Οι διαχειριστές  αμοιβαίων κεφαλαίων που κρατούσαν στάση αναμονής για την αγορά της Κίνας έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αισιόδοξοι. Ο δείκτης MSCI China Index σημείωσε άνοδο 23% από το χαμηλό του Ιανουαρίου, όταν οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία, η παγιωμένη κρίση ακινήτων, οι φαινομενικά μάταιες προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας και οι εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον είχαν ωθήσει πολλούς επενδυτές να αποσύρουν ή να μειώσουν εντελώς την έκθεσή τους στην Κίνα.

Αυτό αλλάζει καθώς η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων πείθουν όλο και περισσότερους παγκόσμιους επενδυτές ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, αναφέρει το Bloomberg.

H Kίνα δεν μπορεί να εξάγει προβλήματα

Το ράλι γεννά αισιοδοξία

Ακόμα και μετά την κάπως μειωμένη πορεία του ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μετοχές ακινήτων να υποχωρούν απότομα από τα υψηλά τους επίπεδα, οι κινεζικές μετοχές και οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ στο σύνολό τους εξακολουθούν να έχουν αυξηθεί κατά περίπου 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαοιποίηση από το χαμηλό του Ιανουαρίου. Οι επενδυτές βλέπουν με νέα αυτοπεποίθηση περιθώρια για περαιτέρω κέρδη, με την Goldman Sachs Group Inc. να λέει ότι η πρόσφατη υποχώρηση «παρέχει ένα καλύτερο σημείο εισόδου» για τους επενδυτές, παρά μια πορεία προς ένα νέο χαμηλό.

Το επενδυτικό κεφάλαιο iShares που επενδύσει σε μετοχές του κινεζικού MSCI και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είδε τον Μάιο τις πρώτες εβδομαδιαίες εισροές του έτους και τις περισσότερες από τον Ιανουάριο του 2023. Μεταξύ των «στρατηγών» της Wall Street, η UBS Group AG αύξησε άλλαξε τη σύστασή της για έναν βασικό δείκτη κινεζικών μετοχών σε overweight τον Απρίλιο, ενώ η HSBC δήλωσε τον Μάιο ότι είναι «πολύ νωρίς» για να προχωρήσουν οι επενδυτές σε profit-taking.

Δεν έχουν πεισθεί βέβαια όλοι οι επενδυτές και σοβαρά ζητήματα παραμένουν. Η αγορά ακινήτων εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, το καταναλωτικό αίσθημα εξακολουθεί να είναι αδύναμο και οι τριβές μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον παραμένουν. Τα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε μετοχές αναδυόμενων αγορών εξακολουθούν να προσελκύουν σταθερές εισροές.

Ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου είχαν πρόσφατα κέρδη μετά από ένα ράλι στις μετοχές των κατασκευαστικών εταιρειών, ενώ άλλα έχουν θέσεις short, στοιχηματίζοντας ότι οι μετοχές αυτές θα πέσουν, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Παρόλα αυτά, όσοι είναι πρόθυμοι να αποδεχτούν αυτόν τον κίνδυνο βλέπουν ευκαιρίες καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία των αναλυτών ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να αναζωογονήσει την οικονομία της Κίνας θα μεταφραστούν σε ώθηση για τα κέρδη των εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή