Τη θετική τους σύσταση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώνουν το τελευταίο 24ωρο οι ξένοι αναλυτές, μετά και την έγκριση της διανομής των μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές αρχές, συμφωνώντας μάλιστα ότι θα προσδώσουν περισσότερη αξία και θα προκαλέσουν re-rating στον κλάδο.

Μάλιστα, στις αναλύσεις τους οι ξένοι τονίζουν ότι αναμένεται να υπάρξει επικαιροποίηση των guidance των διοικήσεων, όπως ακριβώς έκανε και η Πειραιώς προ ημερών, δεδομένου του ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους έβαλε τις βάσεις για καλύτερες επιδόσεις φέτος.

Τράπεζες: Πώς θα πάρουν cash 814 εκατ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι οι μέτοχοι των τραπεζών

Axia: Μια νέα μέρα έφτασε…

Κατά την Axia η διανομή μερίσματος είναι το τελευταίο βήμα για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης που επηρέασε σοβαρά τον κλάδο ιδιαίτερα από το 2010 έως το 2015. Και αυτή η έγκριση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την περαιτέρω re-rating των ελληνικών τραπεζών προς τα πάνω, κατά την Axia.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Axia επαναλαμβάνει τις συστάσεις για «Αγορά» (Buy), καθώς βλέπει την ανοδική πορεία των ελληνικών τραπεζών μετά τις πρόσφατες εξελίξεις να συνεχίζεται, με αμετάβλητες τιμές τις τιμές στόχους στα 2,30 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,50 ευρώ για τη Eurobank, στα 8,80 ευρώ για την Εθνική και στα 5 ευρώ για την Πειραιώς.

Σύμφωνα με την Axia οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις. Και τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας θα επιτρέψουν στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν περαιτέρω την εξάρτηση από τις αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) (ως ποσοστό του κεφαλαίου CET1), κάτι που στο παρελθόν απασχολούσε τη ρυθμιστική αρχή.

Ανεβάζει τους στόχους για τις τιμές των ελληνικών τραπεζών η Deutsche Bank

Σε αυξήσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, πλην της Alpha Bank, προχώρησε η Deutsche Bank, δηλώνοντας μάλιστα αισιόδοξη για τις σταθερές προοπτικές του κλάδου, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης.

Η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 4,70 ευρώ, από 4,20 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,75 ευρώ, από 2,55 ευρώ, για την Εθνική στα 9,50 ευρώ, από 8,95 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ. Και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η σύσταση είναι αγορά, μετά και την αναβάθμισή της για την Πειραιώς.

Αν και τα πολλαπλάσια μπορεί να μην φαίνονται πλέον υπερβολικά φθηνά – με μέσο P/E στο 6x και P/TBV στο 0,5-0,9x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, για RoTEs 10-15%, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η αναπτυξιακή τροχιά δύσκολα θα ανατραπεί.

Κορυφαία επιλογή για την Eurobank Equities η Πειραιώς

Η έγκριση της διανομής των μερισμάτων για τις ελληνικές τράπεζες από τις ευρωπαϊκές αρχές σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα μετά από 16 χρόνια, σχολιάζει η Eurobank Equities.

Μετά από μια περίοδο υποαπόδοσης (>15%) από τον Μάρτιο έναντι των τραπεζών της περιφέρειας της ΕΕ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του σχετικού discount σε όρους P/TBV των ελληνικών τραπεζών το 2024 σε πάνω από 20% λόγω ανησυχιών για την ευαισθησία των εγχώριων τραπεζών στον κύκλο μείωσης επιτοκίων και της αβεβαιότητας για το μέγεθος των μερισμάτων, η Eurobank Equities θεωρεί ότι η έγκριση του SSM και η πιθανή έναρξη αναβαθμίσεων στα guidance των διοικήσεων, ξεκινώντας από την Τράπεζα Πειραιώς, για το 2024, μπορεί να προκαλέσει ένα ράλι ανακούφισης.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την αξιολόγηση «buy» για όλες τις τράπεζες με υψηλότερη τιμή στόχο για την Τράπεζα Πειραιώς, με την τελευταία να είναι κορυφαία επιλογή της λόγω της σταθερής εκτέλεσης του πλάνου και του ελκυστικού συντελεστή κινδύνου/απόδοσης.

Η νέα τιμή στόχος για την Πειραιώς είναι στα 5,78 ευρώ, για την Alpha Bank η τιμή στόχος παραμένει στα 2,41 ευρώ και για την Εθνική στα 10,37 ευρώ.

«Ξεκλειδώνουν» αξία για τις ελληνικές τράπεζες τα μερίσματα

Ως θετικό καταλύτη για την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έκριναν χτες και η Goldman Sachs, η JP Morgan και η Jefferies τις εγκρίσεις των διανομών μερισμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι θα «ξεκλειδώσουν» αξία.

Οι αναλυτές και των τριών επενδυτικών τραπεζών σχολίασαν θετικά την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές της καταβολής μερίσματος από τα κέρδη του 2023. Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο, όπως αναφέρουν, μετά από πάνω από 16 χρόνια, αν και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη.

Ειδικότερα, η JP Morgan επιβεβαίωσε τη σύσταση overweight για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με τις τιμές στόχους να είναι για τη Eurobank στα 2,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 5,35 ευρώ, για την Εθνική στα 8,30 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,40 ευρώ.

Η Goldman Sachs, για την Εθνική δίνει τιμή στόχο 10 ευρώ, για την Πειραιώς στα 5,30 ευρώ, για την Eurobank στα 2,5 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank στα 1,95 ευρώ, ενώ είναι η μόνη για την οποία έχει σύσταση neutral (ουδετερότητα).

Την ίδια ώρα, για την Jefferies, οι ελληνικές τράπεζες σταδιακά θα αυξήσουν τους δείκτες διανομών τους, οι οποίοι είναι χαμηλοί (10-30%) επί της παρούσης. Κατά την Jefferies θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου και θα ευθυγραμμιστούν με τον μέσο όρο της ΕΕ στο 50% έως το 2026. Όσον αφορά τη μερισματική απόδοση η Jefferies αναμένει ότι η τρέχουσα απόδοση 4% θα αυξηθεί στο 10% το 2026, σύμφωνα με τις αντίστοιχες χώρες της ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις