Με το χαμηλότερο ρυθμό από την αρχή του έτους αυξήθηκαν οι προσλήψεις στις αμερικανικές εταιρείες τον Μάιο με τις προσλήψεις στα εργοστάσια να υποχωρούν απότομα στέλνοντας σήμα χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.

Οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 152.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών ADP. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε αύξηση 175.000.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριετίας υποχώρησαν οι κενές θέσεις εργασίας

«Η αύξηση των θέσεων εργασίας και η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους» τονίζει η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP. «Η αγορά εργασίας είναι σταθερή, αλλά παρακολουθούμε αξιοσημείωτους θύλακες αδυναμίας που συνδέονται τόσο με τους παραγωγούς όσο και με τους καταναλωτές».

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά 20.000, τις περισσότερες από τον Ιούλιο. Οι εταιρείες επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών μείωσαν επίσης το προσωπικό τους. Η απασχόληση στον τομέα της εξόρυξης και της πληροφόρησης μειώθηκε, ενώ οι προσλήψεις στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας κινήθηκαν με τους πιο αργούς ρυθμούς από τον Νοέμβριο.

Η έκθεση της ADP έρχεται να προστεθεί στις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας σταδιακά ψύχεται. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών τον Απρίλιο, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε  το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Ενώ οι προσλήψεις έχουν επιβραδυνθεί, οι απολύσεις παραμένουν ιστορικά χαμηλές, κάτι που αναζητούν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην τιθάσευση του πληθωρισμού χωρίς να προκαλέσουν αύξηση της ανεργίας.

Η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε για τους εργαζόμενους που άλλαξαν δουλειά για δεύτερο μήνα. Η αύξηση των αποδοχών για τους εργαζόμενους που παρέμειναν στη δουλειά τους διατηρήθηκε στο 5%.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed και οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια πληρέστερη εικόνα της απασχόλησης την Παρασκευή με τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις προσλήψεις πλην αγροτικού τομέα τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξηση κατά 185.000. Αυτό θα ήταν μια μικρή άνοδος σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τους πρώτους μήνες του έτους.

Η ADP βασίζει τα ευρήματά της σε στοιχεία μισθοδοσίας που καλύπτουν περισσότερους από 25 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή