Θετικά υποδέχτηκαν οι αναλυτές το νέο όνομα της Mytilineos, το Metlen, παραμένοντας αισιόδοξοι για τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, με ιδιαίτερο βάρος στην τελική γραμμή, αλλά και τις προοπτικές της Μεταλλουργίας, λόγω των εξελίξεων στη διαθεσιμότητα του βωξίτη, και το επενδυτικό σχέδιο για την παραγωγή γαλλίου.

Το νέο όνομα συνδέεται με την προοπτική του relisting, ενώ και οι προοπτικές για τη ΜΕΤΚΑ είναι ισχυρές, ενόψει του σχεδιασμού της εισαγωγής στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Τα νέα σχέδια με την Metlen για το Λονδίνο και τις εξαγορές

Pantelakis, Euroxx, Eurobank, Beta

Η Pantelakis, η Eurobank, η Beta και η Euroxx εστίασαν στην καθοδήγηση που έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος για 1 – 1,2 δισ. στα EBITDA του 2024 (από 1,013 δισ. πέρυσι), με τα καθαρά κέρδη να αναμένεται να διαμορφωθούν στα 700 εκατ.. Αυτά τα στοιχεία συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με τις δικές τους εκτιμήσεις, ενώ αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα τα επόμενα χρόνια, αλλά μόνο όταν ωριμάσουν οι τρέχουσες επενδύσεις (κυρίως στον ενεργειακό τομέα) ή, ενδεχομένως, μετά από μια σημαντική εξαγορά (πιθανότατα στο εξωτερικό).

Όσον αφορά τα σχέδια του ομίλου για εισαγωγή στο LSE, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος θα μετονομαστεί από «Μυτιληναίος» σε «Metlen Energy and Metals». Επιπλέον, ο όμιλος σχεδιάζει να εισαγάγει χωριστά τη θυγατρική του ΜΕΤΚΑ (που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών και των παραχωρήσεων) στην Αθήνα, πιθανότατα το 2025-26.

Piraeus

Στο μέρισμα ύψους 1,50 ευρώ ανά μετοχή στέκεται η Piraeus (ημερομηνία αποκοπής 26/6), πέραν της νέας εταιρικής επωνυμίας, ενώ επανέλαβε τη δήλωση του κ. Μυτιληναίου ότι η χρονική στιγμή της εισαγωγής στο εξωτερικό είναι άγνωστη. Οι εκτιμήσεις της Piraeus κινούνται στη γραμμή της καθοδήγησης της διοίκησης.

Ο κ. Μυτιληναίος επιβεβαίωσε δημοσιεύματα του Τύπου ότι η εταιρεία κατέχει μικρό μερίδιο στην HelleniQ Energy (το ποσοστό δεν αποκαλύφθηκε), υποδηλώνοντας δυνητικό ενδιαφέρον για αύξηση της συμμετοχής στην εταιρεία διύλισης, εφόσον οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ) είναι πρόθυμοι να πουλήσουν, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, και ανάλογα με την αποτίμηση.

Ο κ. Μυτιληναίος είπε επίσης ότι οι προοπτικές για το αλουμίνιο είναι θετικές, γεγονός που οφείλεται εν μέρει στους περιορισμούς της προσφοράς στον βωξίτη, υπενθυμίζοντας την εξαγορά της επιχείρησης βωξίτη της IMERYS στην Ελλάδα που ενίσχυσε την κάθετη ολοκλήρωση της Αλουμίνιο Ελλάδας και μια μεγάλη συμφωνία βωξίτη στην Γκάνα.

Για τον τομέα των μετάλλων, ο κ. Μυτιληναίος είπε επίσης ότι η εταιρεία θα προχωρήσει στις διαδικασίες για την επένδυση γαλλίου, ανεξάρτητα από την εκκρεμή απόφαση της ΕΕ να την υποστηρίξει.

Axia

Η Axia, πέραν των παραπάνω, σταχυολογεί και το ότι ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι ο κλάδος Κατασκευών και Παραχωρήσεων του ομίλου αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την κερδοφορία τα επόμενα δύο χρόνια και εάν ναι, σε εύθετο χρόνο, ο όμιλος θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής της θυγατρικής αυτής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Optima

Υψηλότερη της εκτίμησης της Optima Bank για τα καθαρά κέρδη του ομίλου ήταν η καθοδήγηση της διοίκησης, καθώς ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε καθαρά κέρδη προς 700 εκατ. ευρώ για το 2024, ενώ η Optima είχε την εκτίμηση για 678 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA θα κυμαίνονται στα 1-1,2 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Alpha Bank

Ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε τη στρατηγική για να ξεκλειδώσει την αξία και να επεκτείνει περαιτέρω το παγκόσμιο αποτύπωμα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εταιρικής επωνυμίας στη Metlen Energy & Metals, κατά την Alpha. Η καθοδήγηση ήταν, κατά την Alpha, στο ανώτερο εύρος των εκτιμήσεων.

Οι συναινετικές εκτιμήσεις της αγοράς για το EBITDA στα 1,1 δισ. και τα καθαρά κέρδη στα 670 εκατ. συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης. Αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς που δεν αποκλίνουν δραματικά από σήμερα, με τις επιδόσεις να εδραιώνουν τη νέα εποχή των επιπέδων κερδοφορίας του ομίλου.

Επιπλέον, η ισχυρή οργανική ανάπτυξη βρίσκεται μπροστά, κατά την Alpha, υποστηριζόμενη από μεγάλα έργα υπό εξέλιξη, με οποιαδήποτε πιθανή σημαντική δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών να δημιουργεί ώθηση, ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία.

Η δραστηριότητά της στον τομέα των μετάλλων θα συνεχίσει να απολαμβάνει ισχυρές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, χάρη στη δυναμική στις αγορές αλουμινίου/αλουμίνας/βωξίτη, με τον όμιλο να έχει ήδη στρατηγικά τοποθετηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σημειωτέον, η Εταιρεία εξετάζει τις επιλογές της για πιθανή στρατηγική επένδυση 350 εκατ. σε κρίσιμα υλικά στην Ελλάδα.

NBG Securities

Το νέο εταιρικό σήμα της Mytilineos σχετίζεται με τη μετάβαση της εταιρείας σε μια νέα εποχή, κατά την NBG Securities, και την προγραμματισμένη εισαγωγή της στο LSE τους επόμενους 12-18 μήνες, με στόχο να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμη στο διεθνές κοινό της και να αποσυνδεθεί από το οικογενειακό όνομα του μεγαλομετόχου. Για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Ε. Μυτιληναίος είπε ότι οι πολύπλοκες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι «ελπίζω η Ετήσια Γενική Συνέλευση της επόμενης χρονιάς να γίνει κάπου αλλού».

Η καθοδήγηση επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις εκτιμήσεις της NBG Securities και τις συναινετικές εκτιμήσεις, και είναι σε επίπεδα που μπορούν να διατηρηθούν έως ότου ωριμάσουν οι νέες επενδύσεις ή/και μπορεί να πραγματοποιηθεί μια σημαντική συμφωνία συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.