![AXIA για ελληνικές Τράπεζες: Μια νέα μέρα έφτασε…](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_banking37-1024x600-1.png)
Η χθεσινή ημέρα (6/6) σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σύμφωνα με την AXIA, καθώς η ρυθμιστική αρχή έδωσε την έγκρισή της για τις αναμενόμενες διανομές μερισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι, μετά τις προγραμματισμένες ετήσιες γενικές συνελεύσεις αυτό το καλοκαίρι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε διανομή μερισμάτων από τα κέρδη τους του 2023 για πρώτη φορά από το 2008.
Κατά την AXIA η διανομή μερίσματος είναι το τελευταίο βήμα για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τον κλάδο ιδιαίτερα από το 2010 έως το 2015. Και αυτή η έγκριση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω re-rating των ελληνικών τραπεζών προς τα πάνω, κατά την AXIA.
Τράπεζες: Πώς θα πάρουν cash 814 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι οι μέτοχοι των τραπεζών
Σε αυτό το πλαίσιο, η AXIA επαναλαμβάνει τις συστάσεις για «Αγορά» (Buy), καθώς βλέπει την ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις να συνεχίζεται, με αμετάβλητες τιμές τις τιμές στόχους στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,50 ευρώ για τη Eurobank, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική και στα 5 ευρώ για την Πειραιώς.
Οι καταλύτες
Σύμφωνα με την AXIA οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Πρώτον, οι αναφερόμενες επιδόσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις προσδοκίες, λόγω της ισχυρής κερδοφορίας, της πιστωτικής ανάπτυξης και της ευνοϊκής ποιότητας του ενεργητικού.
Επιπλέον, το πολιτικό τοπίο αναμένεται να παραμείνει ευνοϊκό με τη συνέχιση μιας σταθερής, φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.
Από θεμελιώδη σκοπιά, οι τράπεζες αναμένεται να καταγράψουν επέκταση του δανεισμού από τα νέα κεφάλαια που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και τη συνεχή ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI).
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσεγγίσει τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ όσον αφορά τα επίπεδα κεφαλαίου, με τους κατευθυνόμενους δείκτες πληρωμών από το 2024 και μετά να αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Οι προοπτικές μερισμάτων
Οι δείκτες πληρωμών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αναμένεται να φτάσουν στο 50% έως το 2024. Μετά από ένα πολύ ισχυρό 2023 όσον αφορά τη δημιουργία οργανικής κερδοφορίας, η ανακοίνωση κερδών του 1ου τριμήνου του 2024 έδωσε τον σωστό τόνο, ότι η πορεία των ελληνικών τραπεζών προς τη βιώσιμη κερδοφορία έχει ήδη ξεκινήσει.
Τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) (ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1), κάτι που στο παρελθόν απασχολούσε τη ρυθμιστική αρχή.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Miele Hellas: Επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Miele-600x400.jpg)
Η Miele Hellas επεκτείνεται σε Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία
Η επιτυχημένη πορεία της Miele Hellas οδηγεί σε ανάληψη της νέας αρμοδιότητας του νέου Miele Cluster Adria Aegean
![Jumbo: Αυξήθηκαν κατά 11% οι πωλήσεις τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/jumbo55.png)
Jumbo: Αύξηση 11% στις πωλήσεις τον Ιανουάριο
Αυξημένες 15% οι πωλήσεις στην Ελλάδα τον Ιανουάριο - Τι αναφέρει η διοίκηση της Jumbo
![Κλωστοϋφαντουργία: Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί -Υπόμνημα σε Σκυλακάκη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/klostoyfantoyrgia-768x430-1-600x336.jpg)
Υψηλό το ενεργειακό κόστος λένε οι κλωστοϋφαντουργοί - Υπόμνημα σε Σκυλακάκη
Υπεισέρχεται πλέον στο κόστος του προϊόντος περίπου κατά 50%, και είναι 40% υψηλότερο από Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒΚ
![ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
ΑΧΙΑ για Πειραιώς: Μια εύστοχη στρατηγική κίνηση εν μέσω πιέσεων των επιτοκιακών εσόδων
Το σενάριο της απόκτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2025 - Βραχυπρόθεσμες προκλήσεις
![Public: Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_Publichome_Ηράκλειο-600x400.jpg)
Δύο νέα “Public + home” καταστήματα σε Ίλιον και Ηράκλειο Κρήτης
Τα νέα μεγάλα “Public + home” αποτελούν μέρος του τριετούς επενδυτικού πλάνου των €10 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η εταιρία
![Profile Software: Νέο κέντρο ερευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/06/profile-software-600x300.webp)
Νέο κέντρο R&D στην Πάτρα για την Profile Software
Το νέο κέντρο R&D της Profile Software θα εστιάζει στη δημιουργία Χρηματοοικονομικών και Επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI και LLM
![Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου 9% στα online – Τι προτιμούν οι καταναλωτές [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/online-supermarket-768x402-1-600x314.jpg)
«Άλμα» 9% στις πωλήσεις των online σούπερ μάρκετ - Η δημοφιλής ημέρας [γραφήματα]
Ποιες κατηγορίες προϊόντων πρωταγωνιστούν στα online σούπερ μάρετ
![Goldman Sachs: Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/golman-sachs-600x400.jpg)
Ανεβάζει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Αναβαθμίζει την Alpha [πίνακες]
Η Goldman Sachs, υποβαθμίζει την Eurobank – «Αγορά» συστήνει για ΕΤΕ, Πειραιώς
![Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/MOTOROIL_Refineries_yerolymbos-29-600x399.jpg)
Motor Oil: Στην ΝRG το 35% της Κόρινθος Power – Στα 56 εκατ. ευρώ το τίμημα
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Motor Oil
![Τράπεζες: Δωρεά 100.000 ευρώ στο πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέτα Γιαννάκου»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/private-schools-600x423.png)
Δωρεά 100.000 ευρώ στο πρόγραμμα Ανακαίνισης Σχολικών Κτιρίων «Μαριέτα Γιαννάκου»
Εκατοντάδες σχολικές μονάδες ανά την επικράτεια θα ανακαινιστούν ριζικά βελτιώνοντας τις συνθήκες για την περαιτέρω αναβάθμιση της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης