Η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κόσμος είναι πιθανό να ξεπεράσει για λίγο ένα κρίσιμης σημασίας όριο αύξησης της θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με το CNBC.
Κλιματική κρίση: Πρωτοφανείς πλημμύρες στον βορρά και καύσωνες στον νότο
Σε μια έκθεση-ορόσημο που συμπίπτει χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 80% πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ 2024 και 2028.
Αυτή είναι μια έντονη αλλαγή από το 2015, όταν ο WMO εξέτασε την προοπτική προσωρινής υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου κοντά στο μηδέν.
Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας-ορόσημο του Παρισιού, μιας διεθνούς συνθήκης για την κλιματική αλλαγή που υιοθετήθηκε το 2015.
Οι επιστήμονες λένε ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε όλο και πιο συχνά και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Kαταστροφικές επιπτώσεις
Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτά περιλαμβάνουν καύσωνες ρεκόρ, ακραίες βροχοπτώσεις και ξηρασίες, επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών και δραματικές μειώσεις των στρωμάτων πάγου και του θαλάσσιου πάγου.
«Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε μια σημαντική ομιλία την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του τροχού».
Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η μάχη για τον περιορισμό των μακροπρόθεσμων θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα κερδηθεί ή θα χαθεί τη δεκαετία του 2020 υπό το βλέμμα των σημερινών παγκόσμιων ηγετών.
Φιλόδοξη δράση
Μιλώντας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες ζήτησε πολύ πιο φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία.
«Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβουν ή θα αποτύχουν να λάβουν αυτοί οι ηγέτες, ειδικά τους επόμενους 18 μήνες. Είναι η ώρα της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.
«Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου»
Η υπερβολική ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.
Ο WMO ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για κάθε έτος μεταξύ 2024 και 2028 αναμένεται να είναι μεταξύ 1,1 βαθμών Κελσίου και 1,9 βαθμών Κελσίου υψηλότερες από τη γραμμή αναφοράς 1850 έως 1900.
Ανέφερε ότι υπάρχει περίπου 50-50 πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή – από πιθανότητα 32% από την περσινή έκθεση αξιολόγησης της περιόδου 2023 έως 2027.
«Πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα ότι είμαστε πολύ μακριά από την πορεία για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WMO Ko Barrett.
«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαφορετικά θα πληρώσουμε ένα όλο και πιο βαρύ τίμημα από την άποψη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικό κόστος, εκατομμύρια ζωές που επηρεάζονται από πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και εκτεταμένες ζημιές στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα».
Ο κόσμος ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε ένα ολόκληρο έτος για πρώτη φορά που έχει καταγραφεί μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αν και οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι οι μηνιαίες και ετήσιες παραβιάσεις του ορίου ορίου δεν σημαίνουν ότι ο κόσμος απέτυχε να τηρήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
Ο WMO ανακοίνωσε ότι «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί το επίπεδο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα.
Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ένα από τα χρόνια μέχρι το 2028 θα θέσει ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, ανέφερε η έκθεση, ξεπερνώντας το 2023 – το οποίο είναι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων