Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους επενδυτές να αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τη ζώνη του ευρώ για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,6%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κερδίζει 1,7%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12% στις 8.257 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,68% στις 18.702 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,44% στις 8.039 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης ενισχύονται κατά 1%, με τον δανικό κολοσσό φαρμακευτικών προϊόντων Novo Nordisk να κερδίζει 3,5% για να φτάσει σε νέο υψηλό ρεκόρ εν μέσω της συνεχιζόμενης ζήτησης των φαρμάκων Wegovy για απώλεια βάρους.

Αν και η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μειώσει τα επιτόκια κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά για να δουν εάν ο υψηλότερος από το αναμενόμενο πληθωρισμός της ευρωζώνης που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας.

Ενίσχυση παγκοσμίως των αγορών

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της ΕΚΤ έχει ενισχύσει τις αγορές παγκοσμίως. Οι αγορές της Ασίας σημείωσαν άνοδο καθώς οι επενδυτές περιμένουν τη μείωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, ενώ τα πιο ήπια στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμά της, ενισχύοντας το κλίμα της αγοράς.

Στα μάκρο της ημέρας, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,2% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis. Σε ετήσια βάση, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,6% τον Απρίλιο.

Οι παραγγελίες εξωτερικού μειώθηκαν κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ενώ οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,3%. Οι νέες παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση. Οι νέες παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 1,7%. Ωστόσο, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών βελτιώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές