Η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κόσμος είναι πιθανό να ξεπεράσει για λίγο ένα κρίσιμης σημασίας όριο αύξησης της θερμοκρασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενισχύοντας την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με το CNBC.

Κλιματική κρίση: Πρωτοφανείς πλημμύρες στον βορρά και καύσωνες στον νότο

Σε μια έκθεση-ορόσημο που συμπίπτει χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δήλωσε ότι υπάρχει πλέον 80% πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα χρόνο μεταξύ 2024 και 2028.

Αυτή είναι μια έντονη αλλαγή από το 2015, όταν ο WMO εξέτασε την προοπτική προσωρινής υπέρβασης του 1,5 βαθμού Κελσίου κοντά στο μηδέν.

Το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου είναι ο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας-ορόσημο του Παρισιού, μιας διεθνούς συνθήκης για την κλιματική αλλαγή που υιοθετήθηκε το 2015.

Οι επιστήμονες λένε ότι η υπέρβαση αυτού του ορίου θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε όλο και πιο συχνά και καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Kαταστροφικές επιπτώσεις

Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, υπάρχουν ήδη καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτά περιλαμβάνουν καύσωνες ρεκόρ, ακραίες βροχοπτώσεις και ξηρασίες, επιτάχυνση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών και δραματικές μειώσεις των στρωμάτων πάγου και του θαλάσσιου πάγου.

«Παίζουμε ρώσικη ρουλέτα με τον πλανήτη μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε μια σημαντική ομιλία την Τετάρτη. «Χρειαζόμαστε μια ράμπα εξόδου από τον αυτοκινητόδρομο προς την κλιματική κόλαση. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε τον έλεγχο του τροχού».

Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι η μάχη για τον περιορισμό των μακροπρόθεσμων θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου θα κερδηθεί ή θα χαθεί τη δεκαετία του 2020 υπό το βλέμμα των σημερινών παγκόσμιων ηγετών.

Φιλόδοξη δράση

Μιλώντας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες ζήτησε πολύ πιο φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 στις 13-15 Ιουνίου στην Ιταλία.

«Όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβουν ή θα αποτύχουν να λάβουν αυτοί οι ηγέτες, ειδικά τους επόμενους 18 μήνες. Είναι η ώρα της κλιματικής κρίσης», πρόσθεσε.

«Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου»

Η υπερβολική ζέστη τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, η οποία οφείλεται κυρίως στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Ο WMO ανέφερε στην έκθεσή του ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες για κάθε έτος μεταξύ 2024 και 2028 αναμένεται να είναι μεταξύ 1,1 βαθμών Κελσίου και 1,9 βαθμών Κελσίου υψηλότερες από τη γραμμή αναφοράς 1850 έως 1900.

Ανέφερε ότι υπάρχει περίπου 50-50 πιθανότητα οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες καθ ‘όλη τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή – από πιθανότητα 32% από την περσινή έκθεση αξιολόγησης της περιόδου 2023 έως 2027.

«Πίσω από αυτά τα στατιστικά στοιχεία βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα ότι είμαστε πολύ μακριά από την πορεία για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στη Συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του WMO Ko Barrett.

«Πρέπει επειγόντως να κάνουμε περισσότερα για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, διαφορετικά θα πληρώσουμε ένα όλο και πιο βαρύ τίμημα από την άποψη τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομικό κόστος, εκατομμύρια ζωές που επηρεάζονται από πιο ακραίες καιρικές συνθήκες και εκτεταμένες ζημιές στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα».

Ο κόσμος ξεπέρασε τον 1,5 βαθμό Κελσίου σε ένα ολόκληρο έτος για πρώτη φορά που έχει καταγραφεί μεταξύ Φεβρουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, αν και οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι οι μηνιαίες και ετήσιες παραβιάσεις του ορίου ορίου δεν σημαίνουν ότι ο κόσμος απέτυχε να τηρήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Ο WMO ανακοίνωσε ότι «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» ότι ο κόσμος είναι πιθανό να υπερβεί το επίπεδο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα.

Είναι πιθανό ότι τουλάχιστον ένα από τα χρόνια μέχρι το 2028 θα θέσει ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας, ανέφερε η έκθεση, ξεπερνώντας το 2023 – το οποίο είναι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green