Όσοι ασχολούνται με την επιστήμη των μαθηματικών συνηθίζουν να λένε ότι οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Το ίδιος υποστηρίζουν και όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά μόνο που στην περίπτωσή των οικονομολόγων υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις διχογνωμία για το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις του.

Στην περίπτωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οδηγούν με μαθηματικοί ακρίβεια σε παράταση της καταληκτικής προθεσμίας που είναι η 26η Ιουλίου εκτός και αν στο υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά τηρήσουν την προθεσμία και επιβάλουν σε χιλιάδες φορολογούμενους που δεν θα έχουν προλάβει να υποβάλουν μέχρι τότε τα έντυπα της εφορίας πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα και μάλιστα απόλυτα συγκρίσιμα για να μπορέσουν να βγουν και ασφαλή συμπεράσματα. Έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 είχαν υποβληθεί 1.263.793 φορολογικές δηλώσεις. Πέρυσι, ακριβώς την ίδια ημέρα, είχαν υποβληθεί 2.308.900 δηλώσεις. Μάλιστα, ενώ πέρυσι τέτοιον καιρό είχαν υποβληθεί περίπου ένα εκατομμύριο παραπάνω φορολογικές δηλώσεις σε σύγκριση με φέτος, τελικώς δόθηκε παράταση εμπρόθεσμης υποβολής έως τα τέλη Αυγούστου. Φέτος, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ένα εκατομμύριο λιγότερες δηλώσεις, η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση και θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων την 26η Ιουλίου 2024. Αν δεν δοθεί παράταση απλά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα δοθεί παράταση τότε πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 50 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 5.250.000 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 105.000 δηλώσεις την ημέρα, γεγονός που όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των λογιστών – φοροτεχνικών είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς η μέση ημερήσια ροή υποβολής είναι κάτω από 50.000 δηλώσεις.

Συνολικά πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου περίπου 6.500.000 φορολογικές δηλώσεις (υπόχρεων και συζύγων αυτών) που αντιστοιχούν σε περίπου 8.800.000 ΑΦΜ. Από το σύνολο των 1.263.793 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί περίπου μία στις δύο ή ποσοστό 51,3% είναι μηδενικές, δηλαδή για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους από την εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης δεν προκύπτει ούτε να πληρώσουν κάποιο πρόσθετο φόρο αλλά και δεν θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.

Από την άλλη, για το 26,9% των φορολογικών δηλώσεων (340.613 σε απόλυτο αριθμό) έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο με το μέσο επιπλέον φόρο να διαμορφώνεται σε 1.046,7 ευρώ και ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τέλη Ιουλίου και την τελευταία τέλη Φεβρουαρίου του 20234.

Ωστόσο, αν το υπουργείο Οικονομικών δώσει παράταση ο νόμος προβλέπει ότι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε πρακτικά να πληρωθεί η 1η και 2η δόση στα τέλη Αυγούστου αν δινόταν παράταση μέχρι τα τέλη καλοκαιριου. Άλλωστε κάτι τέτοιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια και δημοσιονομικά δεν θα έχει καμία επίπτωση.

Αντιθέτως θα διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του φόρου χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνσης λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής. Πάντως, όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Όσον αφορά στους εφετινούς «τυχερούς» που θα έχουν επιστροφή φόρου, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 275.254 ή 21,78% επί του συνόλου με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε 317 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να συμψηφιστεί με τις υπόλοιπες δόσεις ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι στιγμής εκτός του βασικού εντύπου Ε1 έχουν υποβληθεί και 540.096 έντυπα Ε2. Το συγκεκριμένο έντυπο έχουν υποχρέωση να το υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γαιών-γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση.

Τέλος, έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί και 134.523 έντυπα Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες οποιασδήποτε κατηγορίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Επιστροφή της πολιτικής;
Opinion |

Επιστροφή της πολιτικής;

Η μαζική κινητοποίηση εντός και εκτός Γαλλίας ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για τη γαλλική Εθνοσυνέλευση και του ενδεχομένου η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση να πετύχει απόλυτη πλειοψηφία και να σχηματίσει κυβέρνηση, δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά

Επιβαρύνσεις
Opinion |

Επιβαρύνσεις

Η υπόθεση «σπατόσημο» ή όπως αλλιώς μετονομάστηκε στην πορεία και είχε ως αρχικό στόχο τη συμμετοχή των χρηστών στο χτίσιμο μιας σημαντικής υποδομής της χώρας δείχνει πόσες μικρές εστίες επιβαρύνσεων που ήρθαν με την πρόφαση του προσωρινού τελικά εξελίχθηκαν σε μόνιμες επιβαρύνσεις