Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδόν το 40% των εμπορικών συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον σε ρούβλια, καθώς το μερίδιο που διεξάγεται σε δολάρια, ευρώ και άλλα «μη φιλικά» δυτικά νομίσματα έχει μειωθεί.
Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF), ο Πούτιν δήλωσε ότι οι χώρες «φιλικές προς τη Ρωσία» είναι αυτές που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς θα καθορίσουν το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας «και ήδη αποτελούν τα τρία τέταρτα του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μας», είπε σύμφωνα με το CNBC. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να αυξήσει το μερίδιο των διακανονισμών που πραγματοποιούνται στα νομίσματα των χωρών που ανήκουν στην ομάδα BRICS.
Ποια λέει στον Πούτιν αυτά που δεν θέλει να ακούσει
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για τις ρωσικές εξαγωγές στα «τοξικά» νομίσματα των «μη φιλικών χωρών» μειώθηκαν στο μισό τον τελευταίο χρόνο.
«Με αυτόν τον τρόπο, το μερίδιο του ρουβλίου σε εισαγωγές και εξαγωγές αυξάνεται και τώρα ανέρχεται σχεδόν στο 40%», δήλωσε ο Πούτιν, ποσοστό αυξημένο από περίπου 30% πριν από ένα χρόνο, και υψηλότερο από το 15% στα προπολεμικά χρόνια.
Διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου θέλει ο Πούτιν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέλυσε λεπτομερώς τα σχέδια για μια σημαντική αναμόρφωση της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αγοράς της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για τον διπλασιασμό της αξίας του ρωσικού χρηματιστηρίου έως το τέλος της δεκαετίας, τη μείωση των εισαγωγών και την ενίσχυση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Τα σχόλιά του έρχονται καθώς το Κρεμλίνο αξιοποιεί το SPIEF για να δημιουργήσει νέες σχέσεις με χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.
Η Δύση έχει επιδιώξει να αποκόψει τη ρωσική οικονομία των 2 τρισ. δολαρίων ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από όλες τις προηγμένες οικονομίες φέτος, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.
Στις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές του τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι αναμένει ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2024, ξεπερνώντας τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης των ΗΠΑ (2,7%). Η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να καταγράψουν ανάπτυξη μικρότερη του 1%.
Η Ρωσία λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις σε κρίσιμες βιομηχανίες της την έχουν καταστήσει πιο αυτάρκη και ότι η ιδιωτική κατανάλωση και οι εγχώριες επενδύσεις παραμένουν ανθεκτικές. Οι συνεχιζόμενες εξαγωγές πετρελαίου και εμπορευμάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, επέτρεψαν στη Μόσχα να διατηρήσει ισχυρά έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...