
Σε αυξήσεις των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, πλην της Alpha Bank, προχώρησε η Deutsche Bank, δηλώνοντας μάλιστα αισιόδοξη για τις σταθερές προοπτικές του κλάδου, αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης.
Τράπεζες: Έρχονται τα πρώτα κέρδη από το hedging στα επιτόκια
H παραπάνω εξέλιξη έρχεται μετά την έγκριση που έλαβαν οι ελληνικές τράπεζες από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διανομή μερίσματος ύστερα από 16 χρόνια.
Η Deutsche Bank δίνει τιμή στόχο για την Πειραιώς στα 4,70 ευρώ, από 4,20 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 2,75 ευρώ, από 2,55 ευρώ, για την Εθνική στα 9,50 ευρώ, από 8,95 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,20 ευρώ. Και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η σύσταση είναι αγορά, μετά και την αναβάθμισή της για την Πειραιώς.
Όπως εξηγεί, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν άλλο ένα καλύτερο από το αναμενόμενο τρίμηνο, το 1ο τρίμηνο του 2024, με χαμηλότερη από την αναμενόμενη πίεση στα επιτοκιακά έσοδα (NII) και καλύτερες συνολικές προοπτικές στο μέλλον.

Ενώ οι μετοχές έχουν κατά κάποιο τρόπο χαμηλότερες επιδόσεις από την αρχή του έτους (μετά το ισχυρό 2023), η Deutsche Bank εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις θετικές τάσεις, ειδικά την ασυναγώνιστη αύξηση των δανείων μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθιστώντας ανθεκτικά τα έσοδα, μετά τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
Η αποτίμηση
Αν και τα πολλαπλάσια μπορεί να μην φαίνονται πλέον υπερβολικά φθηνά – με μέσο P/E στο 6x και P/TBV στο 0,5-0,9x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, για RoTEs 10-15%, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η αναπτυξιακή τροχιά δύσκολα θα ανατραπεί.
Αν και τα πολλαπλάσια μπορεί να μην φαίνονται πλέον υπερβολικά φθηνά – με μέσο P/E στο 6x και P/TBV στο 0,5-0,9x, με βάση τις εκτιμήσεις του 2025, για RoTEs 10-15%, η Deutsche Bank πιστεύει ότι η αναπτυξιακή τροχιά δύσκολα θα ανατραπεί.
Παρά τη ελαφρά πτώση των NII που καταγράφηκε το 1ο τρίμηνο του 2024 (κόστος αντιστάθμισης, σε συνδυασμό με κάποια χαμηλότερη από την αναμενόμενη εξομάλυνση των περιθωρίων), έχει παρατηρηθεί ότι συντηρείται η θετική τάση, με τις τράπεζες να έχουν ήδη αναγνωρίσει ότι η καθοδήγηση του έτους θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Επιπλέον, παρά την τυπική εποχικότητα, οι προοπτικές για αύξηση των δανείων παραμένουν αμετάβλητες, με την προσδοκία ενός ισχυρού περιβάλλοντος – που θα πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησης για πάνω από μεσαίες μονοψήφιες αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της της μείωσης των επιτοκίων.
Επιπλέον, η συσσώρευση κεφαλαίου συνεχίζει να ξεπερνά τις προσδοκίες, με όλες τις τράπεζες να παρουσιάζουν ισχυρά επίπεδα, ακόμη και με εκείνες που υστερούν ήδη να είναι σε παραπάνω από άνετα επίπεδα. Αυτό σαφώς ανοίγει το δρόμο για καλά νέα σχετικά με τις αποδόσεις, όπως οι εξαγορές μετοχών.
Κορυφαία επιλογή η Eurobank
Συνολικά, οι καλύτερες προοπτικές αντικατοπτρίζονται σε καλύτερες αποδόσεις, με την προτίμηση της Deutsche Bank να παραμένει στη Eurobank, δεδομένης της δομικής της ισχύος και του σημαντικού περιθωρίου για θετικές εκπλήξεις σε μη απαιτητικά πολλαπλάσια .
Αναβαθμίζει επίσης την σύσταση της Πειραιώς σε Αγορά (από διακράτηση), αυξάνοντας την τιμή στόχο, δεδομένης της ήπιας απόδοσης μετά το πρόσφατο placement για το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (παρά τα καλά αποτελέσματα).
Συνεχίζει επίσης να είναι θετική για την Εθνική, λόγω των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων και των επιχειρηματικών επιδόσεων, ενώ την Alpha Bank την θεωρεί φθηνή σε σχετικούς όρους (δείχνοντας κάποια σημάδια βελτίωσης).


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ