Οι ΗΠΑ έφτασαν ξανά στην κορυφή των κρυπτονομισμάτων. Μετά από την αδειοδότηση Bitcoin και Ether ETFs και τις διογκούμενες πολιτικές δωρεές προς τον ανερχόμενο υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι υποστηρικτής των κρυπτονομισμάτων, τα σημάδια της αναβίωσης στις ΗΠΑ βρίσκονται ξαφνικά παντού.

Το δολάριο, το οποίο παραχώρησε το ρόλο του ως το νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα έναντι του γουόν της Νότιας Κορέας κατά το πρώτο τρίμηνο, επέστρεψε δυναμικά και αντιπροσώπευε περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων όγκων στις αρχές Μαΐου, σύμφωνα την εταιρεία ερευνών Kaiko.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα «έκρηξη» των NFTs;

Τα κρυπτονομίσματα ξανά στο επίκεντρο

Όλα αυτά ισοδυναμούν με μια εκπληκτική μεταστροφή σε σχέση με πέρυσι, όταν οι όγκοι συναλλαγών μεταφέρθηκαν στην Ασία λόγω μιας σειράς μέτρων από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία κυνήγησε παίκτες της αγοράς crypto από την Binance έως την Coinbase το 2023, εξέπληξε τις αγορές όταν έδωσε την έγκριση σε ETFs με βάση το Bitcoin και το Ether. Ο Τραμπ διατηρεί επί του παρόντος ένα μικρό προβάδισμα έναντι του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί η Morning Consult.

Στο νομοθετικό μέτωπο, αυξάνονται οι πιθανότητες να ψηφιστεί ως νόμος το 2025 το «Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act», σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg Intelligence, το οποίο θα κατοχυρώσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα στις ΗΠΑ.

Ο Mike Novogratz, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Galaxy Digital, δήλωσε ότι ένα πιο θετικό πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του Bitcoin πάνω από τα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο διαπραγματευόταν στα 71.130 δολάρια στις 15:10 ώρα Σιγκαπούρης την Τετάρτη.

Τα ETFs άλλαξαν το παιχνίδι

Η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει υπέρ των κρυπτονομισμάτων στις 11 Ιανουαρίου, με την εισαγωγή spot-Bitcoin ETFs από εταιρείες όπως η BlackRock Inc. και η Fidelity Investments που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 61 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού σε μια από τις πιο επιτυχημένες εκκινήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων που έχουν γίνει ποτέ. Ο αντίκτυπός τους αναδιαμορφώνει ήδη τα πρότυπα συναλλαγών, τα οποία συγκλίνουν όλο και περισσότερο στις ώρες των ΗΠΑ.

Το μερίδιο του αθροιστικού όγκου συναλλαγών Bitcoin που λαμβάνει χώρα την ώρα πριν από το κλείσιμο των αμερικανικών αγορών έχει αυξηθεί σε 7,2% φέτος από 4,9% κατά τη διάρκεια του bull run της κρυπτογράφησης του 2021, σύμφωνα με την Kaiko. Αυτό πιθανώς οφείλεται στα Bitcoin ETFs, τα οποία υπολογίζουν την καθαρή αξία του ενεργητικού τους έναντι των δεικτών αναφοράς εκείνη την ώρα, «ενθαρρύνοντας το arbitrage και το price discovery», δήλωσε η Kaiko.

Πιο πρόσφατα, το Χονγκ Κονγκ έκανε το δικό του ντεμπούτο με crypto ETFs για τιμές spot, που παρακολουθούν τόσο το Bitcoin όσο και το Ether, χωρίς να έχουν καταφέρει να πλησιάσουν τα ποσά των αντίστοιχων αμερικανικών.

Τα στοιχεία που παρακολουθεί η Galaxy Digital δείχνουν ότι οι ΗΠΑ φιλοξενούν 324 εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο την αγορά crypto, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τις 66 που εδρεύουν στη Σιγκαπούρη, η οποία κατατάσσεται δεύτερη.

Η Pantera Capital και η Paradigm, δύο εξέχουσες επενδυτικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, βρίσκονται στη διαδικασία άντλησης νέων κεφαλαίων άνω του 1 δισ. δολαρίων και άνω των 750 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή