Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια προχωρά σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και να προσελκύει επενδύσεις. Τα διθυραμβικά δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (η οποία κινείται υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου) δίνουν και παίρνουν, ενώ οι επευφημίες εντός ΕΕ για τη χώρα μας δεν υστερούν.

Παρά ταύτα η Ελλάδα συνεχίζει να κουβαλά στις πλάτες της τις παθογένειες του παρελθόντος. Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Ολλανδικής εταιρείας παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών TMF Group, η οποία εδώ και περίπου μια δεκαετία δημοσιεύει την έρευνα για τον Δείκτη Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Πολυπλοκότητας (Global Business Complexity Index-GBCI), η Ελλάδα αποτελεί φέτος τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον δείκτη, ακολουθώντας μια ανοδική πορεία από το 2021 έως σήμερα που την έφερε από τις θέσεις 11, 6 και 2, στην κορυφή. Ο δείκτης αφορά την ευκολία με την οποία ξένες επιχειρήσεις μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μια χώρα.

Χατζηδάκης: 11 μήνες αλλαγών και μεταρρυθμίσεων – Δεν γίναμε παράδεισος

«Οι πολύπλοκες χώρες για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά είναι συχνά από τις πιο ελκυστικές, είτε αυτό αφορά την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, είτε σε εργαζόμενους, είτε σε
καταναλωτές. Το μήνυμά μας συγκρίνοντας την πολυπλοκότητα αυτών των δικαιοδοσιών δεν είναι να αποτρέψουμε τις επενδύσεις, αλλά απλώς να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις που επενδύουν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τους κανόνες και τις απαιτήσεις σε κάθε χώρα», είχε δηλώσει για την έρευνα του 2023 ο CEO της TMF, Mark Weil.

Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η έρευνα αυτή έρχεται σε αντιδιαστολή με την Κατάταξη Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του Economist Intelligence, στην οποία η χώρα μας είχε λάβει την καλύτερη επίδοση όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, υψηλά στο δείκτη πολυπλοκότητας βρίσκονται αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, με το «top10» να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Γαλλία και την Κίνα.

Γιατί έβαλε στην 1η θέση την Ελλάδα

Η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος ως η πιο πολύπλοκη χώρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, σημειώνει η TMF. Ενώ η Ελλάδα θεωρείται σταθερά μια πολύπλοκη χώρα, ιδίως στον τομέα της λογιστικής και της φορολογίας, οι διαδικασίες που αφορούν τους τομείς του ανθρώπινου δυναμικού και της μισθοδοσίας αυξήθηκαν σε πολυπλοκότητα το 2024.

Πως βαθμολογεί την Ελλάδα σε διαφορετικούς τομείς η TMF

Η πολυπλοκότητα του σημερινού επιχειρηματικού περιβάλλοντος οφείλεται σε διάφορους βασικούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς, όπως αναφέρει, υπάρχει η ανάγκη συμμόρφωσης με πολυάριθμες πτυχές της νομοθεσίας. Οι εμπειρογνώμονες του Ομίλου TMF στην Ελλάδα εντόπισαν έως και 31 αποφάσεις και μία νέα νομοθεσία ανά εβδομάδα που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα η ψηφιοποίηση, αντί να απλοποιήσει τις διαδικασίες, έχει προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο πολυπλοκότητας.

Ως ένα παράδειγμα φέρνει το MyData, τα ηλεκτρονικά Βιβλία επιχειρήσεων, το οποίο απαιτεί πολλαπλές νέες προθεσμίες σε όλες τις πλατφόρμες. Η περιορισμένη γνώση αυτών των περιπλοκών μπορεί συχνά να αναγκάσει τους ξένους επενδυτές να αναζητήσουν τρίτους συμβούλους, κάτι που αυξάνει και το κόστος επένδυσης. Οι προκλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν βραχυπρόθεσμα καθώς οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις, αλλά μακροπρόθεσμα η TMF προβλέπει ότι η ψηφιοποίηση θα απλοποιήσει τις λειτουργίες με την πάροδο του χρόνου.

«Πιστεύω ότι το 2024 θα είναι το χειρότερο από πλευράς πολυπλοκότητας και συμμόρφωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειονότητα των τοπικών μικρομεσαίων λογιστικών γραφείων δεν πίστευε ποτέ ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρούσαν, ούτε ότι οι αρχές θα εισήγαγαν τέτοιες υποχρεωτικές αλλαγές. Έτσι, τώρα αντιμετωπίζουν τεράστιες καθυστερήσεις», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του Ομίλου TMF στην Ελλάδα.

Τι μετρά η έρευνα της TMF

Ο GBCI 2024 βασίζεται σε 292 δείκτες που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων και παρέχει ανάλυση των παγκόσμιων και τοπικών προκλήσεων που επηρεάζουν την ευκολία λειτουργίας των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση μιας παγκόσμιας κατάταξης 79 δικαιοδοσιών, με βάση την πολυπλοκότητα του επιχειρηματικού τους περιβάλλοντος.

Η ανάλυσή της εντοπίζει βασικές τάσεις στον τρόπο με τον οποίο η πολυπλοκότητα των επιχειρήσεων επηρεάζει τρεις βασικούς τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων:

  • Λογιστική και φορολογία,
  • Παγκόσμια διαχείριση οντοτήτων,
  • Ανθρώπινο δυναμικό και μισθοδοσία.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος