημαντικά κέρδη συνεχίζοντας τα σκαμπανεβάσματα που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες. Η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία είχε υπερπιεστεί τις τελευταίες ημέρες επανήλθε πάνω από τα 15 ευρώ, μετά από την ισχυρή άνοδο που κατέγραψε σήμερα, ενώ θετική ήταν και η συμβολή των επίσης υπερπιεσμένων Πειραιώς και Alpha Bank.

Οι σημερινές εντολές όμως των αγοραστών δεν έδειξαν ότι η αλλαγή του κλίματος έχει επέλθει με βεβαιότητα. Προς το παρόν, οι πιέσεις στο ταμπλό έχουν, μεν, δημιουργήσει καλύτερα σημεία εισόδου, σαφώς όμως, θα πρέπει οι σηματωροί της αγοράς, όπως οι τράπεζες, να δώσουν το σύνθημα της αντίδρασης, προκειμένου να ολοκληρωθεί και η διόρθωση.

Πάντως, η Goldman Sachs απέδωσε τη διόρθωση που υπήρξε στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε από ερωτήσεις που υπέβαλε σε επενδυτές σχετικά με το τι οδήγησε την υποαπόδοση του ελληνικού κλάδου.

Πέραν αυτού όμως, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών αναμένουν έναν θετικό καταλύτη από το μέτωπο των μερισμάτων, τα οποία εκτιμάται ότι θα εγκριθούν εντός του Ιουνίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, η μερισματική απόδοση αναμένεται στο 2% για την Πειραιώς, στο 3,5% για την Alpha Bank και στο 5% για την Eurobank και την Εθνική.

Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως η αγορά να δείξει την κατεύθυνσή της, ειδικά μάλιστα εάν οι «ξένοι» δείξουν καλύτερες διαθέσεις να κινητοποιηθούν στο ελληνικό ταμπλό. Η αναμονή της συνέντευξης Τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, άλλωστε, αύριο, επηρεάζει και την ελληνική αγορά, δεδομένου του ότι οι ξένοι διαχειριστές αναμένουν να έχουν περισσότερα στοιχεία από την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μετά την αυριανή μείωση του επιτοκίου.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ σημείωσε άλμα 4,06%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της +3,76%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, και άνω του 1% σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, Autohellas, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΕΛΧΑ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Motor Oil, Εθνική, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν και Eurobank, ενώ ήπια πτωτικά οι Βιοχάλκο, Quest, Cenergy και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ειδική μνεία σήμερα για τη Noval Property, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο ΧΑ με όγκο 233,8 χιλ. τεμαχίων αξίας 656 χιλ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 0,95% στα 2,8065, από τα 2,78 ευρώ που άρχισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών