
Η άφιξη νέων τεχνολογιών τείνει να πυροδοτεί εκτεταμένη ανησυχία, συνηθέστερα για την αυτοματοποίηση και την εκτόπιση ανθρώπινων εργαζομένων. Η αντιληπτή απειλή της τεχνητής νοημοσύνης, ωστόσο, φαίνεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με προηγούμενες τεχνολογικές ανακαλύψεις.
Για να προσδιοριστεί η εγκυρότητα των ανησυχιών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, αξίζει να κατανοηθεί η προέλευσή τους. Η πρώτη είναι η ιστορική εμπειρία. Οι περισσότερες νέες τεχνολογίες έχουν και οφέλη και κόστος και μερικές φορές οι δεύτερες αντισταθμίζουν τις πρώτες.
Ενώ οι οικονομολόγοι γενικά πιστεύουν ότι τα οφέλη των περισσότερων νέων τεχνολογιών υπερτερούν του κόστους, άλλοι βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως την πιο πρόσφατη σε μια μακρά σειρά δυνητικά επικίνδυνων τεχνολογιών που υιοθετήθηκαν πριν καταλάβουν πλήρως το κόστος αυτό.
Η δεύτερη πηγή ανησυχίας για την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι προκαλεί διάφορες αναγνωρίσιμες βλάβες. Υπάρχουν συγκρούσεις σχετικά με τον τρόπο εκπαίδευσης τέτοιων συστημάτων, όπως δείχνει για παράδειγμα η αγωγή των «New York Times» κατά του OpenAI και της Microsoft για φερόμενη παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Εκτός από τη διατάραξη της εκπαίδευσης και του χώρου εργασίας, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί για την επιτήρηση των πολιτών, για τη μίμηση ατόμων μέσω deepfakes και για την ενίσχυση των εξοπλισμών. Υπάρχουν επίσης εύλογες ανησυχίες ότι εταιρείες που διαθέτουν ήδη τεράστιες ποσότητες δεδομένων θα ενισχύσουν την ισχύ τους στην αγορά. Αυτές οι αναγνωρίσιμες βλάβες μπορούν να σταθμιστούν σε σχέση με τα οφέλη της τεχνολογίας και, εάν είναι απαραίτητο, να αντιμετωπιστούν με κανονισμούς ή με απόλυτη απαγόρευση.
Αυτό μας φέρνει πίσω στην τρίτη πηγή ανησυχίας: πολλές από τις συνέπειες των νέων τεχνολογιών είναι ακούσιες και απρόβλεπτες και αυτό πιθανότατα θα ισχύει και για την τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, υπάρχει τώρα ευρέως διαδεδομένη ανησυχία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλάπτουν την ψυχική υγεία των παιδιών. Αλλά, το πιο σημαντικό, δεν υπάρχει απλή εποπτική λύση, δεδομένης της πανταχού παρουσίας αυτών των πλατφορμών.
Χρειάζεται συνεχής έρευνα για να εντοπίσουμε τις συνέπειες αμέσως μετά την εμφάνισή τους και να διεξάγουμε κατάλληλες αναλύσεις κόστους – οφέλους. Επιπλέον, θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να κάνουμε την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης πιο αναστρέψιμη, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις υποδομής. Αυτό θα παρέχει μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλισης έναντι πραγματικών ζημιών σε περίπτωση που η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η κοινωνία μπορεί να αποκομίσει τα οφέλη της.
Ο Gans Joshua είναι καθηγητής στρατηγικής διοίκησης στο Rotman School of Management του University of Toronto


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας