Tο αίτημα των ελληνικών τραπεζών να καταβάλουν μερίσματα μετά από 16 χρόνια αναμένεται να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με  τέσσερις τραπεζίτες που μίλησαν στο Reuters την Τετάρτη, ένα ακόμη σημάδι της ανάκαμψης του κλάδου.

Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από την οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009.

Τράπεζες: Ισχυρή κερδοφορία το α’ τρίμηνο

Τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έχουν μειώσει τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε ποσοστό κάτω του 6% από 45% το 2016 και έχουν μειώσει τη συμμετοχή του κράτους. Έχουν καταστεί κερδοφόρες και θέλουν να διανείμουν μερίσματα αξίας έως και 30% των κερδών του 2023, επισημαίνει το ειδησιογραφικό πρακτορείο

Τα επιχειρηματικά τους σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν το αίτημα διανομής μερίσματος, υποβλήθηκαν στην ΕΚΤ νωρίτερα φέτος.

Ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημά τους.

«Δεν περιμένουμε εμπόδια σχετικά με τη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι τέσσερις μεγαλύτεροι τράπεζες της Ελλάδας, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank,  έχουν ανακοινώσει συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023 που τροφοδοτήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

«Αναμένουμε ισχυρά καθαρά κέρδη και φέτος, ιδίως αν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες από ό,τι αρχικά αναμενόταν», δήλωσε στο Reuters δεύτερος τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το αίτημα για την καταβολή μερίσματος.

Δύο ακόμη τραπεζίτες με γνώση του θέματος πρόσθεσαν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συμβάλλουν στην ενίσχυση των κερδών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις