Και εγένετο «Metlen»… To νήμα που ενώνει αρμονικά το χθες με το σήμερα και το αύριο ξεδιπλώνει ο όμιλος Metlen (πρώην Mytilineos) με το νέο όνομα που αποκαλύφθηκε χθες να σηματοδοτεί την νέα εποχή του ομίλου με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στις επενδύσεις και στην εξωστρέφεια. Το όνομα μπορεί να άλλαξε, η φιλοσοφία ωστόσο παραμένει ίδια.

Mytilineos: «Metlen» το νέο όνομα

Βήμα – βήμα κατέκτησε την κορυφή

Πάνω από έναν αιώνα, για την ακρίβεια 116 χρόνια, οι επιχειρήσεις της οικογένειας Μυτιληναίου και οι μετέπειτα δραστηριότητες του Ευάγγελου Μυτιληναίου ήταν συνδεδεμένες με το επώνυμο «Μυτιληναίος».

Το 1990 ο ίδιος δημιουργεί τον όμιλο «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» συγκεντρώνοντας όλες τις δραστηριότητες της οικογενειακής επιχείρησης και εισάγεται το 1995 στο Χρηματιστήριο Αθηνών με χρηματιστηριακή αξία 8 εκατ. δραχμές. Σήμερα αξίζει 5 δισ. ευρώ…

Το 2017 η μητρική εταιρεία απορρόφησε τις τότε θυγατρικές της (Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΜΕΤΚΑ, Protergia) δημιουργώντας μια μεγάλη βιομηχανική και ενεργειακή ελληνική πολυεθνική, που πολλαπλασίασε τα μεγέθη της, επέκτεινε τις δραστηριότητες της και στις πέντε ηπείρους και βελτίωσε την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο κ. Μυτιληναίος είχε βάλει τον επόμενο στόχο που ήταν το dual listing δηλαδή την εισαγωγή της μετοχής και σε διεθνή άλλη κεφαλαιαγορά.

Το 2022, ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός δημιούργησε τη Mytilineos – Energy & Metals και τη μετατρέπει σε μια ακόμα πιο δυναμική κι ευέλικτη εταιρεία, προσανατολισμένη στις τάσεις της ενεργειακής μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με άξονες τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κυκλική οικονομία.

Ο νέος μετασχηματισμός δημιούργησε δύο επιχειρηματικούς Κλάδους, τον Κλάδο της Ενέργειας και τον Κλάδο Μεταλλουργίας που είναι απόλυτα συνδεδεμένοι και συμπληρωματικοί ενώ επιτρέπουν συνέργειες οι οποίες ξεκλειδώνουν πολλαπλάσια αξία.

Το 1908 η τότε οικογενειακή επιχείρηση στον Πειραιά ξεκίνησε τις μεταλλουργικές δραστηριότητες. Τις ρίζες του σημερινού μεγάλου πολυεθνικού ομίλου τις συναντάμε στις αρχές του 20ουαιώνα.

Και φτάνουμε στην «Μetlen» η οποία παραλαμβάνει την σκυτάλη για να συνεχίσει το ταξίδι σε νέους, ανεξερεύνητους ωκεανούς…

«Eίμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε νέες κορυφές», έδωσε το σύνθημα ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO της Metlen στην χθεσινή Γενική Συνέλευση.

Στην αιχμή του δόρατος οι ΑΠΕ με «απόβαση» στην Ιταλία

Πρόσφατα, ο  όμιλος γνωστοποίησε πως θα επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.

Σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Η Metlen στην αιχμή του επενδυτικού της πλάνου περιλαμβάνει τις επενδύσεις, άνω των 5,8 δισ. ευρώ (μαζί με το project στην Ιταλία) σε ΑΠΕ (με τετραετή χρονικό ορίζοντα). Η εταιρεία διαθέτει 845 MW σε λειτουργία και 1,538 GW σε φάση κατασκευής τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Στο τέλος του 2024, η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 2,38 GW από τα οποία, κάποια θα διαθέσει στην αγορά εφόσον δοθούν ευκαιρίες. Από τα 500 εκ. επενδύσεων που προγραμματίζονται για το 2024 τα 400 εκ. θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Πρόσφατα, έπεσαν υπογραφές μεταξύ της Metlen και της ΔΕΗ σε συμφωνία πλαίσιο για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται σε έως 2 δισ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Υποβρύχιο καλώδιο

Ανοίγοντας την επενδυτική του βεντάλια, ο ελληνικός όμιλος μαζί με την GE Vernova αναλαμβάνουν σύμβαση ύψους ενός δισ. λιρών για την κατασκευή της πρώτης υψηλής μεταφορικής ισχύος υποθαλάσσιας διασύνδεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατασκευή της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το 2025.

Το καλώδιο θα διασυνδέσει ηλεκτρικά το Torness στο East Lothian της Σκωτίας με το Hawthorn Pit στην κομητεία Durham της Αγγλίας, επιτρέποντας τη μεταφορά «πράσινης» ανανεώσιμης ενέργειας που θα τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια νοικοκυριά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Data Centers

Επιπλέον, η Metlen υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για την παροχή ενέργειας σε δύο εγκαταστάσεις της Keppel DC REIT στο Δουβλίνο, που θα παράγεται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιρλανδία.

Η κίνηση – ματ στην Γκάνα

Το επιτυχημένο μοντέλο του μεταλλουργικού κλάδου της Metlen στην Ελλάδα (Αλουμίνιο Ελλάδος) επιχειρεί να μεταφέρει η διοίκηση και στην Αφρική, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Γκάνας να εκμεταλλευτεί τοπικά κοιτάσματα βωξίτη.

Μέσω της παραχώρησης αυτής, η Metlen ως η μοναδική πλήρως καθετοποιημένη εταιρία παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει πιστή στη στρατηγική της να διασφαλίζει ποικίλες πηγές εφοδιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, ενισχύοντας τη θέση της σε όλη την αλυσίδα αξίας της βιομηχανίας αλουμινίου.

Ο βωξίτης έχει χαρακτηρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγική πρώτη ύλη, κρίσιμη για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία αυτής της συμφωνίας, καθώς συμβάλλει σε πλήθος έργων που προάγουν παγκοσμίως την προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε πως «το αλουμίνιο θα έχει μία πολύ καλή χρονιά, να χαίρεστε όταν βλέπετε καλές τιμές, οι τιμές ανεβαίνουν γιατί έχει αρχίσει και λείπει ο βωξίτης, για αυτό αγοράσαμε την Imerys και κάναμε την κίνηση στην Γκάνα η οποία είχε περάσει κάτω από τα ραντάρ των αναλυτών. Το πρόβλημα ξεκίνησε από την υπερεκμετάλλευση των κοιτασμάτων βωξίτη (κύρια πηγή αλουμινίου) στην Κίνα η οποία εισάγει το 74% βωξίτη που χρειάζεται από την Γουινέα».

Όσον αφορά το roadmap για φέτος, υπενθύμισε ότι το 2021 είχε προαναγγείλει πως θα υπερδιπλασιάσει η εταιρεία την κερδοφορία, από 300 εκατ. σε πάνω από 800 εκατ. («κάποιοι τότε με κορόιδευαν», ανέφερε).Επίσης, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, είχε προβλέψει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Νέα μονάδα στον Βόλο

Εντός των συνόρων, προανήγγειλε την δημιουργία τρίτου εργοστασίου παραγωγής μεταλλικών κατασκευών στον νομό Μαγνησίας.

Καθαρά κέρδη 700 εκατ. το 2024

«Αν δεν μεσολαβήσουν δραματικά γεγονότα, νομίζω ότι και φέτος θα συνεχίσουμε μία πολύ καλή πορεία, η οποία θα αρχίσει να “τσιμεντώνει” στη συνείδηση της αγοράς και των μετοχών ότι είμαστε μία εταιρεία που θα κυμαίνεται σταθερά σε λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 1 και 1,2 δισ. ευρώ. Το 2023 η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 600 εκατ., το 2024 πιθανόν να προσεγγίσει τα 700 εκατ.», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η τιμή της μετοχής είναι σε πολύ καλά επίπεδα για το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά θεωρείται φθηνή για ξένα χρηματιστήρια.

Άλλη πίστα αν…

«Οι μέτοχοι δίνουν σημασία στα καθαρά κέρδη και στα κέρδη ανά μετοχή, όχι τόσο στα EBITDA, αν ωριμάσουν οι επενδύσεις μας και παράλληλα προχωρήσουμε σε μεγάλες εξαγορές τότε θα μιλάμε για άλλα νούμερα, θα περάσουμε σε άλλη πίστα», τόνισε.

Πάει Λονδίνο και καλοβλέπει Helleniq Energy

Ο κ. Μυτιληναίος δεν απέκλεισε απόκτηση μεριδίου στη Helleniq Energy – έως αυτή τη στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και η Mytilineos κατέχουν μη ανακοινώσιμα ποσοστά- αν αποφασίσουν να πουλήσουν Δημόσιο και οικογένεια Λάτση. Επίσης, τόνισε πως το dual listing (πιθανότατα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου) προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα («του χρόνου ελπίζω η Γενική Συνέλευση να γίνει αλλού» ανέφερε με νόημα) ενώ εκτίμησε ότι η ΜΕΤΚΑ, που συνεχώς ισχυροποιείται, θα μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.