Η χθεσινή ημέρα (6/6) σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την AXIA, καθώς η ρυθμιστική αρχή έδωσε την έγκρισή της για τις αναμενόμενες διανομές μερισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι, μετά τις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσεις αυτό το καλοκαίρι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων από τα κέρδη τους του 2023 για πρώτη φορά από το 2008.

Κατά την AXIA η διανομή μερίσματος είναι το τελευταίο βήμα για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τον κλάδο ιδιαίτερα από το 2010 έως το 2015. Και αυτή η έγκριση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω re-rating των ελληνικών τραπεζών προς τα πάνω, κατά την AXIA.

Τράπεζες: Πώς θα πάρουν cash 814 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι οι μέτοχοι των τραπεζών

Σε αυτό το πλαίσιο, η AXIA επαναλαμβάνει τις συστάσεις για «Αγορά» (Buy), καθώς βλέπει την ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις να συνεχίζεται, με αμετάβλητες τιμές τις τιμές στόχους στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,50 ευρώ για τη Eurobank, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική και στα 5 ευρώ για την Πειραιώς.

Οι καταλύτες

Σύμφωνα με την AXIA οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Πρώτον, οι αναφερόμενες επιδόσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας, της πιστωτικής ανάπτυξης και της ευνοϊκής ποιότητας του ενεργητικού.

Επιπλέον, το πολιτικό τοπίο αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Από θεμελιώδη σκοπιά, οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν επέκταση του δανεισμού από τα νέα κεφάλαια που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και τη συνεχή ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI).

Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ όσον αφορά τα επίπεδα κεφαλαίου, με τους κατευθυνόμενους δείκτες πληρωμών από το 2024 και μετά να αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι προοπτικές μερισμάτων

Οι δείκτες πληρωμών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να φτάσουν στο 50% έως το 2024. Μετά από ένα πολύ ισχυρό 2023 όσον αφορά τη δημιουργία οργανικής κερδοφορίας, η ανακοίνωση κερδών του 1ου τριμήνου του 2024 έδωσε τον σωστό τόνο, ότι η πορεία των ελληνικών τραπεζών προς τη βιώσιμη κερδοφορία έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) (ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1), κάτι που στο παρελθόν απασχολούσε τη ρυθμιστική αρχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.