Με πολύ κόπο κατάφεραν να κρατήσουν τα επίπεδα, αλλά και τα κέρδη της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν και επηρεάζουν για ακόμη μία φορά τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,22% στις 38.798 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,11% στις 5.347 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,23% στις 17.133 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες όμως έκλεισαν μια θετική εβδομάδα. Ο Dow είχε άνοδο 0,3%, ενώ ο S&P 500 έκλεισε υψηλότερα κατά 1,3% και ο Nasdaq κέρδισε 2,4%.

Αψηφά τη… βαρύτητα η Wall Street – «Γράφουν» ζημιές οι short sellers

Τίτλοι και μάκρο

Σε επίπεδο τίτλων, η GameStop, η μετοχή meme υποχώρησε κατά 18%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι καθαρές πωλήσεις της υποχώρησαν στα 882 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο, μειωμένες κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια ώρα, οι μη γεωργικές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 272.000 τον Μάιο, πάνω από την εκτίμηση των 190.000 σε δημοσκόπηση του Dow Jones και την αύξηση των 175 χιλ. που είχε καταγραφεί τον Απρίλιο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4%.

Τα τελευταία στοιχεία αναδεικνύουν μια αγορά εργασίας που συνεχίζει να διαψεύδει τις προσδοκίες και να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα υψηλά επιτόκια και τις τιμές. Σε αυτή την ισχύ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν επίμονες οι πληθωριστικές πιέσεις , γεγονός που πιθανότατα θα ενισχύσει την επιφυλακτική στάση της Fed όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, καθώς οι αξιωματούχοι συζητούν πόσο περιοριστικά είναι τα επιτόκια.

Τα περισσότερα των οικονομικών στοιχείων νωρίτερα αυτή η αδυναμία έδειχναν την οικονομική αδυναμία που ήλπιζε η Wall Street, αλλά η ανακοίνωση για την αγορά εργασίας σήμερα σηματοδότησε ότι μια ακόμα ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να επιβάλει μια προσεκτική πολιτική α[‘π την κεντρική τράπεζα.

Η επιβράδυνση της οικονομίας είναι μόνο ένας λόγος για να παραμείνει ανοδική στη συνολική αγορά φέτος, σύμφωνα με τον Ed Clissold, επικεφαλής αναλυτή των ΗΠΑ για την Ned Davis Research.

«Δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεφύγουμε από αυτό που μέχρι στιγμής ήταν μια πραγματικά καλή χρονιά», είπε στο CNBC. «Οι ανακοινώσεις των κερδών του πρώτου τριμήνου ολοκληρώνονται, με πάνω από το 80% των εταιρειών να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις. Φαίνεται ότι το δεύτερο τρίμηνο θα έχει επιτάχυνση στην αύξηση των κερδών, επιβεβαιώνοντας το σενάριο της οικονομικής επιβράδυνσης, όχι της ύφεσης», πρόσθεσε.

Η Fed θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση πολιτικής της 11-12 Ιουνίου. Τα στοιχεία διαπραγμάτευσης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed υποδηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά αυτή τη φορά, αλλά υποδηλώνουν περίπου 70% πιθανότητα χαλάρωσης της πολιτικής τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street