
Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προχωρά σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και να προσελκύει επενδύσεις. Τα διθυραμβικά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (η οποία κινείται υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου) δίνουν και παίρνουν, ενώ οι επευφημίες εντός ΕΕ για τη χώρα μας δεν υστερούν.
Παρά ταύτα η Ελλάδα συνεχίζει να κουβαλά στις πλάτες της τις παθογένειες του παρελθόντος. Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Ολλανδικής εταιρείας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών TMF Group, η οποία εδώ και περίπου μια δεκαετία δημοσιεύει την έρευνα για τον Δείκτη Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας (Global Business Complexity Index-GBCI), η Ελλάδα αποτελεί φέτος τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον δείκτη, ακολουθώντας μια ανοδική πορεία από το 2021 έως σήμερα που την έφερε από τις θέσεις 11, 6 και 2, στην κορυφή. Ο δείκτης αφορά την ευκολία με την οποία ξένες επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μια χώρα.
Χατζηδάκης: 11 μήνες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων – Δεν γίναμε παράδεισος
«Οι πολύπλοκες χώρες για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά είναι συχνά από τις πιο ελκυστικές, είτε αυτό αφορά την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, είτε σε εργαζόμενους, είτε σε
καταναλωτές. Το μήνυμά μας συγκρίνοντας την πολυπλοκότητα αυτών των δικαιοδοσιών δεν είναι να αποτρέψουμε τις επενδύσεις, αλλά απλώς να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κανόνες και τις απαιτήσεις σε κάθε χώρα», είχε δηλώσει για την έρευνα του 2023 ο CEO της TMF, Mark Weil.
Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η έρευνα αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του Economist Intelligence, στην οποία η χώρα μας είχε λάβει την καλύτερη επίδοση όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, υψηλά στο δείκτη πολυπλοκότητας βρίσκονται αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, με το «top10» να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Γαλλία και την Κίνα.
Γιατί έβαλε στην 1η θέση την Ελλάδα
Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος ως η πιο πολύπλοκη χώρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σημειώνει η TMF. Ενώ η Ελλάδα θεωρείται σταθερά μια πολύπλοκη χώρα, ιδίως στον τομέα της λογιστικής και της φορολογίας, οι διαδικασίες που αφορούν τους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθοδοσίας αυξήθηκαν σε πολυπλοκότητα το 2024.

Πως βαθμολογεί την Ελλάδα σε διαφορετικούς τομείς η TMF
Η πολυπλοκότητα του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος οφείλεται σε διάφορους βασικούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει, υπάρχει η ανάγκη συμμόρφωσης με πολυάριθμες πτυχές της νομοθεσίας. Οι εμπειρογνώμονες του Ομίλου TMF στην Ελλάδα εντόπισαν έως και 31 αποφάσεις και μία νέα νομοθεσία ανά εβδομάδα που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η ψηφιοποίηση, αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες, έχει προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας.
Ως ένα παράδειγμα φέρνει το MyData, τα ηλεκτρονικά Βιβλία επιχειρήσεων, το οποίο απαιτεί πολλαπλές νέες προθεσμίες σε όλες τις πλατφόρμες. Η περιορισμένη γνώση αυτών των περιπλοκών μπορεί συχνά να αναγκάσει τους ξένους επενδυτές να αναζητήσουν τρίτους συμβούλους, κάτι που αυξάνει και το κόστος επένδυσης. Οι προκλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις, αλλά μακροπρόθεσμα η TMF προβλέπει ότι η ψηφιοποίηση θα απλοποιήσει τις λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου.
«Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι το χειρότερο από πλευράς πολυπλοκότητας και συμμόρφωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των τοπικών μικρομεσαίων λογιστικών γραφείων δεν πίστευε ποτέ ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρούσαν, ούτε ότι οι αρχές θα εισήγαγαν τέτοιες υποχρεωτικές αλλαγές. Έτσι, τώρα αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του Ομίλου TMF στην Ελλάδα.
Τι μετρά η έρευνα της TMF
Ο GBCI 2024 βασίζεται σε 292 δείκτες που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων και παρέχει ανάλυση των παγκόσμιων και τοπικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ευκολία λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση μιας παγκόσμιας κατάταξης 79 δικαιοδοσιών, με βάση την πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος.
Η ανάλυσή της εντοπίζει βασικές τάσεις στον τρόπο με τον οποίο η πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει τρεις βασικούς τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων:
- Λογιστική και φορολογία,
- Παγκόσμια διαχείριση οντοτήτων,
- Ανθρώπινο δυναμικό και μισθοδοσία.


Latest News

Συνάντηση Πιερρακάκη με τον Κόλλια - Τι συζήτησαν
Έρχεται ΚΥΑ που ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με φορολογικές και ασφαλιστικές δηλώσεις και καταστάσεις μιας επιχείρησης σε περιπτώσεις ασθένειας του λογιστή - φοροτεχνικού τους

Υψηλό 1 έτους για τη μεταποίηση στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την S&P Global
Μεταποίηση: Ο δείκτης PMI έκλεισε στις 55.0 μονάδες τον Μάρτιο, τιμή υψηλότερη από τις 52.6 μονάδες του Φεβρουαρίου

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Τι αλλάζει στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε 10 ερωταπαντήσεις - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο για τον εξωδιαστικό μηχανισμό περιλαμβάνονται πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που διευρύνουν την περίμετρο για τους δικαιούχους

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι για αισχροκέρδεια - Από Δευτέρα σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα»
Δεν θα υπάρξει φέτος το «καλάθι του νονού» λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος - Το πρόβλημα της ακρίβειας αποδίδεται στο στεγαστικό πρόβλημα

Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ
Διαμορφώνεται στις 107,7 από τις 106,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα - Ωστόσο οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8%) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων

Νέα παράταση στη νομοθετική λύση για τα «μπόνους» δόμησης
Με τροπολογία παρατάθηκε έως τα τέλη Απριλίου η αναστολή έκδοσης προεγκρίσεων και νέων οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης
![Γραφεία: Σημαντική αύξηση των ενοικίων στην Αθήνα – Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/31_03_ot_GRafeia1_EXO-600x352.png)
Φωτιά πήραν τα ενοίκια στα γραφεία - Οι τιμές ανά περιοχή [γραφήματα]
Τι δείχνει το φετινό Παρατηρητήριο Γραφείων που επιμελείται η Geoaxis για τα ενοίκια σε γραφεία