Οι κάτοχοι American Express σε όλον τον κόσμο δεν θα μπορούν να τη χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών eBay από τις 17 Αυγούστου και έπειτα.

Αυτό προκύπτει από email της πλατφόρμας το οποίο δημοσιεύει το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό, «μετά από προσεκτική εξέταση, το eBay αποφάσισε να μην δέχεται πλέον την American Express σε παγκόσμιο επίπεδο από τις 17 Αυγούστου, λόγω των απαράδεκτα υψηλών τελών που χρεώνει η American Express για την επεξεργασία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες».

Temu: Ξεπέρασε το eBay και βάζει πλώρη για την Amazon

Οι δύο εταιρείες έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις σε σχέση με τις διατραπεζικές προμήθειες που χρεώνει η American Express στο σημείο πώλησης. Οι χρεώσεις αυτές, που επιβάλλονται κάθε φορά που μια κάρτα χρησιμοποιείται σε μια συναλλαγή, αποτελούν εδώ και καιρό πονοκέφαλο για τους εμπόρους. Μια εμπορική ομάδα δήλωσε ότι οι λιανοπωλητές κατέβαλαν πέρυσι περισσότερα από 172 δισεκατομμύρια δολάρια σε τέλη επεξεργασίας καρτών.

Η Amex, ωστόσο, δήλωσε ότι σύμφωνα με δική της έρευνα, τα τέλη της είναι συγκρίσιμα με αυτά που πρέπει να πληρώσει το eBay για να δεχθεί παρόμοιες κάρτες σε άλλα δίκτυα, όπως η Visa και η Mastercard.

«Τα μέλη της κάρτας American Express έχουν μέσο μέγεθος συναλλαγών στην eBay που είναι υπερδιπλάσιο από το μέγεθος συναλλαγών των καρτών από άλλα δίκτυα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Amex με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Θεωρούμε ότι η απόφαση της eBay να εγκαταλείψει την American Express ως επιλογή πληρωμής για τους καταναλωτές δεν συνάδει με τη δηλωμένη επιθυμία του να αυξήσει τον ανταγωνισμό στο σημείο πώλησης».

Δεν είναι μόνο η eBay

Οι ανταγωνιστές της eBay -συμπεριλαμβανομένης της Amazon- έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις, ενώ διαπραγματεύονται για τα τέλη συναλλαγών. Η Amazon απείλησε να σταματήσει να δέχεται όλες τις κάρτες Visa στο παγκόσμιο δίκτυό της πριν τελικά καταλήξει σε συμφωνία.

Η Amex έχει επίσης χάσει συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της κάποτε αποκλειστικής συμφωνίας της με την Costco λόγω των όρων της.

«Τελικά, συμφωνούμε με τη στάση της American Express, καθώς η εταιρεία τιμολογεί με βάση την αξία και θα ήταν μια ολισθηρή πορεία προς τα κάτω εάν η AXP θυσίαζε στην τιμή», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Keefe, Bruyette & Woods Sanjay Sakhrani, Steven Kwok και Vasundhara Govil, αναφερόμενοι στην εταιρεία με το χρηματιστηριακό της σήμα. «Υπενθυμίζουμε ότι αυτός ήταν ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η AXP έκανε πίσω από τη σχέση με την Costco στο παρελθόν».

Η Amex ανακοίνωσε ότι το eBay αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,2% του συνολικού όγκου του δικτύου της.

Η eBay έχει χάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς από άλλους γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Amazon και η Walmart, τα τελευταία χρόνια, και τον περασμένο μήνα παρείχε μια ασθενέστερη του αναμενόμενου προοπτική κερδών για το τρέχον τρίμηνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αγοραστές θα ξοδέψουν 73,4 δισεκατομμύρια δολάρια στο eBay φέτος, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας