Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε το βασικό της επιτόκιο την Τετάρτη, η πρώτη χώρα της G7 που το έκανε, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση που θα μειώσει την πίεση στους υπερχρεωμένους καταναλωτές, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η περαιτέρω χαλάρωση θα είναι σταδιακή και εξαρτάται από τα στοιχεία, σύμφωνα με τους FT.

«Ας απολαύσουμε τη στιγμή για λίγο», δήλωσε ο διοικητής Tιφ Μακλέμ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 4,75% από 5%, την πρώτη μείωση σε τέσσερα χρόνια.

Ο Macklem τόνισε ότι ο χρόνος της επόμενης περικοπής θα εξαρτηθεί από το εάν ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία και η οικονομία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες της τράπεζας.

Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η BoC θα μειώσει ξανά τον Ιούλιο, παρόλο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν τιμολογήσει 39% πιθανότητα μείωσης στο 4,50% τον επόμενο μήνα.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τη χαλάρωση της Τετάρτης.

Πιο επίμονος ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιο επίμονος και οι αγορές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια μόνο μία φορά φέτος. Οι οικονομολόγοι έχουν αμφισβητήσει εάν η BoC διατρέχει τον κίνδυνο να αποκλίνει πάρα πολύ από τη Fed.

«Υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορούμε να αποκλίνουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν είμαστε κοντά σε αυτά τα όρια», δήλωσε ο Macklem.

Μετά την απόφαση, το καναδικό δολάριο περιόρισε τα αρχικά κέρδη του και αποδυναμώθηκε κατά 0,22% στο 1,3708 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ ή 72,98 σεντς ΗΠΑ.

Η BoC συντάσσεται με τη Riksbank της Σουηδίας και την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας στη μείωση των επιτοκίων που έχουν επιβαρύνει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις, εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης παρά τη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Ο πληθωρισμός στον Καναδά έχει επιβραδυνθεί φέτος για να φτάσει σε χαμηλό τριετίας στο 2,7% τον Απρίλιο. Ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από το 3% για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από τον στόχο του 2% της Τράπεζας.

«Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί και η πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται βιώσιμα προς τον στόχο του 2% συνεχίσει να αυξάνεται, είναι λογικό να αναμένουμε περαιτέρω μειώσεις στο επιτόκιο πολιτικής μας», δήλωσε ο Macklem σε μια ένδειξη για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι μελλοντικές μειώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή