Όσοι ασχολούνται με την επιστήμη των μαθηματικών συνηθίζουν να λένε ότι οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Το ίδιος υποστηρίζουν και όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά μόνο που στην περίπτωσή των οικονομολόγων υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις διχογνωμία για το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις του.
Στην περίπτωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οδηγούν με μαθηματικοί ακρίβεια σε παράταση της καταληκτικής προθεσμίας που είναι η 26η Ιουλίου εκτός και αν στο υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά τηρήσουν την προθεσμία και επιβάλουν σε χιλιάδες φορολογούμενους που δεν θα έχουν προλάβει να υποβάλουν μέχρι τότε τα έντυπα της εφορίας πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
Ας δούμε όμως μερικά δεδομένα και μάλιστα απόλυτα συγκρίσιμα για να μπορέσουν να βγουν και ασφαλή συμπεράσματα. Έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 είχαν υποβληθεί 1.263.793 φορολογικές δηλώσεις. Πέρυσι, ακριβώς την ίδια ημέρα, είχαν υποβληθεί 2.308.900 δηλώσεις. Μάλιστα, ενώ πέρυσι τέτοιον καιρό είχαν υποβληθεί περίπου ένα εκατομμύριο παραπάνω φορολογικές δηλώσεις σε σύγκριση με φέτος, τελικώς δόθηκε παράταση εμπρόθεσμης υποβολής έως τα τέλη Αυγούστου. Φέτος, ενώ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί ένα εκατομμύριο λιγότερες δηλώσεις, η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση και θα τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων την 26η Ιουλίου 2024. Αν δεν δοθεί παράταση απλά τα μαθηματικά δεν βγαίνουν.
Αν υποτεθεί ότι δεν θα δοθεί παράταση τότε πρακτικά σημαίνει ότι μέσα στις επόμενες 50 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 5.250.000 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή κατά μέσο όρο 105.000 δηλώσεις την ημέρα, γεγονός που όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των λογιστών – φοροτεχνικών είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς η μέση ημερήσια ροή υποβολής είναι κάτω από 50.000 δηλώσεις.
Συνολικά πρέπει να υποβληθούν έως τις 26 Ιουλίου περίπου 6.500.000 φορολογικές δηλώσεις (υπόχρεων και συζύγων αυτών) που αντιστοιχούν σε περίπου 8.800.000 ΑΦΜ. Από το σύνολο των 1.263.793 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί περίπου μία στις δύο ή ποσοστό 51,3% είναι μηδενικές, δηλαδή για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους από την εκκαθάριση της φετινής τους δήλωσης δεν προκύπτει ούτε να πληρώσουν κάποιο πρόσθετο φόρο αλλά και δεν θα τους επιστραφεί κάποιο ποσό.
Από την άλλη, για το 26,9% των φορολογικών δηλώσεων (340.613 σε απόλυτο αριθμό) έχει προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο με το μέσο επιπλέον φόρο να διαμορφώνεται σε 1.046,7 ευρώ και ο οποίος θα πρέπει να καταβληθεί σε έως 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη τέλη Ιουλίου και την τελευταία τέλη Φεβρουαρίου του 20234.
Ωστόσο, αν το υπουργείο Οικονομικών δώσει παράταση ο νόμος προβλέπει ότι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε πρακτικά να πληρωθεί η 1η και 2η δόση στα τέλη Αυγούστου αν δινόταν παράταση μέχρι τα τέλη καλοκαιριου. Άλλωστε κάτι τέτοιο συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια και δημοσιονομικά δεν θα έχει καμία επίπτωση.
Αντιθέτως θα διευκολύνει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του φόρου χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνσης λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής. Πάντως, όσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2022 θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.
Όσον αφορά στους εφετινούς «τυχερούς» που θα έχουν επιστροφή φόρου, μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 275.254 ή 21,78% επί του συνόλου με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να διαμορφώνεται σε 317 ευρώ. Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να συμψηφιστεί με τις υπόλοιπες δόσεις ΕΝΦΙΑ.
Μέχρι στιγμής εκτός του βασικού εντύπου Ε1 έχουν υποβληθεί και 540.096 έντυπα Ε2. Το συγκεκριμένο έντυπο έχουν υποχρέωση να το υποβάλουν όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γαιών-γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση.
Τέλος, έως τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, είχαν υποβληθεί και 134.523 έντυπα Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες οποιασδήποτε κατηγορίας.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση