Στο  «top 50» με τα κορυφαία οικοσυστήματα του κόσμου για startups, βρίσκεται η Ελλάδα για το 2024, αν και έχασε τρεις θέσεις σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με το ετήσιο «Global Startup Ecosystem Index 2024» της StartupBlink, το ελληνικό οικοσύστημα καταλαμβάνει την 49η θέση εφέτος, από την 46η πέρυσι και  την 48η το 2022 σταθεροποιώντας την παρουσία της μεταξύ των 50 κορυφαίων οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Startups: «Πλάθοντας» το μέλλον με την Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή

Το «top 3» καταλαμβάνουν κατά σειρά οι ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ στο «top 10» βρίσκονται ο Καναδάς στην 4η θέση, η Σιγκαπούρη στην 5η, η Σουηδία στην 6η, η Γερμανία στην 7η με τις  Γαλλία, Ολλανδία και Ελβετία συμπληρώνουν την 10άδα.

Η  Κύπρος, πέτυχε  το μεγαλύτερο άλμα στο παγκόσμιο «top 60», ανεβαίνοντας εννέα θέσεις (45η) και ξεπερνώντας εκτός από την Ελλάδα και άλλα οικοσυστήματα, όπως αυτά της Λετονίας και της Κροατίας. Σε επίπεδο Δυτικής Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στη 19η θέση ανάμεσα στα κορυφαία οικοσυστήματα της Ευρώπης, στο σύνολο της Ευρώπης είναι 30η, ενώ σε επίπεδο Βαλκανίων η Αθήνα έρχεται τρίτη. Μάλιστα, εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που ήταν η εθνική μας εκπροσώπηση στη λίστα με τις πιο φιλικές πόλεις στον κόσμο για τις startups, στη φετινή λίστα προστίθενται το Ηράκλειο και η Πάτρα. Για το 2024, η Αθήνα κατατάσσεται στην 120η θέση ανάμεσα στις 1.000 κορυφαίες πόλεις του κόσμου (χάνοντας τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι), η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 470η (μείον πέντε θέσεις). Τα δύο new entries είναι το Ηράκλειο στην 759η θέση και η Πάτρα στην 1.181η.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρεται,  έχει το πλεονέκτημα ενός εργατικού δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης και ενός πολλά υποσχόμενου τομέα πληροφορικής. Επιπλέον, έχει εγγύτητα με τις ευρωπαϊκές αγορές, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ  με τις κατάλληλες δημόσιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κυρίαρχο περιφερειακό κόμβο για τις νεοφυείς εταιρείες.

Γραφειοκρατία

Οι προκλήσεις  για το ελληνικό οικοσύστημα είναι να διατηρήσει τα ταλέντα στη χώρα και παράλληλα να καλλιεργήσει μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ενώ η  βαριά γραφειοκρατία, το διάσπαρτο δίκτυο ενδιαφερόμενων μερών του οικοσυστήματος και τα εκκολαπτόμενα οικοσυστήματα startup της Ελλάδας δεικνύουν και το μέγεθος των προκλήσεων που αποτελούν βαρίδι για την περεταίρω ανάπτυξη του οικοσυστήματος,  την ώρα που  το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον πλήττεται από τη «συντριπτική γραφειοκρατία» και το «κόστος κοινωνικής ασφάλισης».

Στα θετικά συγκαταλέγονται  η Digital Nomad Visa, τα φορολογικά κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν πατέντες, οι εκπτώσεις σε δαπάνες, που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση, ενώ συνολικά, ο συνεχιζόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups