Οι επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν χαμηλές, το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια παραγωγή συρρικνώνεται, η ανταγωνιστικότητά της φθίνει.

Η δυνατότητα της ΕΕ να διατηρήσει στα επόμενα χρόνια βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που δεν εξαρτάται από μόνο έναν παράγοντα.

Ευρωεκλογές – Δημοσκόπηση: Οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών

Οι ευρωκάλπες, ανάλογα με το αποτέλεσμα, ενδεχομένως να βάλουν σε δοκιμασία την ευρωπαϊκή συνοχή σε μια κομβική στιγμή που παγκοσμίως συμβαίνουν τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Οι φυγόκεντρες τάσεις που παρατηρούνται έρχονται σε μια στιγμή που η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει άμεσα πολύ κρίσιμες αποφάσεις. Αποφάσεις που σχετίζονται μια πιο αναπτυξιακή οικονομική πολιτική αντί των πολιτικών λιτότητας που ακολουθούνται επί δεκαετίες.

Η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει άμεσα πολύ κρίσιμες αποφάσεις

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα, ιδίως εάν συνολικά στο ευρωπαϊκό επίπεδο διαφανεί δυσχέρεια συντονισμένης αντιμετώπισης των προκλήσεων που συσσωρεύονται για την ευρωπαϊκή οικονομία και ενταθούν τα ερωτήματα για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της.

Τα «αγκάθια» της επόμενης Κομισιόν

Με τις προεκλογικές εκστρατείες των κομμάτων να φτάνουν στο τέλος τους ένα από τα μεγάλα ζητήματα προ της κάλπης θα είναι η οικονομία.

«Το αυξανόμενο κόστος ζωής θα είναι ένα από τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία νοιάζονται οι άνθρωποι όταν πάνε στις κάλπες τον Ιούνιο. Κάναμε μια δημοσκόπηση με πολίτες σε όλη την Ευρώπη και τα δύο τρίτα από αυτούς είπαν ότι η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών πρέπει να είναι προτεραιότητα για την ΕΕ», είπε (euronews) ο Τζακ Σίκλερ, δημοσιογράφος Οικονομικών θεμάτων.

Οι αυξήσεις των τιμών απασχολούν σχεδόν τους πάντες

«Ένας στους τρεις Ευρωπαίους έχει πει ότι δεν θα μπορούσε να πληρώσει για έναν λογαριασμό που δεν είχε υπολογίσει. Όταν η ΕΕ σκέφτεται την ενεργειακή της πολιτική, την πολιτική της για την αλλαγή του κλίματος, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτεί πώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στις τσέπες των ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Οι πλούσιοι και οι φτωχοί… συγγενείς

Η Ευρώπη φιλοξενεί μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες οικονομίες στον κόσμο αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ανισότητες. Το Visual Capitalist συνθέτει γραφήματα τα οποία αναδεικνύουν τα εκάστοτε επίπεδα ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών, σε αμερικανικά δολάρια.

Ο χάρτης αξιοποιεί τα δεδομένα για αυτή την απεικόνιση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μέσω του εργαλείου DataMapper, με ενημέρωση τον Απρίλιο του 2024.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλέπε Τουρκία) διευρύνοντας το δείγμα σε 44 χώρες.

Το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Ελβετία ηγούνται του καταλόγου των πλουσιότερων κρατών με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κινούμενες όλες πάνω από 100.000 δολάρια.
Τρεις σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία, Δανία) ακολουθούν με ΑΕΠ από 69.900 δολάρια μέχρι 94.660$.

Με τον μέσο όρο της ΕΕ να ανέρχεται στις 44.200 δολάρια οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης σε απόλυτους όρους, (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία) κατατάσσονται στην πρώτη 20άδα και λίγο πάνω από το μ.ο. της ΕΕ με τις δύο πρώτες να έχουν κατά κεφαλήν πάνω από τις 50.000 δολάρια και τη Γαλλία 47.000 δολάρια.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 28η θέση των 44 χωρών με 24.000 δολάρια, λίγο πάνω από την Ουγγαρία και την Πολωνία και λίγο κάτω από τη Σλοβακία και τη Λετονία. Η Πορτογαλία με σχεδόν 29.000$ κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στην 24η θέση και η Κύπρος με 37.150 στην 19η θέση.

Ανοίγουν οι κάλπες

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα διεξαχθούν στις 6-9 Ιουνίου (2024). Η Eurostat ζήτησε από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες των κρατών μελών της ΕΕ να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι, κατά τις ημερομηνίες των εκλογών, ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων αναμένεται στη Γερμανία (65,1 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (50,7 εκατομμύρια) και την Ιταλία (47,3 εκατομμύρια). Ο χαμηλότερος αριθμός αναμένεται στη Μάλτα (0,4 εκατομμύρια), το Λουξεμβούργο (0,5 εκατομμύρια) και την Κύπρο (0,7 εκατομμύρια).

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά ο μεγαλύτερος αριθμός αναμένεται στη Γερμανία (5,1 εκατομμύρια άτομα), τη Γαλλία (4,5 εκατομμύρια) και την Ιταλία (2,8 εκατομμύρια). Οι χαμηλότεροι αριθμοί αναμένονται στη Μάλτα (26.000 άτομα), την Κύπρο (59.000) και την Εσθονία (70.000). Τα υψηλότερα ποσοστά ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά αναμένονται στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Κύπρο με 9,8%, 9,0% και 8,7% του συνόλου των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου, αντίστοιχα.

Οι Ευρωπαίοι σε 27 χώρες, λοιπόν, ψηφίζουν τον Ιούνιο σ’ εκλογές που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση – και πέρα ​​από αυτήν.

Περίπου 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου – από τη Φινλανδία στον βορρά έως την Κύπρο στο νότο, κι από την Ιρλανδία στα δυτικά έως τη Βουλγαρία στ’ ανατολικά. Διακυβεύεται η σύνθεση του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: ο άμεσος σύνδεσμος μεταξύ των Ευρωπαίων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις