Οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στις Δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) τα πρώην Αγροτικά ΙΕΚ για το έτος κατάρτισης 2024-25, αναρτήθηκαν στη διαύγεια.

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ, των οποίων η οργάνωση και λειτουργία έχει ανατεθεί στον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, έχουν σκοπό την παροχή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ), καθώς και στους κάτοχους ισότιμων τίτλων, προάγοντας τις επαγγελματικές γνώσεις, τις ικανότητες και τις δεξιότητες όσων θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

ΕΛΓΟ Δήμητρα: «Τρέχουν» οι αιτήσεις για πιστοποίηση γεωργικών συμβούλων

Για την εγγραφή τους οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση στη ΣΑΕΚ του ενδιαφέροντός τους ή όσοι συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο.

Η διάρκεια φοίτησης είναι 5 εξάμηνα (4 εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και 1 εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης).

Στους αποφοίτους των ΣΑΕΚ ύστερα από την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κατάρτισής τους, χορηγείται Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΒΕΚ). Η βεβαίωση δίνει στον κάτοχό της το δικαίωμα να συμμετάσχει σε εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ (www. eopper.gr), για την απόκτηση του τίτλου επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Να σημειωθεί ότι οι καταρτιζόμενοι των ΣΑΕΚ δικαιούνται αναβολή στράτευσης, ενώ σε προκαθορισμένο αριθμό καταρτιζόμενων παρέχεται για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, δωρεάν σίτιση και στέγαση καθ΄ όλη τη διάρκεια των σπουδών στις ΣΑΕΚ.

Επίσης, οι απόφοιτοι των ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ Δήμητρα μοριοδοτούνται στα Προγράμματα Νέων Αγροτών και απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης.

Οι 7 ειδικότητες

Ειδικότερα οι ειδικότητες στα δημόσια ΣΑΕΚ, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι οι εξής:

Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών, στο Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου:

  • Τεχνικός Κηποτεχνικών Εφαρμογών και Έργων Πρασίνου

ΠΕ Ηρακλείου – ΓΣ Μεσσαράς:

  • Τεχνικός Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών υπό Κάλυψη

ΠΕ Κορίνθου –  ΓΣ Νεμέας:

  • Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας

ΠΕ Ιωαννίνων – Γαλακτοκομική Σχολή:

  • Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος

ΠΕ Λάρισας:

  • Διαχειριστής Συστημάτων Εκτροφής Αγροτικών Ζώων
  • Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανήματων

ΠΕ Τρικάλων – Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Τρικάλων –  Ξυλογλυπτική Σχολή Καλαμπάκας:

  • Τεχνικός Ξυλογλυπτικής και Εφαρμογές σε Ξύλινες Κατασκευές
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO