Η «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του Politico, στην πιο ενημερωμένη μορφή της, προβλέπει πως η ευρωομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, το πολωνικό PiS, το κόμμα των Φινλανδών και το ισπανικό Vox, θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο, με 76 έδρες έναντι 75 εδρών του Renew, των Φιλελεύθερων· και η έτερη ακροδεξιά ευρωομάδα, η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν, το αυστριακό Κόμμα για την Ελευθερία (FPO) και την ιταλική Λέγκα, θα βρεθεί στην πέμπτη θέση με 68 έδρες.

Ευρωεκλογές 2024: Οι προβλέψεις για τις έδρες του Ευρωκοινοβουλίου

Αν η Λεπέν δεν είχε απαιτήσει να διαγραφεί από την ID η γερμανική AfD, που αναμένεται να εξασφαλίσει έως και 17 έδρες, η κατάταξη θα ήταν προφανώς διαφορετική.

Σύμφωνα ωστόσο με τις πηγές του Politico, η απόφαση που έλαβε η Λεπέν για εσωτερικούς στη Γαλλία λόγους μπορεί να έχει μια άλλη, παράπλευρη, συνέπεια: τη συγκρότηση μιας ακόμα ακροδεξιάς ευρωομάδας, της πλέον ακραίας από τις τρεις.

Ο πρωταγωνιστής

Πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι άλλος από τον Μαξιμίλιαν Κραχ, τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της AfD, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος μετά τον σάλο που προκάλεσε η δήλωσή του ότι δεν ήταν όλοι οι SS εγκληματίες.

Σύμφωνα πάντα με το Politico, η ευρωομάδα που απεργάζεται, από κοινού με κόμματα όπως η πολωνική Συνομοσπονδία, η ουγγρική Πατρίδα Μας, το ολλανδικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία, η σλοβακική Δημοκρατία και η βουλγαρική Αναγέννηση, «θα είναι μια ομάδα παλαβών»: φιλορωσική, κατά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της μετανάστευσης, των ΗΠΑ και της Πράσινης Συμφωνίας.

Οι πρωτεργάτες της φέρονται ωστόσο να απολαμβάνουν ήδη τον άτυπο τίτλο τους ως «Ομάδα των Χούλιγκαν». Φημολογείται, στο μεταξύ, ότι το επίσημο όνομα που σκέπτονται θα είναι λατινικό: «Vera Europa», «Αληθινή Ευρώπη».

Δεν είναι βέβαια δεδομένο ότι θα καταφέρουν να συγκροτήσουν μια νέα ευρωομάδα, εξασφαλίζοντας τον χρόνο ομιλίας και τα χρήματα που αυτή συνεπάγεται: θα χρειαστούν τουλάχιστον 23 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον επτά διαφορετικές χώρες. Ατομο που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις δήλωσε αισιόδοξο.

Εκπρόσωπος της βουλγαρικής Αναγέννησης υποστήριξε πως «διεξάγονται συνομιλίες με εκπροσώπους 14 χωρών» βάσει της αποκαλούμενης Διακήρυξης της Σόφιας, η οποία περιγράφει την ΕΕ ως «παγκοσμιοποιημένη […] δικτατορία». Το Politico, από την πλευρά του, εκτιμά ότι θα μπορούσαν οριακά να τα καταφέρουν – αλλά ότι «όλα μπορεί να συμβούν».

«Εθνοκυριαρχική» ομάδα

Σε αυτά τα «όλα» περιλαμβάνει και τη συγκρότηση μιας νέας ακροδεξιάς υπερομάδας η οποία δεν θα περιλαμβάνει τα προαναφερθέντα κόμματα και θα παρουσιαστεί ως «εθνοκυριαρχική», κατεστημένη και αξιοσέβαστη.

«Η ιδέα μιας υπερομάδας είναι πάντα στο πρόγραμμά μας» επιβεβαίωσε μιλώντας στον ιστότοπο ο βέλγος ευρωβουλευτής του Vlaams Belang και πρόεδρος της ID, Γκέρολφ Ανεμανς. Είναι, ακριβώς, η ιδέα που πρότεινε εμμέσως πλην σαφώς η Λεπέν στη Μελόνι μετά την εκδίωξη της AfD από την ID.

Η Λέγκα και το (αδέσμευτο σήμερα) Fidesz του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν φέρονται πρόθυμα για κάτι τέτοιο, το πολωνικό PiS ωστόσο φέρεται να αντιδρά, ενώ η Τζόρτζια Μελόνι κρατά καλά κρυμμένα τα χαρτιά της, απολαμβάνοντας παράλληλα και το κόρτε που της κάνουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος και υποψήφια επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, και το κόμμα της, το ΕΛΚ.

Premium έκδοση TA NEA

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο
Επικαιρότητα |

ΔΕΗ: Συλλογή προϊόντων Ηλεκτρικός Πολιτισμός από το ιστορικό αρχείο στο πράσινο αύριο

H συλλογή Ηλεκτρικός Πολιτισμός είναι εμπνευσμένη από τη μεγάλη ιστορία και κληρονομιά της ΔΕΗ, που είναι παράλληλες και συνυφασμένες με τον εξηλεκτρισμό της Ελλάδας και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.