Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί για την πυροπροστασία έχουν προκαλέσει σε πολύ κόσμο πονοκέφαλο. Και επιπλέον, έχουν προκαλέσει –και- σύγχυση, ακόμη και σε Δημόσιες Υπηρεσίες, που υποτίθεται που θα έπρεπε να είναι ενημερωμένες για τον νέο σχεδιασμό ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και του δύσκολου καλοκαιριού, που όλοι λένε πως θα έχουμε…
Σήμερα λοιπόν, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ο αδερφός μου και εγώ για να εφαρμόσουμε στην πράξη όλα όσα προβλέπονται, και να είμαστε νόμιμοι. Ναι, καλά διαβάσατε. Να είμαστε νόμιμοι… Ούτε να είναι λιγότερα τα μέτρα, ούτε να τα αποφύγουμε.
Οι προθεσμίες και οι διευκρινίσεις
Πριν όμως σας περιγράψω την περιπέτειά μας έχετε υπόψη σας τα εξής:
1ον) Από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δόθηκε παράταση ως τις 21 Ιουνίου για την εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων (σ.σ.: καθώς και αυτών που βρίσκονται σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση, δασικές εκτάσεις και περιαστικό πράσινο).
2ον) Από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δόθηκε παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Επίσης θα πρέπει να διευκρινιστεί πως:
ι) Η πλατφόρμα που άνοιξε στις 26 Μαΐου 2024, αφορά αποκλειστικά τα ακαθάριστα αστικά οικόπεδα (και είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας) και ιι) η πλατφόρμα για τα μέτρα πυροπροστασίας των κτηρίων που βρίσκονται κοντά ή μέσα στις δασικές εκτάσεις είναι αρμοδιότητας ΥΠΕΝ, και δεν έχει ανοίξει ακόμη, οπότε θεωρητικά τα απαραίτητα έγγραφα, υποβάλλονται προσωρινά στον οικείο Δήμο, μέχρις ότου τεθεί σε λειτουργία η δικτυακή πλατφόρμα.
Πάμε τώρα, στην περιπέτεια που σας προανέφερα. Μαζί με τον αδερφό μου, έχουμε στον σε οικισμό Όλυμπος στα Καλύβια της Αττικής, μια παλιά εξοχική κατοικία που εμπίπτει στην 1η κατηγορία. Βρίσκεται δηλαδή μέσα στην απόσταση των 300 μέτρων από δασική έκταση.
H περίπτωση των οικισμών
Τι προβλέπεται γι’ αυτήν την περίπτωση; «Στην περίπτωση οικισμών, οριοθετημένων ή μη και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολο τους από δασικές, χορτολιβαδικές, αναδασωτέες και λοιπές εκτάσεις, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισμού, σε ένα ενιαίο έντυπο, με μέριμνα του αρμόδιου ΟΤΑ».
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει ο δήμος να προβεί στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας και μετά να πάμε σε έναν επαγγελματία (μηχανικό, δασολόγο κ.λπ.), ο οποίος θα «πατήσει» πάνω στη μελέτη η οποία θα μας λέει τι μέτρα πρέπει να πάρουμε.
Ο δήμος δηλώνει αναρμόδιος
Απλό δεν είναι; Έλα όμως που δεν είναι. Ο δήμος δηλώνει αναρμόδιος!!! Έτσι, αναγκάστηκα εγώ ο ίδιος, πριν ξεκινήσει όλος αυτός ο ντόρος (και όχι την τελευταία στιγμή) να στείλω στους υπεύθυνους στον δήμο, τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ, το ΦΕΚ με τα μέτρα πυροπροστασίας, και το ρεπορτάζ που έκανα στα «ΝΕΑ», για να καταλάβουν για τι πράγμα μιλάω, και πώς τους αφορά το θέμα.
Τώρα μπορεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να λένε πως σκοπός των μέτρων δεν είναι τα πρόστιμα, η αλήθεια πάντως είναι ότι ο αδερφός μου και εγώ θεωρητικά …φλερτάρουμε με το πρόστιμο των 54.000 ευρώ. Έτσι είναι δυστυχώς…
Πάμε πάλι στον δήμο. «Το καταλαβαίνω πως τώρα αναλάβατε και πως δεν έχετε κόσμο, πείτε μου όμως ποιος είναι ο βαθμός επικινδυνότητας για τον οικισμό που βρίσκεται το ακίνητό μας για να κάνει ο μηχανικός την έκθεση», λέω στους υπευθύνους.
Απάντηση δεν πήρα…
Έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες αλλά απάντηση δεν πήρα… Κάποια στιγμή μου λένε «άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις». Τους εξηγώ πως η πλατφόρμα είναι για αδόμητα οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού. Δηλώνουν άγνοια (σ.σ.: η σύγχυση που λέγαμε).
Σκέφτομαι πως κάτι πρέπει να κάνω. Παίρνω όλους τους μηχανικούς που είναι πηγές μου. «Ρε παιδιά, κάντε μια έκθεση αξιολόγησης και να προχωρήσουμε στη μελέτη».
Τίποτα. Τζίφος. Όλοι μου εξηγούν πως δεν μπορούν να κάνουν αξιολόγηση ( η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλοί παράμετροι, όπως η κλίση του εδάφους, η υγρασία περιοχής, μέσος όρος βροχών, είδος βλάστησης κ.ά.) , αφού το ακίνητο ειναι σε οικισμό, και πως αν τελικά το θέλω, θα πρέπει να καταβάλω ένα τετραψήφιο ποσό για να γίνει αξιολόγηση επικινδυνότητας της ευρύτερης περιοχής…
Δείξτε «ευελιξία»…
Προσέξτε τώρα. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, σε μια προσπάθεια να καλμάρει λίγο τις αντιδράσεις του κόσμου (έχουμε βλέπετε και ευρωεκλογές), κάλεσε τους μηχανικούς να δείξουν μια «ευελιξία», όπως χαρακτηριστικά είπε, και να γίνουν οι μελέτες, άσχετα αν οι προδιαγραφές είναι ενδεικτικές, και τα μέτρα αυτή τη χρονιά, να περιοριστούν στα βασικά , όπως είναι για παράδειγμα, το κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών.
Δεν βάζουμε υπογραφή…
Πάλι τηλέφωνο στους μηχανικούς. Ρε παιδιά, αφού λένε, πως μπορεί να είστε ευέλικτοι, γιατί δεν κάνουμε την έκθεση να είμαι εντάξει;
Η απάντηση που έλαβα από όλους. « Τι πάει να πει να είμαστε ευέλικτοι. Κανείς δεν μας λέει τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Με τέτοιο καθεστώς εμείς υπογραφή δεν βάζουμε διότι άμα γίνει κάτι θα μπλέξουμε….».
Αφού είναι τόσο απλό γιατί χρειάζεται υπογραφή μηχανικού;
Μου είπαν και κάτι άλλο. «Αφού είναι τόσο απλό, και αφορά μόνο κλαδέματα και απομάκρυνση της καύσιμης ύλης γιατί χρειάζεται η δική μας υπογραφή και όχι η υπεύθυνη δήλωση του ιδιόκτητη πως καθάρισε τον χώρο γύρω από το ακίνητό του, και έκανε όλα όσα προβλέπονται;».
Κοινώς όλοι οι μηχανικοί στους οποίους απευθύνθηκα μου είπαν πως με αυτά που λένε από το ΥΠΕΝ μας καλούν να παρανομήσουμε και να μην εφαρμόσουμε τον νόμο. ‘Άντε τώρα να βγάλεις άκρη….
Για την ιστορία: Εμείς, και καθαρίσαμε και κλαδέψαμε, και τυπικά κάναμε ό,τι πρέπει να γίνει. Έκθεση όμως δεν μπορούμε να έχουμε, εκτός κι αν βρούμε κανέναν …απατεώνα να μας εξυπηρετήσει. Και η απειλή του προστίμου κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας…
Έτσι, έχουν δυστυχώς τα πράγματα, και δέχομαι συμβουλές…
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση