Mε τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους επεκτάθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς η ανάπτυξη στον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών ξεπέρασε τη συρρίκνωση στη μεταποίηση, ενώ υποχώρησαν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και χρησιμοποιείται ως εργαλείο μέτρησης της ευρωστίας της οικονομίας αυξήθηκε στο 52,2 τον Μάιο έναντι 51,7 τον Απρίλιο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023.

Δείκτης PMI: Αύξηση δραστηριότητας στην ευρωζώνη με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και ένα έτος

Αν και ήταν λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση 52,3, παραμένει πάνω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Η κυριαρχία των υπηρεσιών

«Το φάσμα της ύφεσης έχει φύγει από την εικόνα. Αυτό οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η ανάκαμψη διευρύνθηκε πρόσφατα» εξηγεί στο Reuters ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank. «Συνολικά, ο τομέας των υπηρεσιών είναι πιθανό να εξασφαλίσει ότι η ευρωζώνη θα παρουσιάσει και πάλι θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο».

Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε ελαφρώς στο 53,2 τον περασμένο μήνα από το υψηλό 11 μηνών του 53,3 τον Απρίλιο, λίγο κάτω από την εκτίμηση για 53,3.

Αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι η μακροχρόνια κάμψη της εργοστασιακής δραστηριότητας ενδέχεται να γυρίζει σελίδα. Ο δείκτης που μετρά τη μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε στο 47,3 τον Μάιο από 45,7 τον Απρίλιο.

Η βελτίωση της συνολικής ζήτησης ενίσχυσε την αισιοδοξία για το επόμενο έτος. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στο 63,1 τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι καλύτερες προοπτικές ενθάρρυναν τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών να αυξήσουν το προσωπικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 11 μηνών.

Εν τω μεταξύ, οι συνολικές πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν με τις τιμές παραγωγής να αυξάνονται με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών. Αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται ευρέως να προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη.
«Οι μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις είναι εμφανείς τόσο στο κόστος όσο και στις τιμές πώλησης», πρόσθεσε ο de la Rubia.

«Ωστόσο, οι δείκτες τιμών PMI δεν δίνουν ακόμη το σύνθημα, καθώς είναι ασυνήθιστα υψηλοί στο πλαίσιο της μάλλον αδύναμης οικονομικής κατάστασης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή