«Τροφή» στα σενάρια που διακινούνται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις προθέσεις του Σπύρου Λάτση έδωσαν οι νέες πληροφορίες περί ύπαρξης συμφωνίας για την πώληση της EFG International στην Julius Baer. Οι επενδυτές μάλιστα έσπευσαν να προεξοφλήσουν το deal εκτοξεύοντας τη μετοχή της τράπεζας έως και 10%, παρά το γεγονός πως καμία πλευρά δεν επιβεβαίωνε την ύπαρξη διαπραγματεύσεων σε κρουσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σπύρος Λάτσης: Ο άνθρωπος που χτίζει τράπεζες, κερδίζει και φεύγει

Πολλοί πλέον αναρωτιούνται τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την φημολογούμενη πρόθεση του Έλληνα κροίσου να αποεπενδύσει από την ελβετική τράπεζα. Την οποία η οικογένειά του διατήρησε όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την Eurobank στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων.

Τα ερωτήματα εντείνονται με φόντο την αναζωπύρωση των σεναρίων για επικείμενο placement στην Helleniq Energy της τάξεως του 20%. Οι δυο βασικοί μέτοχοι της πετρελαϊκής εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ (31,18%) και η Paneuropean Oil συμφερόντων της οικογένειας Λάτση (με 40,41%) φέρεται να βρίσκονται σε σχετικές διαβουλεύσεις.

Άνθρωποι που συνομιλούν με τον Έλληνα κροίσο λένε μάλιστα πως ο κ. Λάτσης θα έβλεπε θετικά την προοπτική μιας αργής ή ταχείας αποεπένδυσης από την Helleniq Energy.

Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα γίνει το placement ή ποιος θα είναι ο πωλητής, ο επικεφαλής της Metlen (πρώην Mytilineos), Ευάγγελος Μυτιληναίος είναι μεταξύ όσων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ποσοστό. Κάτι που ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάτι άμεσα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει στο μέλλον μια ευκαιρία εισόδου στον ενεργειακό όμιλο.

Deals με μυθικές υπεραξίες

Ενδεχόμενη πώληση της EFG και της Helleniq Energy εκτιμάται πως θα αποφέρουν σημαντικές υπεραξίες στην οικογένεια Λάτση. Διεθνή δημοσιεύματα ανεβάζουν την αξία ενός πιθανού deal για την EFG στα 45 δισ. δολάρια! Η EFG άλλωστε διαχειρίζεται περίπου 142 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (στο τέλος του 2023) ανακοίνωσε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της πέρυσι.

Εξίσου προσοδοφόρα θα είναι και η πώληση μετοχών της Helleniq Energy σε οποιαδήποτε μορφή: είτε γίνει με auction, ώστε να αποκτήσει το ποσοστό ένας επενδυτής είτε γίνει μέσω βιβλίου προσφορών (book building), προκειμένου να συμμετάσχουν πολλά θεσμικά κεφάλαια.

Η Helleniq Energy άλλωστε, ως ένα από τα δυο διυλιστήρια της χώρας καταγράφει υψηλές αποδόσεις. Μόνο πέρυσι εμφάνισε πωλήσεις ύψους 12,8 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 1,23 δισ. ευρώ ενώ αποφάσισε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή.

Το μέγα – project στο Ελληνικό…

Η αίσθηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι πως ο Έλληνας κροίσος επιδιώκει μέσα από τις παραπάνω κινήσεις να αντλήσει πόρους, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το μέγα – project του Ελληνικού. Την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει μέσω της Lamda Development.

Το μέγεθος του έργου, το οποίο έχει αναχθεί σε… εθνική υπόθεση εκτιμάται πως απαιτεί τη δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων. Τόσο λόγω της εκτόξευσης του κατασκευαστικού κόστους όσο και λόγω του «τσουχτερού» κόστους χρήματος. Τα δεδομένα, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με τις αρχικές παραδοχές και τα business plan που καταστρώθηκαν από τους υπεύθυνους πριν από μερικά χρόνια.

… και η απόλυτη δέσμευση

Ο Σπύρος Λάτσης δεν έχει σταματήσει στιγμή να δείχνει την ισχυρή δέσμευσή του στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην διεθνούς αεροδρομίου των Αθηνών.

Αποκορύφωμα η τοποθέτηση του στα εγκαίνια του «Ελληνικού» μέσω βιντεοκλήσης από τη Γενεύη. Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν δίστασε να αναφερθεί στους «πολέμιους» του έργου, προβλέποντας πως κάποιοι θα χρειαστούν ιατρική αγωγή με την εξέλιξη του.

Ευχαρίστησε την οικογένειά του, γιατί του στάθηκαν και τον παρότρυναν να συνεχίσει όταν δίστασε να αναλάβει ένα έργο τέτοιου μεγέθους στην ηλικία που είναι (σήμερα είναι 78 χρονών). Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην αδελφή του, Μαργαρίτα Λάτση ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην άλλη αδελφή του, την Μαριάννα Λάτση (η οποία δεν έδωσε το παρών στα εγκαίνια).

Φημολογείται πως με την Μαριάννα Λάτση έχουν έρθει σε ρήξη για τη διαχείριση του Ελληνικού. Εξού και η τελευταία έχει πουλήσει το ποσοστό που διατηρούσε στην Lamda.

Διάψευση

Κύκλοι που βρίσκονται κοντά σε συνεργάτες του Σπύρου Λάτση διαψεύδουν τα σενάρια περί ανάγκης άντλησης πόρων για την χρηματοδότηση του «Ελληνικού». Υπογραμμίζουν πως οι πωλήσεις των κατοικιών στο Ελληνικό προχωρούν πολύ καλά φέρνοντας έσοδα πριν καν κατασκευαστούν ενώ όσον αφορά στην Helleniq Energy, υποστηρίζουν ό,τι σε μία εποχή κατά την οποία η ενέργεια αναδεικνύεται σε καταλύτη γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων διεθνώς, ο όμιλος Λάτση δεν θα επιχειρούσε να αφήσει μία τέτοια στρατηγική τοποθέτηση.

Στρατηγικές κινήσεις

Πέραν αυτών, όλοι σημειώνουν, πώς ο όμιλος και η οικογένεια Λάτση πάντα έβλεπαν μπροστά ως προς το πότε πρέπει να επενδύουν και πότε να αποεπενδύουν. Συνεπώς μία κίνηση σαν αυτή της απόπειρας πώλησης της EFG International στην Ελβετία ίσως να σηματοδοτεί κάποια άλλη στρατηγική κίνηση της οικογένειας, την οποία κανείς μας δεν είναι εύκολο να τη διαβάσει…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable