
Σε λιγότερο από ένα μήνα, ηγέτες από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και διεθνείς οργανισμούς θα κατευθυνθούν στην Κίνα για ετήσια συνάντηση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Μεταξύ πολλών θεμάτων που σχετίζονται με την Κίνα που αναμένεται να συζητηθούν, το εμπόριο είναι πιθανό να έχει εξέχουσα θέση.
Το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας δεν αποτελεί ένδειξη ανανεωμένης ισχύος και αναβαθμισμένης βιομηχανικής ικανότητας. Αντίθετα, το τεράστιο μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένου του 21% των βιομηχανικών εξαγωγών) προέρχεται άμεσα από την αδυναμία της κυβέρνησης να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση μειώνοντας το ποσοστό εγχώριας αποταμίευσης που παραμένει υπερβολικό.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες περίπου, η Κίνα βασιζόταν στον τομέα των ακινήτων για να προωθήσει τις επενδύσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων και, συνεπώς, την εγχώρια ζήτηση.
Ενας συνδυασμός ολοένα και πιο χαμηλών αποδόσεων επενδύσεων και εποπτικής καταστολής στους κατασκευαστές ακινήτων έχει πλέον εκθέσει τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες της Κίνας. Η επανεμφάνιση μεγάλου πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι σαφές σημάδι αυτού και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με τη μετατόπιση από την υπερβολική εξάρτηση στις επενδύσεις σε ακίνητα στην υπερβολική εξάρτηση από τις επενδύσεις στη μεταποίηση.
Αυτές οι επενδύσεις έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα από αυτή που μπορεί να απορροφήσει η οικονομία της Κίνας. Η εγχώρια κατανάλωση παραμένει πεισματικά χαμηλή και η αποταμίευση είναι πεισματικά υψηλή, επειδή οι κινέζοι καταναλωτές είναι αβέβαιοι για τις οικονομικές προοπτικές. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εξωτερική ζήτηση αφήνεται να καλύψει τη χαλάρωση. Η Κίνα δεν εξάγει μόνο περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα συνολικά. Τα στέλνει επίσης οπουδήποτε μπορεί. Αυτή η στρατηγική βασίζεται σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πλέον – σε έναν κόσμο που είναι πλήρως αφοσιωμένος στο απεριόριστο ελεύθερο εμπόριο.
Το κινεζικό καθεστώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα και όχι την υποκείμενη αιτία της οικονομικής πρόκλησης. Θα έπρεπε να κάνει ό,τι μπορεί για να αυξήσει την εγχώρια κατανάλωση, αλλά αντ’ αυτού βασίζεται στην εξωτερική ζήτηση. Ο δρόμος μπροστά είναι δύσκολος και η αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της κινεζικής οικονομίας θα απαιτήσει ποικιλία διαφορετικών πολιτικών και προσεγγίσεων. Αλλά η περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών δεν είναι μια από αυτές τις λύσεις.
Η Αλίσια Γκαρσία Χερέρο είναι επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού στη γαλλική επενδυτική τράπεζα Natixis και ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ασφαλιστικού ομίλου AGEAS
Ο Αλέσιο Τέρζι είναι λέκτορας στο University of Cambridge και στο Sciences Po και οικονομολόγος της Κομισιόν


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας