Metlen

Η χθεσινή ημέρα για τη Mytilineos και τον ιδρυτή της τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο ήταν ίσως μία από τις πιο σημαντικές ημέρες στην επιχειρηματική του διαδρομή.

Το οικογενειακό όνομα της εταιρείας που σηματοδότησε την ως τώρα πορεία της στα 115 χρόνια ζωής δεν υφίσταται πλέον! Τη θέση του πήρε το «Metlen». Η νέα επωνυμία προέκυψε από τις δύο βασικές δραστηριότητες της εισηγμένης εταιρεία – που είναι η μεταλλουργία (Metals) και η ενέργεια (Energy). Οι σύμπτυξη των δύο αγγλικών ορολογιών γέννησε το Metlen!

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος

Η ανακοίνωση του νέου brand name της εταιρείας έγινε στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το θέμα μάλιστα είχε προγραμματιστεί και βρίσκονταν στην ατζέντα των θεμάτων, στα οποία κλήθηκαν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν οι μέτοχοι.

Η αίθουσα «Auditorium», στο ισόγειο των headquarters της Metlen στο Μαρούσι, ήταν κατάμεστη. Μέτοχοι, χρηματιστές, στελέχη τραπεζών, αναλυτές, τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας και δημοσιογράφοι ήταν εκεί από νωρίς το μεσημέρι, αναμένοντας τα αποκαλυπτήρια και το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Ο ίδιος όταν ξεκίνησε να διαβάζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της γενική συνέλευσης, άλλαξε τη σειρά τους, στέλνοντας το νέο όνομα και την αλλαγή του καταστατικού στην τελευταία θέση: «Για να σας κρατάμε σε αγωνία», σχολίασε, ενώ την ίδια στιγμή παρατήρησε χαμογελώντας και τη μουσική υπόκρουση που έπαιζε στην αίθουσα: «Σας έχουμε και μουσική λόγω της ημέρας…»

Συγκίνηση

Ο κ. Μυτιληναίος όταν έφτασε η ώρα της εισήγησης του θέματος για το νέο όνομα της εταιρείας εμφανώς συγκινημένος διέκοψε δύο με τρεις φορές την παρουσίαση του: «Όσο δύσκολο και αν είναι για μένα, γιατί η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου, είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να πατήσουμε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία. Αυτή η θυσία του ονόματος – γιατί στην καρδιά μου έτσι είναι – αποδεικνύει ότι αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό, δεν θα μας σταματήσει τίποτα»!

Οι μέτοχοι υπερψήφισαν χειροκροτώντας το νέο brand name της εταιρείας και το «Metlen» δέσποσε στο μεγάλο videowall της αίθουσας.

Οι μέτοχοι

Συγκινημένοι ήταν και οι μικρομέτοχοι που ακολουθούν πιστά την εταιρεία από το 1995 όταν και εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με έναν εξ αυτών να δηλώνει τη στήριξη του στην εταιρεία και τη συνέχιση των επενδυτικών του κινήσεων: «Είτε έχω λίγες, είτε πολλές μετοχές…», είπε απευθυνόμενος στον ισχυρό άντρα της Mytilineos.

Ο ΣΕΒ

Ο κ. Μυτιληναίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μετόχων. Για πάνω από μία ώρα με υπομονή άκουγε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις, τις απορίες όσων ζήτησαν το λόγο. Αναλυτές και δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης εταιρείας.

Για το όραμα του, τις ειδήσεις περί εξαγορών και νέων επενδύσεων και το dual listing της Metlen διαβάσατε στον ΟΤ.

Μίλησε όμως και για τις επικείμενες εκλογές στον ΣΕΒ, στις 18 Ιουνίου. Ως γνωστόν ο κ. Μυτιληναίος είναι αντιπρόεδρος του ΣΕΒ. Και κλήθηκε να σχολιάσει γιατί δεν επέλεξε τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου.

«Είναι θετικό το γεγονός πώς για πρώτη φορά στα 120 χρόνια του ΣΕΒ έχουμε δύο υποψήφιους» παρατήρησε αν και δήλωσε τη στήριξη του στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο: «Είναι έμπειρος και έχει ασχοληθεί με τα εργασιακά», τόνισε.

Ο διάδοχος

Ως προς τη δική του πορεία στον ΣΕΒ, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε πώς «η συμμετοχή μου στο διοικητικό συμβούλιο τελειώνει και προτείνουμε ως αντιπρόεδρο στο Δ.Σ. τον κ. Ευάγγελο Χρυσάφη». Πρόκειται για έναν εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μυτιληναίου σε όλα τα χρόνια της επιχειρηματικής του πορείας. Ο κ. Χρυσάφης είναι πρόεδρος της ΜΕΤΚΑ και εντεταλμένος σύμβουλος στο Δ.Σ. της Metlen.

Lamda Development

Το κλίμα λοιπόν στη Metlen ήταν όπως σας το περιέγραψα, πανηγυρικό! Η αλλαγή του brandname και οι ανακοινώσεις του κ. Μυτιληναίου για τη νέα εποχή της εταιρείας γέμισαν χαρά και αισιοδοξία στους μετόχους και τα στελέχη. Εύλογο….

Και σε μία άλλη όμως μεγάλη εταιρεία και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών επικρατεί ενθουσιασμός. Και αναφέρομαι στη Lamda Development!

Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός, όπως θα διαβάσατε και στον ΟΤ, πώς η εταιρεία συμφερόντων Λάτση συμπεριλήφθηκε από το μεγάλο αμερικανικό περιοδικό TIME στις 100 πιο επιδραστικές εταιρείες του κόσμου!

Στέλεχος της Lamda, μου σημείωσε, μάλιστα, πώς πρόκειται και για εθνική επιτυχία. Αφενός είναι η μόνη ελληνική εταιρεία ανάμεσα σε κολοσσούς, όπως η Google και η Aramco και αφετέρου η εταιρεία επιλέχθηκε λόγω της ανάπτυξης του μεγάλου έργου στο Ελληνικό. Ή υλοποίηση του ανεβάζει κι άλλο τη φήμη και το brand της Ελλάδας στον κόσμο.

Είναι καλά αυτά τα νέα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εγώ όμως για να σας πω την αλήθεια περιμένω να ακούσω και για τα άλλα σχέδια της Lamda στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιουνίου…

—-

Δύο εναντίον … μίας

Και λίγο κλίμα εκλογών, ρε παιδιά, μήπως και περιορίσουμε την αποχή! Προσφάτως η διοίκηση του ΒΕΑ κάλεσε τρεις υποψηφίους ευρωβουλευτές για να τοποθετηθούν στα προβλήματα των μικρομεσαίων. Ετσι προέκυψε και η συνάντηση των κκ Νικόλα Φαραντούρη και Γιάννη Μανιάτη, από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αντιστοίχως και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως αντιλαμβάνεστε η συζήτηση περιεστράφη γύρω από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν με το σταγονόμετρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο εντοπίζεται το ίδιο πρόβλημα. Όπως καταλαβαίνετε οι κκ Φαραντούρης και Μανιάτης «την έπεσαν» – κατά το κοινώς λεγόμενο – στην κυβέρνηση και νομίζω πως και το κλίμα ήταν παρόμοιο στο ακροατήριο του αμφιθεάτρου. Και στην κυρία Σπυράκη έτυχε ο δύσκολος ρόλος να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική. Δεν σας λέω με τι αποτέλεσμα έληξε ο … «αγώνας». Μπορείτε να το φανταστείτε….

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories