Στην αμερικανική δικαιοσύνη προσφεύγει ομάδα ομολογιούχων, που κατείχαν τίτλους Additional Tier 1 (ΑΤ1) ύψους 17 δισ. δολαρίων της Credit Suisse, τα οποία «κουρεύτηκαν» εν μια νυκτί από την ελβετική εποπτική αρχή FINMA, πριν από έναν και πλέον χρόνο, στο πλαίσιο διάσωσης της ελβετικής τράπεζας από την κατάρρευση.

Οι κοινοί μέτοχοι της τράπεζας αποζημιώθηκαν όταν ολοκληρώθηκε η πώληση στη UBS, προκαλώντας την οργή των ομολογιούχων, αν και οι ομολογιούχοι έχουν προτεραιότητα έναντι των μετόχων σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Credit Suisse: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από την UBS

Η δικηγορική εταιρεία Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, η οποία εκπροσωπεί τους ενάγοντες ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ της Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.  Σύμφωνα με την αγωγή η απόφαση της Ελβετίας είναι «παράνομη καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των Ομολογιούχων AT1».

«Με τις ενέργειές της, η Ελβετία εξάλειψε άσκοπα 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα AT1, παραβιάζοντας άδικα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατόχων αυτών των μέσων», δήλωσε ο Dennis Hranitzky, συνεργάτης και επικεφαλής της Sovereign Litigation πρακτική του Quinn Emanuel.

Η ονομαστική αξία των ομολόγων AT1 που κατείχαν οι ενάγοντες στην αγωγή ήταν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την κατάθεση.

Η Finma είχε αιτιολογήσει την απόφαση διαγραφή των ομολόγων AT1 ως μαι κίνηση βιωσιμότητας.

Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει στο CNBC.

Τι είναι τα ομόλογα ΑΤ1

Τα ομόλογα Additional Tier 1 (AT1) – γνωστά και ως «ομολογίες με δυνατότητα μετατροπής» ή «CoCo ομόλογα – λειτουργούν ως «αμορτισέρ» σε περίπτωση που το τραπεζικό κεφάλαιο υποχωρήσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι ότι έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τις ζημίες, Το τραπεζικό κεφάλαιο ορίζεται συχνά σε βαθμίδες (Tiers) ή κατηγορίες που περιλαμβάνουν τα ίδια κεφάλαια, τα κέρδη εις νέον, τα αποθεματικά, τα υβριδικά κεφαλαιακά μέσα και το χρέος μειωμένης εξασφάλισης.

Tα AT1 μπορούν να μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια ή να διαγραφούν.Θεωρούνται μια σχετικά επικίνδυνη μορφή κατώτερου χρέους. Χρονολογούνται από τον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να απομακρύνουν τον κίνδυνο από τους φορολογούμενους και να αυξήσουν το κεφάλαιο που κατέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τα προστατεύσουν από μελλοντικές κρίσεις.

Τα AT1 κατατάσσονται υψηλότερα από τις μετοχές στην ιεράρχηση των απαιτήσεων των πιστωτών μιας τράπεζας. Εάν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα, οι κάτοχοι ομολόγων προηγούνται από τους μετόχους όσον αφορά την αποζημίωσή τους.

Στην Ελβετία, οι όροι των ομολόγων αναφέρουν, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, η χρηματοπιστωτική εποπτική αρχή δεν υποχρεούται να τηρήσει την παραδοσιακή ιεράρχηση των απαιτήσεων, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι ομολόγων να χάσουν στην περίπτωση της Credit Suisse

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή