Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι επιτάχυνε την αναπλήρωση του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (Strategic Petroleum Reserve-SPR). Η υπουργός Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο θα μπορούσε να επιταχύνει την αναπλήρωση του SPR φέτος, πέραν του μηνιαίου ρυθμού των περίπου 3 εκατ. βαρελιών.

«Θα μπορούσε να επιταχυνθεί περισσότερο από αυτό», δήλωσε η Γκράνχολμ. Δύο από τις τέσσερις τοποθεσίες αποθήκευσης του SPR στις ακτές του Τέξας και της Λουιζιάνα βρίσκονται υπό συντήρηση, γεγονός που επιβραδύνει τις αγορές. «Και οι τέσσερις τοποθεσίες θα είναι και πάλι σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους, οπότε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί, ανάλογα με την αγορά», δήλωσε.

Σχέδιο ΟΟΣΑ για «φρένο» στη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων άνθρακα

Το Υπουργείο Ενέργειας εξέδωσε σήμερα δύο προκηρύξεις για την αγορά συνολικά 6 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου για παράδοση στην τοποθεσία Bayou Choctaw στη Λουιζιάνα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο. Εάν αυτές οι προσφορές, καθώς και αυτές που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως, εκπληρωθούν, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί σε περίπου στα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια το μήνα για το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Η ιστορική απόφαση του 2022

Η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2022 ανακοίνωσε την πώληση ρεκόρ 180 εκατομμυρίων βαρελιών από το SPR μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές της βενζίνης που εκτινάχθηκαν σε πάνω από 5,00 δολάρια το γαλόνι μετά την εισβολή. Όμως, ώθησε επίσης το επίπεδο του SPR στο χαμηλότερο των τελευταίων 40 ετών.

Το Υπουργείο Γεωργίας θέλει να αγοράσει πετρέλαιο για το SPR με τιμή περίπου 79 δολάρια το βαρέλι. Τα futures του WTI βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από αυτό, περίπου στα 75 δολάρια, σημειώνοντας πτώση για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα λόγω ανησυχιών για τη ζήτηση.

«Σε μια εποχή σχετικής αδυναμίας του αργού, το υπουργείο προσθέτει 50.000 βαρέλια ημερησίως στο SPR», φτάνοντας τα 150.000 βαρέλια ημερησίως για το απόθεμα, που αντιστοιχεί περίπου στη ζήτηση ενός μεσαίου μεγέθους διυλιστηρίου των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κέβιν Μπουκ, αναλυτής της ClearView Energy Partners.

Το Υπουργείο Ενέργειας προχώρησε φέτος σε μια στρατηγική άμεσης αγοράς πετρελαίου για το απόθεμα αντί να βασίζει την τιμή αγοράς σε έναν δείκτη. Το γεγονός αυτό καθώς και η ολοκλήρωση της συντήρησης στο Bayou Choctaw το βοήθησαν να αγοράσει 38,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για κατά μέσο όρο 77 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή