Δύσκολες ημέρες περνούν οι «αρκούδες» της Wall Street, καθώς οι μετοχές αψηφούν τη… βαρύτητα και συνεχίζουν το ανοδικό τους ράλι, με τις απαραίτητες στάσεις ενδιάμεσα.

Αυτό αναφέρει το Bloomberg, θίγοντας τις πρακτικές των short sellers, επικαλούμενο μάλιστα μια ρήση του γνωστού «σορτάκια» Andrew Left, που ονόμασε το είδος του “μια ετοιμοθάνατη φυλή”. Και αυτό διότι οι ανοιχτές θέσεις, δηλαδή τα «στοιχήματα» σε τίτλους που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν, έχουν συρρικνωθεί, καθώς συνθλίβονται από τα κέρδη των αγορών.

Wall Street: Οιωνός… Hindenburg – Ένας δείκτης που προβλέπει τα επερχόμενα κραχ

Αφού είχαν επιτυχίες σε πολλαπλά μέτωπα, οι traders ανοικτών πωλήσεων – οι οποίοι δανείζονται και στη συνέχεια πουλούν μετοχές ώστε να επωφεληθούν από την πτώση των τιμών – μειώνονται. Η «αγορά ταύρων», κατά το Bloomberg, αψηφά τη βαρύτητα και μια ορδή καθημερινών συναλλαγών ωθεί ανοδικά τυχαία μετοχές, όπως η GameStop και πολλές άλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs, οι short θέσεις για μια τυπική μετοχή του S&P 500 κυμαίνονται στα χαμηλότερα επίπεδα πάνω από δύο δεκαετίες. Επίσης, τα περιουσιακά στοιχεία σε short θέσεις στα αμοιβαία κεφάλαια έχουν υποχωρήσει στα 4,6 δισ. δολάρια από 7,8 δισ. δολάρια το 2008, όπως δείχνουν τα στοιχεία του HFR , σε μια περίοδο κατά την οποία τα μετοχικά hedge funds σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε μέγεθος.

Την ίδια ώρα, οι μεθοδεύσεις των ακτιβιστών επενδυτών, όπως αυτές που επιδιώκουν οι Block and Left – όπου οι επενδυτές αναζητούν ελαττώματα της εταιρείας και ποντάρουν εναντίον τους προτού δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους – κινούνται με τον πιο αργό ρυθμό της δεκαετίας.

Τα θύματα της bull market

Σε αυτό το πλαίσιο, μια σειρά trader υψηλού προφίλ μείωσαν ή και απέσυραν τις ανοιχτές τους θέσεις — συμπεριλαμβανομένου και του πιο διάσημου από όλους. Του Jim Chanos.

«Η πλευρά των κεφαλαίων της επιχείρησής μας απλώς λιγόστευε – οι άνθρωποι απλώς δεν ήθελαν να επενδύσουν», δήλωσε πρόσφατα ο Jim Chanos, ο θρυλικός πωλητής shorts που είναι γνωστός για το «θάνατο» της Enron. “Οι επενδυτές – κυρίως θεσμικοί επενδυτές – μόλις παραιτήθηκαν από το γεγονός ότι θα υπάρξουν υπερβολικές αποδόσεις από τη short πλευρά.”

Ο Chanos ανακοίνωσε στα τέλη του περασμένου έτους ότι μετατρέπει το hedge fund του σε οικογενειακό γραφείο (family office) μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η έλλειψη ενδιαφέροντος μεταξύ των επενδυτών να τοποθετήσουν μετρητά σε μια πτωτική στρατηγική σήμαινε ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο «απλώς δεν κάλυπτε τα γενικά έξοδα», λέει. Τα περιουσιακά στοιχεία είχαν μειωθεί σε λιγότερο από 200 εκατ. δολάρια από πάνω από 6 δισ. δολάρια το 2008.

Είναι μέρος της κατάστασης που επικρατεί σε αυτή τη διχαστική γωνιά του επενδυτικού κόσμου, την οποία τιμούν ορισμένοι για την αποκάλυψη εταιρικών σκανδάλων σε εταιρείες όπως η Wirecard AG, και η οποία προσβάλλεται από άλλους για τα πάντα, από την βλάβη των επενδυτών έως την επιδείνωση της αναταραχής στην αγορά. Ο δείκτης short-bias hedge fund από το HFR διέθετε 54 στοιχεία το 2008, αλλά μετά από χρόνια απωλειών και εκροών, μειώθηκαν σε μόλις 14.

Οι πωλητές short στοχεύουν να αγοράσουν πίσω τις μετοχές που δανείστηκαν (και στη συνέχεια πούλησαν) σε χαμηλότερη τιμή, επιστρέφοντάς τις στον δανειστή και διατηρώντας το κέρδος. Αλλά αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει σε μια αγορά όπου οι μετοχές φαίνεται να κάνουν ελάχιστα αλλά ανεβαίνουν.

Η κεφαλαιοποίηση του S&P 500 έχει αυξηθεί κατά περίπου 30 τρισ. δολάρια την τελευταία δεκαετία, υπερδιπλασιάζοντας το μέγεθός της, τροφοδοτούμενη πρώτα από την εποχή του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού και πιο πρόσφατα από μια φρενίτιδα που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτή η «μαζική επέκταση» της αγοράς μετοχών έχει καταστήσει δύσκολη τη διατήρηση των short θέσεων, σύμφωνα με την JPMorgan. Δεν είναι απαραίτητα ότι οι short θέσεις είναι λανθασμένες, αλλά η ανοδική πορεία σημαίνει ότι οποιαδήποτε πτωτική θέση μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο για να εκτελεστεί, και εν τω μεταξύ οι αρκούδες πρέπει να πληρώνουν χρεώσεις για τις μετοχές που έχουν πουλήσει.

Ο ρόλος των ακτιβιστών

Η αγορά βέβαια δεν στερείται προκλήσεων. Το 2021, προέκυψε ότι πολλοί ακτιβιστές short sellers ήταν υπό έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς.

Δεν υπήρχαν πρόστιμα, αλλά η SEC ολοκλήρωσε επίσης κανόνες πέρυσι που απαιτούν από τα hedge funds και άλλους μεγάλους επενδυτές να αναφέρουν ακαθάριστες θέσεις short σε ορισμένες μετοχές σε μηνιαία βάση, αυξάνοντας τον έλεγχο της επιχείρησης.

Είναι μέρος ενός παγκόσμιου μοτίβου αυστηροποίησης των κανονιστικών ρυθμίσεων που έχει επίσης περιορίσει τις ανοικτές πωλήσεις σε χώρες όπως η Κίνα και η Νότια Κορέα. Είναι επίσης μια επίσημη έκφραση της ευρέως διαδεδομένης καχυποψίας που ακολουθεί τους traders που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις πτώσεις, οι οποίοι έχουν προκαλέσει εδώ και καιρό την οργή των εταιρειών που στοχεύουν, των επενδυτών σε αυτές τις μετοχές και του χρηματοπιστωτικού κατεστημένου.

Αλλά οι αντιδράσεις ήταν μεγάλες. «Είναι μια κακή ρύθμιση», ανέφερε ο Left, ο ιδρυτής της Citron Research, ο οποίος έχει εμπλακεί στην έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Left δεν πιστεύει ότι έχει κάνει κάτι λάθος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα από τις έρευνες.

Εν τω μεταξύ, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που «κάηκαν» το 2021 κατά τη διάρκεια της χαοτικής διαπραγμάτευσης της πανδημίας, όταν traders λιανικής που οργανώνονταν σε διαδικτυακά φόρουμ πίεσαν πτωτικές εταιρείες – κυρίως τη Melvin Capital Management του Gabe Plotkin – με προσφορές σε μετοχές όπως η GameStop και η AMC Entertainment Holdings.

Ο Chanos είχε αντιδράσει σε αυτήν την υπόθεση. «Ήταν απόλυτη παράνοια που οι μικροεπενδυτές αγόραζαν αυτές τις άχρηστες μετοχές και στη συνέχεια κατηγορούσαν τους short sellers για τα προβλήματα», λέει. «Οι μικροπωλητές ήταν αυτοί που καταπλακώθηκαν από το φαινόμενο GameStop».

Οι traders λιανικής έχουν επανέλθει ξανά τους τελευταίους δύο μήνες, με τις μετοχές πολλών αγαπημένων μετοχών – meme, συμπεριλαμβανομένου του GameStop, να αυξάνονται εκ νέου.

Έτσι, οι short επενδυτές συνολικά μπορεί να απέφυγαν το χειρότερο – τα δεδομένα από την εταιρεία ανάλυσης S3 Partners LLC δείχνουν οι θέσεις τους για την Gemestop δεν ανέκαμψε ποτέ μετά τα γεγονότα του 2021 – αλλά ήταν μια υπενθύμιση του κινδύνου. Κάποια στιγμή, ένα καλάθι με τις μετοχές της Goldman Sachs με τις περισσότερες short θέσεις από hedge funds γύρισε σε ζημιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street