Ένα όνειρο δεκαετιών του Ντάλας μπορεί σύντομα να πραγματοποιηθεί. Το Τέξας θέλει να καλωσορίσει το πρώτο του εθνικό χρηματιστήριο.

Υποστηριζόμενος από περισσότερους από 20 επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Citadel Securities, ο Όμιλος TXSE σχεδιάζει να ξεκινήσει το Χρηματιστήριο του Τέξας με έδρα το Ντάλας. Το χρηματιστήριο στοχεύει να είναι «πιο φιλικό προς τους διευθύνοντες συμβούλους», αναλαμβάνοντας αυτό που θεωρεί ως «επαχθή ρύθμιση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και στο Nasdaq», σύμφωνα με την Wall Street Journal.

O Τεξανός επιχειρηματίας Τζέιμς Λι θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συναλλαγή στα τέλη του 2025 και να κάνει τις πρώτες του καταχωρίσεις στις αρχές του 2026.

Τέξας: Αποκλείει τις …τράπεζες λόγω πολιτικών ESG

Το Χρηματιστήριο του Τέξας θα είναι ένας νέος τόπος εισαγωγής για εταιρείες, κυρίως στα νοτιοανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, και για διαπραγματεύσεις προϊόντων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και αμερικανικά πιστοποιητικά αποθετηρίου. Μέχρι να λειτουργήσει πλήρως, θα απασχολεί 100 εργαζόμενους, αναφέρει το CNN.

Προφανής επιλογή το Ντάλας

Αν και ο Λι έχει έδρα έξω από το Χιούστον, το Ντάλας ήταν η προφανής επιλογή για ένα εθνικό χρηματιστήριο, καθώς γνωρίζει πληθυσμιακή έκρηξη, έχει πολλούς εξαιρετικά πλούσιους κατοίκους και προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες μέσω μετεγκαταστάσεων των κεντρικών γραφείων τους.

Ο Λι πιστεύει ότι το πλήρως ηλεκτρονικό Χρηματιστήριο του Τέξας θα δράσει όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο D-FW που έφερε ένα απρόβλεπτο επίπεδο ευημερίας, οδηγώντας σε περισσότερες μετεγκαταστάσεις κεντρικών γραφείων και κεφαλαίων στην περιοχή.

Το Χρηματιστήριο του Τέξας θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση εταιρειών στο Τέξας και στην Οκλαχόμα και στο νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Φλόριντα, Τζόρτζια, Λουιζιάνα, Μισισιπή, Τενεσί και Βόρεια και Νότια Καρολίνα.

«Σκοπεύουμε να είμαστε το νούμερο τρία χρηματιστήριο εισαγωγής στις ΗΠΑ», είπε ο Λι στην εφημερίδα Dallas Morning News. «Είναι συναρπαστικό; Είναι μετασχηματιστικό. Θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία του Ντάλας για δεκαετίες. Είναι η πυκνότητα αυτής της τεχνολογικής υποδομής, των συμμετεχόντων στην αγορά και της επίδρασης του δικτύου που καθιστούν το Ντάλας σημαντικό οικονομικό κόμβο».

Κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ

Πόλος έλξης ο υπερσυντηρητικός κυβερνήτης Άμποτ

Ο πρώτος στη λίστα που ήθελε να ευχαριστήσει ο Λι για τη μνημειώδη στιγμή ήταν ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει στηρίξει με θέρμη το Τραμπ και πρεσβεύει μια υπερσυντηρητική ατζέντα.

Το 2020, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξέτασε μια μετακόμιση στο Τέξας, όταν αξιωματούχοι της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ συζήτησαν εάν θα φορολογούσαν τις συναλλαγές μετοχών μέσω φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Η συζήτηση δεν προχώρησε και ούτε η μετακόμιση του NYSE στο Τέξας.

Ωστόσο, το NYSE και η πρόεδρός του, Λιν Μάρτιν, έχουν κρατήσει το βλέμμα τους στο Τέξας, σημειώνοντας την ισχυρή οικονομική δυναμική του. Η οικονομία 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Τέξας είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο, μπροστά από τον Καναδά, την Ιταλία και πολλές άλλες χώρες.

Επίσης, δεν βλάπτει το γεγονός ότι ο Άμποτ είναι φίλος του θεσμικού πλούτου. Υπήρξε υπέρμαχος της τροποποίησης του κρατικού συντάγματος για την απαγόρευση φόρων χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο μέλλον.

Ηλεκτρονικό χρηματιστήριο με μικρή φυσική παρουσία

Αν και δεν θα έχει φυσικό χώρο συναλλαγών, το χρηματιστήριο θα έχει την έδρα του και θα έχει εκτελεστικά γραφεία στο Ντάλας μαζί με τη χρήση ενός κέντρου δεδομένων του Ντάλας. Η περιοχή φιλοξενεί περίπου 150 κέντρα δεδομένων που παράγουν 650 μεγαβάτ ισχύος, σύμφωνα με το περιοδικό Real Assets Adviser.

Το Χρηματιστήριο του Τέξας θα εξακολουθεί να έχει παρουσία στο κέντρο του Ντάλας με μια τοποθεσία που θα χρησιμεύει ως φυσικό μέτωπο του ηλεκτρονικού χρηματιστηρίου.

«Υπάρχει ένας αριθμός ευκαιριών co-branding γύρω από τις καταχωρίσεις μας και θα φιλοξενήσουμε περιφερειακά και παγκόσμια συνέδρια ακριβώς εδώ, στην καρδιά του οικοσυστήματος του Τέξας», ανέφερε ο ΛΙ.

Όλες οι εταιρείες των νοτιανατολικών πολιτειών δυνητικοί πελάτες

Ο Λι και το Χρηματιστήριο του Τέξας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του Ντάλας καθώς και με άλλες σε ολόκληρη τη χώρα για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο όταν λειτουργήσει.

«Υπάρχουν 1.522 εισηγμένες εταιρείες σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αυτή είναι πραγματικά η κύρια αγορά μας», είπε.

Ένα άλλο μέρος της προσπάθειας του Λι και του Χρηματιστηρίου του Τέξας για εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο είναι να υποσχεθούν, φιλική προς τις επιχειρήσεις σταθερότητα στον απόηχο του προτεινόμενου φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών της Νέας Υόρκης.

Ο Λι γνωρίζει ότι είναι μια τολμηρή κίνηση για το Τέξας να ξεκινήσει ένα χρηματιστήριο. «Αν απομακρύνουμε τη δραστηριότητα από το [NYSE και NASDAQ], αυτό είναι μόνο μέρος της ανταγωνιστικής διαδικασίας», είπε.

Ο Λι και το Χρηματιστήριο του Τέξας έχουν ακόμη μια απόσταση να διανύσουν μέχρι να γίνει επίσημο. Αν και εργάζεται για αυτό εδώ και χρόνια, πρέπει να καταθέσει μια εγγραφή στην SEC αργότερα αυτό το έτος για να λειτουργήσει νόμιμα ως εθνικό χρηματιστήριο τίτλων.

Αισθάνεται σίγουρος ότι η ομάδα του θα βοηθήσει να ωθήσει το Τέξας να γίνει μια πλουσιότερη οικονομία με περισσότερες επενδύσεις και μετεγκαταστάσεις στο Ντάλας και στην πολιτεία, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή