Ποσό ύψους 814 εκατ. ευρώ σε μετρητά θα λάβουν μέχρι το τέλος του εφετινού καλοκαιριού οι μέτοχοι των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, μετά το πράσινο φως από τον SSM για διανομή μερίσματος, για πρώτη φορά από το 2008.

Εάν σε αυτά τα κεφάλαια προστεθεί και το ποσό που θα χρησιμοποιήσει η Alpha Bank για επαναγορά ιδίων μετοχών, η συνολική επιβράβευση στους τέσσερις συστημικούς ομίλους φτάνει τα 875 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 25% της καθαρής κερδοφορίας του 2023.

Πώς υποδέχτηκαν τα μερίσματα των τραπεζών Goldman, JP Morgan και Jefferies

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, πρόκειται αναμφίβολα για μία μεγάλη επιτυχία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και για ένα ξεκάθαρο μήνυμα επιστροφής σε πλήρη κανονικότητα, μετά την υπερδεκαετή κρίση στον κλάδο.

Λαμβάνοντας υπόψιν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, την πλεονάζουσα ρευστότητα, τη σημαντικά υψηλότερη των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων κεφαλαιακή επάρκεια και τους ισχυρούς δείκτες αποδοτικότητας, ο SSM έκανε αποδεκτά ως είχαν τα αιτήματα των τραπεζικών διοικήσεων για ανταμοιβή των μετόχων.

Τις επόμενες εβδομάδες τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών θα συνεδριάσουν για την υποβολή των σχετικών προτάσεων προς τις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους, που θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος Ιουλίου.

Μετά την επικύρωσή τους θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος. Συγκεκριμένα, θα οριστεί η ημερομηνία αποκοπής και όσοι κατέχουν μετοχές τη δεδομένη χρονική στιγμή, θα λάβουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά έως και το τέλος Αυγούστου.

Οι αποφάσεις ανά τράπεζα

Αναλυτικότερα, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα εξής:

  •  Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει σε μετρητά το ποσό των 79 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 10% της περυσινής της κερδοφορίας.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου 2024 και η διανομή του μερίσματος προς τους μετόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2024.

  •  Η Εθνική Τράπεζα έλαβε έγκριση για τη διανομή μερίσματος σε μετρητά ύψους 332 εκατ. ευρώ ή 0,36 ευρώ ανά μετοχή, η οποία αντιστοιχεί στο 30% των καθαρών κερδών του 2023.

Η διανομή υπόκειται στην πρόταση του διοικητικού συμβουλίου προς τη γενική συνέλευση των μετόχων και τη λήψη της σχετικής έγκρισης.

  •  Η Eurobank θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιστοιχεί στο 30% επί των καθαρών κερδών του 2023.

Η γενική συνέλευση των μετόχων για τη λήψη της οριστικής απόφασης θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουλίου 2024.

  •  Η Alpha Bank θα επιβραβεύσει τους μετόχους της με το ποσό των 122 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 20% της καθαρής κερδοφορίας του 2023.

Από αυτό, τα 61 εκατ. ευρώ ή 0,026 ευρώ ανά μετοχή θα καταβληθούν σε μετρητά, ενώ τα υπόλοιπα 61 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά ιδίων μετοχών, η οποία επίσης έχει εγκριθεί από τον SSM.

Σημειώνεται ότι η επαναγορά αποτελεί ανάλογη ανταμοιβή για τους μετόχους, καθώς οδηγεί τελικά σε μείωση του αριθμού των μετοχών, με την ακύρωση των τίτλων που αγοράζονται από την τράπεζα. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή.

Ο στόχος για εφέτος

Μετά την εξασφάλιση της έγκρισης του SSM για τη μερισματική πολιτική που αφορά τα κέρδη του 2023, οι τραπεζικές διοικήσεις θα στραφούν τώρα στην εκτέλεση του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού για τη χρήση του 2024, υπό το πρίσμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και των επόμενων που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεση επίδραση στα επιτοκιακά τους έσοδα. Συγκεκριμένα, μείωση εισοδήματος θα καταγραφεί στην επιχειρηματική πίστη, όπου η πλειονότητα των χορηγήσεων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, συνδεδεμένου με τους δείκτες euribor.

Στον αντίποδα, δεν αναμένεται καμία αλλαγή στους τόκους που θα εισπράξουν εφέτος από τα στεγαστικά δάνεια, καθώς σε όλα τα εξυπηρετούμενα βρίσκεται σε ισχύ πλαφόν στην περιοχή του 2,7% – 2,8%.

Για να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα οι συνδεδεμένοι δείκτες θα πρέπει η υποχώρησή τους από τα τρέχοντα επίπεδα να φτάσει τις 100 μονάδες βάσης περίπου. Αυτό στο πιο πιθανό σενάριο θα συμβεί το 2025.

Με δεδομένο ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων των τραπεζών είναι επιχειρηματικά δάνεια, θα υπάρξει επίπτωση στα έσοδά τους, η οποία θα είναι άμεση.

Η αναπλήρωση των σχετικών απωλειών θα γίνει με περικοπές στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι στοχεύουν για εφέτος σε διατήρηση της κερδοφορίας τους στα επίπεδα των 3,5 δισ. ευρώ και στην αύξηση του ποσοστού διανομής μερίσματος στη ζώνη του 30% – 35% κατά μέσο όρο. Αυτό μεταφράζεται σε επιβράβευση των μετόχων τους με 1 – 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις