Ως το 50% του ΑΕΠ εκτιμούν διάφορη οργανισμοί πως φθάνει η παραοικονομία στην Αλβανία. Ειδικότερα, η κομισιόν την υπολογίζει στο 25-30% του ΑΕΠ, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο 25-50%, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την εκτιμούν στο 40% , ενώ η Ernst & Young στο 22-40% περίπου.

Αλβανία: Αύξηση 72% των τουριστικών εσόδων το 2023

Εκθέσεις από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση που έχει παρατηρηθεί στη σύσταση και χρήση εμπορικών εταιρειών, προκειμένου να διευκολύνεται η λήψη και η μεταφορά παράνομων κεφαλαίων.

Εν συνεχεία, τα κεφάλαια αυτά διαχέονται, μέσω εμπορικών συναλλαγών και τακτικών επενδύσεων. Η μέθοδος που επί το πλείστον προτιμάται για το ξέπλυμα χρήματος αφορά σε επενδύσεις είτε σε κινητά περιουσιακά στοιχεία όπως πολυτελή οχήματα, ρούχα υψηλής ποιότητας, ακριβά ρολόγια και κοσμήματα, είτε σε ακίνητα όπως διαμερίσματα, κτίρια, οικόπεδα και μονάδες παροχής υπηρεσιών.

Επισημαίνεται δε, ότι η εν λόγω παράνομη δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα εμφανής στα Τίρανα, καθώς και στις παράκτιες τουριστικές περιοχές, ενώ λαμβάνει χώρα και σε άλλους τομείς όπως είναι τα τηλεφωνικά κέντρα, τα τυχερά παιχνίδια, το εμπόριο και ο τουρισμός.

Διαδεδομένο έγκλημα

Το ξέπλυμα χρήματος παραμένει ένα από τα πιο διαδεδομένα εγκλήματα μεταξύ των αλβανικών εγκληματικών ομάδων, ανέφερε και σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα, επικαλούμενο δημοσίευμα του Euronews.

Σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση του δείκτη της Βασιλείας για το 2023, σε παγκόσμιο επίπεδο, ετησίως, ξεπλένονται από 900 δισ. έως 1,5 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, στα Βαλκάνια, τα εκτιμώμενα στοιχεία κυμαίνονται από 1,8 έως 4,6 δισ. δολάρια, ενώ στην Αλβανία ανέρχονται μεταξύ 300 και 700 εκατ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή