Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν το 40% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον σε ρούβλια, καθώς το μερίδιο που διεξάγεται σε δολάρια, ευρώ και άλλα «μη φιλικά» δυτικά νομίσματα έχει μειωθεί.

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), ο Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες «φιλικές προς τη Ρωσία» είναι αυτές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας «και ήδη αποτελούν τα τρία τέταρτα του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μας», είπε σύμφωνα με το CNBC. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να αυξήσει το μερίδιο των διακανονισμών που πραγματοποιούνται στα νομίσματα των χωρών που ανήκουν στην ομάδα BRICS.

Ποια λέει στον Πούτιν αυτά που δεν θέλει να ακούσει

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές στα «τοξικά» νομίσματα των «μη φιλικών χωρών» μειώθηκαν στο μισό τον τελευταίο χρόνο.

«Με αυτόν τον τρόπο, το μερίδιο του ρουβλίου σε εισαγωγές και εξαγωγές αυξάνεται και τώρα ανέρχεται σχεδόν στο 40%», δήλωσε ο Πούτιν, ποσοστό αυξημένο από περίπου 30% πριν από ένα χρόνο, και υψηλότερο από το 15% στα προπολεμικά χρόνια.

Διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου θέλει ο Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέλυσε λεπτομερώς τα σχέδια για μια σημαντική αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τον διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου έως το τέλος της δεκαετίας, τη μείωση των εισαγωγών και την ενίσχυση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Τα σχόλιά του έρχονται καθώς το Κρεμλίνο αξιοποιεί το SPIEF για να δημιουργήσει νέες σχέσεις με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η Δύση έχει επιδιώξει να αποκόψει τη ρωσική οικονομία των 2 τρισ. δολαρίων ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, ξεπερνώντας τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ (2,7%). Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να καταγράψουν ανάπτυξη μικρότερη του 1%.

Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν καταστήσει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, επέτρεψαν στη Μόσχα να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή