«Η Ελλάδα βγαίνει από μια κρίση, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να ήταν εξ αρχής πολύ πιο συμπιεσμένα από ό,τι ήταν στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας δεκαετούς κρίσης». Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την ακρίβεια και τα εισοδήματα στην Ελλάδα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1. Επανέλαβε ότι ην ακρίβεια «δεν είναι μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο, είναι και ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο», ενώ όσον αφορά τους μισθούς, ισχυρίστηκε πως «παραμένουμε χαμηλά αλλά τουλάχιστον βελτιωνόμαστε με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι στο παρελθόν».

Μητσοτάκης για ακρίβεια: Μετά τις πολυεθνικές, αιχμές για τις τιμές στη διακίνηση καυσίμων

Για τον ΦΠΑ

Για τον ΦΠΑ είπε ότι η μείωσή του, έστω και για λίγο χρονικό διάστημα, έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και διεμήνυσε στην αντιπολίτευση πως «όποιος την εισηγείται, από τη στιγμή που η χώρα πρέπει να πετύχει στόχους, οφείλει να υποδείξει ποιους φόρους θα αυξήσει ή ποια επιδόματα θα κόψει για να ισοσκελίσει τη μείωση του ΦΠΑ». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μια μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στον τελικό καταναλωτή και πως «είναι πολύ πιθανό να καρπωθούν οι μεσάζοντες τη μείωση του ΦΠΑ και όταν θα αυξηθεί ξανά, να δούμε υψηλότερες τιμές από αυτές που έχουμε σήμερα». Και κατέληξε ότι «το βασικό μας επιχείρημα είναι δημοσιονομικό». «Δεν πρόκειται να θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική αξιοπιστία», σημείωσε.

«Αυτό το οποίο θέλω να καταδείξω ως το βασικό πολιτικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε εποχές όπου τάζουμε παροχές, φοροαπαλλαγές και αυξήσεις, με χρήματα τα οποία πολύ απλά δεν υπάρχουν. Θα ήταν πολύ εύκολο και για εμένα να το κάνω. Μπορεί να ήμουν ευχάριστος πρόσκαιρα, όμως θα δημιουργούσα μεγάλο πρόβλημα στην αξιοπιστία και στη σταθερότητα της χώρας, που την έχουμε χτίσει με πολύ κόπο και δεν θέλουμε ποτέ να ξαναγυρίσουμε στις εποχές όπου η χώρα φλέρταρε με τη χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τις τράπεζες

Σε ό, τι αφορά τις τράπεζες, ο πρωθυπουργός είπε πως «καμία χώρα δεν φορολόγησε τις τράπεζες. Η Ιταλία που δοκίμασε να το κάνει, το πήρε πίσω άρον άρον. Αφήστε που οι δικές μας τράπεζες έχουν και ένα τεχνικό ζήτημα, που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος. Είναι μία λογιστική μεταχείριση των προηγούμενων ζημιών που, ουσιαστικά, ακυρώνει την όποια έννοια φορολόγησης των κερδών των τραπεζών. Όμως, στις τράπεζες υπάρχει άλλο θέμα. Αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες θα πρέπει να αναλογιστούν ότι οι προμήθειές τους είναι πολύ υψηλές -να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και αυτό είναι ευθύνη της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και να αντιληφθούν, επίσης, ότι πέραν του κράτους, το οποίο βγάζει προγράμματα όπως το “Σπίτι μου”, έχουν και οι τράπεζες μια υποχρέωση να δανείσουν περισσότερο την πραγματική οικονομία. Να κάνουν, παραδείγματος χάρη, προγράμματα οι ίδιες, χωρίς κρατική στήριξη, για νέα ζευγάρια τα οποία θέλουν να αποκτήσουν σπίτι. Καταλαβαίνω γιατί οι τράπεζες από πλευράς ισολογισμού χρειάζονται, όπως σας εξήγησα, λογιστικά αυτά τα κέρδη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για πρακτικές οι οποίες ενίοτε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μέχρι και καταχρηστικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο
Επικαιρότητα |

ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο

H συλλογή Ηλεκτρικός Πολιτισμός είναι εμπνευσμένη από τη μεγάλη ιστορία και κληρονομιά της ΔΕΗ, που είναι παράλληλες και συνυφασμένες με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.