H πολυαναμενόμενη έκθεση για τις προσλήψεις στις ΗΠΑ επιφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για την αγορά εργασίας  και μια δυσάρεστη για τους επενδυτές που προσβλέπουν στη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 272.000 θέσεις εργασίας πολύ περισσότερες από τις 190.000 που προέβλεπε ο Dow Jones, προτρέποντας τους διαπραγματευτές να αναβάλουν τον αναμενόμενο χρόνο μείωσης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. H αντίδραση των αγορών ήταν άμεση,  Το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης στη Wall Street βρήκε τους κυριότερους δείκτες στο κόκκινο. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,10% στις 38.847 μονάδες, ο S&P 500 σημείωνε απώλειες 0,22% στις 5.341 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,35% στις 17.113 μονάδες.  Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, με αυτή του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς να ενισχύεται κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,422%. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά ο,61% στις 104,74.

ΕΚΤ-Fed: Ομοιότητες και διαφορές στον πληθωρισμό – Τι λένε οι οικονομολόγοι – Ποιοι κίνδυνοι αναδύονται

Τα τελευταία στοιχεία αναδεικνύουν μια αγορά εργασίας που συνεχίζει να διαψεύδει τις προσδοκίες και να αμβλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τα υψηλά επιτόκια και τις τιμές. Σε αυτή την ισχύ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνουν επίμονες οι πληθωριστικές πιέσεις , γεγονός που πιθανότατα θα ενισχύσει την επιφυλακτική στάση της Fed όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, καθώς οι αξιωματούχοι συζητούν πόσο περιοριστικά είναι τα επιτόκια.

«Είναι μια πολύ εχθρική προς τη Fed έκθεση,  μια εχθρική προς τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής  έκθεση» εξηγεί στο Bloomberg ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. «Λαμβάνοντας αυτό το κομμάτι των δεδομένων από μόνο του σημαίνει ότι η Fed είναι πιθανό να παραμείνει σε στάση αναμονής για τους επόμενους μήνες».

Πρόκειται για μία από τις τελευταίες σημαντικές εκθέσεις που θα δουν τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς πριν από τη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, όπου προβλέπεται ευρέως ότι θα διατηρήσουν το κόστος δανεισμού στα υψηλά επίπεδα δύο και πλέον δεκαετιών. Το πρωί της απόφασης της Τετάρτης θα δημοσιευθεί μια στενά παρακολουθούμενη έκθεση για τον πληθωρισμό.

Το ενδιαφέρον των οικονομολόγων θα εστιάσει στις επικαιροποιημένες τριμηνιαίες προβλέψεις, καθώς ο πληθωρισμός και η απασχόληση εξέπληξαν κυρίως προς τα πάνω στην αρχή του έτους. Οι αξιωματούχοι δεν αναμένεται να μειώσουν τα επιτόκια το νωρίτερο μέχρι το τέλος του 2024, αναφέρει το Bloomberg. Οι έμποροι περιόρισαν τα στοιχήματα σχετικά με το πόσο η Fed θα μειώσει τα επιτόκια φέτος, μειώνοντας τις προσδοκίες από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις θέσεις εργασίας ήταν ηπιότερα από τα αναμενόμενα. Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, που αναλύει τις πιθανότητες μεταβολών του επιτοκίου της Fed και της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα δεδομένα τιμολόγησης των προθεσμιακών συμβολαίων 30 ημερών της Fed Funds υπάρχουν 51,6% πιθανότητες να μειώσει η Federal Reserve τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο.

Αποχαιρετίστε τις μειώσεις των επιτοκίων

Καθώς οι οικονομολόγοι αξιολογούν την τελευταία έκθεση για την απασχόληση, μία από τις αντιδράσεις είναι: «Αποχαιρετήστε τις μειώσεις των επιτοκίων σας».

Αυτή η φράση προέρχεται από τον Douglas Holtz-Eakin, Ρεπουμπλικανό οικονομολόγο που είναι πρόεδρος του American Action Forum. Αντανακλά το γεγονός ότι η έκθεση είναι ισχυρότερη από το αναμενόμενο και θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Δυστυχώς, η αγορά εργασίας εξακολουθεί να φαίνεται λίγο καυτή», τόνισε ο Holtz-Eakin σε βίντεο που παρουσιάζει η δεξαμενή σκέψης του. Σημείωσε όμως ότι η έρευνα για τα νοικοκυριά του φαίνεται «πολύ αδύναμη» και αυτό είναι «ένα μικρό μυστήριο». Στο παρελθόν ήταν διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και επικεφαλής σύμβουλος της προεδρικής εκστρατείας του γερουσιαστή Τζον Μακέιν το 2008.

Το μυστήριο με την ανεργία

Η έρευνα για τα νοικοκυριά που εμπεριέχεται στην έκθεση για τις προσλήψεις δημοσιεύει τη δική της μέτρηση της απασχόλησης, η οποία μειώθηκε κατά περισσότερο από 400.000 τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση φέτος. Αυτή η μέτρηση έρχεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με το γενικό αριθμό των μισθοδοτούμενων, προκαλώντας συζήτηση μεταξύ των οικονομολόγων σχετικά με το ποιο είναι το πιο αληθινό μήνυμα για την αγορά εργασίας.
Η άνοδος της ανεργίας αντανακλούσε κυρίως άτομα που επέστρεφαν στο εργατικό δυναμικό και δεν έβρισκαν εργασία. Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν ή εγκατέλειψαν τη δουλειά τους μειώθηκε.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε τον Μάιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και έφτασε το 4% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας παρουσιάζει κάποιες ρωγμές στην πανοπλία της.

Η έκθεση JOLTS

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η έκθεση JOLTS που παρακολουθείται στενά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να σχηματίζει εικόνα για την αγορά εργασίας. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, ένδειξη ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας αμβλύνονται με τρόπο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι κενές θέσεις εργασίας  μειώθηκαν κατά 296.000 στα 8,059 εκατ. την τελευταία ημέρα του Απριλίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021, ανέφερε την Τρίτη το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας στην Έρευνα Job Openings and Labor Turnover Survey ή JOLTS.

Για κάθε Αμερικανό που αναζητά εργασία αντιστοιχούν 1,24 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο έναντι 1,3 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021, αλλά ταίριαζε με το υψηλό επίπεδο των χρόνων πριν από την πανδημία.

Ο πρόεδρος της, Τζερόμ Πάουελ αναφέρεται συχνά σε αυτή την αναλογία για να περιγράψει την απασχόληση.

Η μείωση δείχνει «μια συνεχή εξομάλυνση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας» εκτιμά η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην High Frequency Economics. «Από άποψη πολιτικής, η πρόκληση της Fed θα είναι να διατηρήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που όχι μόνο θα συμβάλλει στη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο, αλλά θα αποτρέπει επίσης μια σημαντική αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή